Nieuws Gezond leven
05 oktober 2021

deel

3e dosis voor de inwoners van woonzorgcentra en 65-plussers

De Interministeriële Conferentie (IMC) Volksgezondheid heeft besloten een extra dosis vaccin aan te bieden aan alle bewoners van woonzorgcentra en aan alle 65-plussers. Lees hoe dat in zijn werk zal gaan.

Voor de bewoners van woonzorgcentra

Door hun verminderde immuniteit reageren bewoners van woonzorgcentra minder efficiënt op een COVID-19 besmetting, waardoor zij een groter risico lopen op ernstige ziekte. Leven in gemeenschap maakt een besmetting ook gemakkelijker. Daarom heeft de IMC Volksgezondheid (waarin alle ministers van Volksgezondheid zetelen) beslist om aan de bewoners van rusthuizen een extra dosis te geven van het vaccin op basis van een boodschappermolecule (mRNA-vaccin), d.w.z. van Pfizer of Moderna. Die derde dosis kan tegelijk met het vaccin tegen de seizoensgriep toegediend worden, zonder het risico van extra bijwerkingen of van een verminderde werkzaamheid van een van beide vaccins. De toediening van die 3e dosis is mogelijk ten minste 4 maanden na de eenmalige dosis van Johnson & Johnson of na de 2e dosis van AstraZeneca, en ten minste 6 maanden na de tweede dosis van de vaccins Pfizer en Moderna.

Voor 65-plussers 

Net als de bewoners van een rusthuis, hebben 65-plussers een minder goede immuniteit en lopen zij dus meer risico om ernstig ziek te worden door COVID-19. Daarom werd beslist om ook aan hen een extra dosis van het mRNA-vaccin aan te bieden. Deze vaccinatie zal in dalende lijn en in fases worden uitgevoerd, te beginnen met mensen van 85 jaar en ouder.  Zij zullen binnenkort een uitnodiging ontvangen. 

Graag meer info? 

www.laatjevaccineren.be

of voor Brussel: coronavirus.brussels

 

Artikel tags:

Lees ook

Wat is hartcoherentie?

Met hartcoherentie wordt het regelmatige interval tussen je hartslagen bedoeld. Dat je hart soms wat sneller of trager klopt, is normaal. Maar grote pieken en dalen kunnen wijzen op heftige emoties, zoals angst en stress. Ook je ademhaling speelt een rol. Als je inademt versnelt je hartslag, als je uitademt vertraagt die. Met je ademhaling kan je je hartritme beïnvloeden en meer coherent maken.
18 oktober 2021

Poets je tanden 2 keer per dag en voorkom cariës

Wist je dat 95% van de Belgen tijdens zijn levensloop te kampen heeft met cariës, oftewel tandbederf? Om dit te voorkomen is het aangeraden om twee keer per dag je tanden te poesten met een fluoridetandpasta aangepast voor je leeftijd. De Hoge Gezondheidsraad hernieuwde haar aanbevelingen rond fluoride.
15 oktober 2021

Oproep kandidatuurstelling ziekenfondsverkiezingen 2022

In juni 2022 worden de nieuwe algemene vergaderingen van Helan Onafhankelijk ziekenfonds en MLOZ Insurance geïnstalleerd. Om de zes jaar worden hiervoor in alle ziekenfondsen van het land verkiezingen georganiseerd. Wil je je hiervoor kandidaat stellen? Dat kan. Alle info vind je hier.