10 tips voor propere melktanden

Baby's en kinderen vinden tanden poetsen niet altijd leuk. En snoep beloven als ze hun tandjes goed gepoetst hebben heeft alvast geen nut. Maar wat helpt dan wel?
10 tips voor propere melktanden

Wat kun je doen als ouder?

Met de volgende tips leer je je baby of je kind goed en graag z'n tanden poetsen. Download ook onze handige infogids over Dentalia Plus.

 1. Samen poetsen

  Poets je tanden samen met je kind. Met twee voor de spiegel staan en gekke bekken trekken is leuker dan alleen.
 2. Laat zien dat je ook poetst

  Poets zelf twee keer per dag je tanden en zorg ervoor dat je kind dit merkt. Kinderen bootsen hun ouders graag na. Geef zelf het goede voorbeeld.

 3. Zelf doen!

  Laat je kinderen al van jongs af aan zelf hun tanden poetsen. Zo wordt het snel een gewoonte, eerder dan een verplichting. Bij peuters en kleuters poets je best nog even na, om er zeker van te zijn dat de tandjes goed gepoetst zijn.

 4. Lekkere tandpasta, mooie borstel

  Laat je kind zelf zijn/haar tandenborstel en tandpasta kiezen, aangepast aan de leeftijd. Ook een leuke drinkbeker hoort erbij, speciaal voor het tandenpoetsen.

 5. Maak tijd

  Geef het poetsen een vaste plek in het ochtend- en avondritueel.
 6. Maak het leuk

  Voor de allerkleinsten bestaan er voorleesboekjes over tandenpoetsen. Voor iets grotere kinderen, ontwikkelde Partena het Superhelden-Spelboekje.
 7. Knuffel poetst mee

  Speelt je kind graag met een knuffel of pop? Laat hem of haar ook een tandenborstel kiezen voor de knuffel.
 8. Op muziek

  Kies samen met je kind een liedje voor bij het tandenpoetsen. Zorg dat het zeker 2 minuten duurt. Dat is de ideale poetstijd.
 9. Beloon 

  Hang onze tandenpoetskalender omhoog waarop je kind kan aangeven dat het twee keer per dag heeft gepoetst. Beloon je kind aan het eind van elke week met een leuke verrassing als het tandenpoetsen die week goed en vlot is verlopen.
 10. Controleer

  Laat je kind af en toe een tandverklikker gebruiken om te controleren of er nog tandplak aanwezig is na het poetsen. 

Ook bij je baby

Ook bij je baby kun je al met tandhygiëne beginnen. Vóór je kind tandjes krijgt, kun je het tandvlees zachtjes poetsen met een proper, nat doekje dat je om je vinger wikkelt. Door dat eenmaal per dag te doen, bereid je de komst van de tandjes voor en houd je de plaats schoon waar de tandjes zullen komen.

Tijdig wennen aan de tandarts

Ga 1 keer per jaar naar de tandarts, en neem je kind al van kleinsaf mee. Zo went je kind geleidelijk aan de omgeving bij de tandarts. Laat je kind de afspraak met de tandarts op z'n tandenpoetskalender schrijven en leg uit waarom jullie er langs gaan. 

Toch problemen met de tandjes van je kind? Bij veel tandzorgen komt de wettelijke ziekteverzekering niet of maar gedeeltelijk tussen. De tandverzekering Dentalia Plus van Partena Ziekenfonds geeft daarop een uniek antwoord.

Alles wat je moet weten over Dentalia Plus

Heb je nog bijkomende vragen over je tanden of de werking van orthodontie? In onze gratis gids kom je alles te weten over alle soorten beugels, de werking en terugbetaling ervan.

Lees ook

Levenslang compleet verzekerd, dankzij Dentalia Plus en Partena Ziekenfonds

Sinds 1 januari 2021 krijg je bij Partena Ziekenfonds tot 1.050 euro terug voor orthodontie. Dat is een stuk meer dan de vroegere 375 euro. Samen met de complete bescherming van extra tandverzekering Dentalia Plus, die tot 1.250 euro terugbetaalt voor orthodontie en tandzorgkosten, ben je bij Partena levenslang én compleet beschermd tegen dure tandzorg.
Maar hoe zit dat nu allemaal in elkaar, met dat aanvullend voordeel en de extra tandverzekering?
03 februari 2020

Vlaming vreest dat z'n gebit nog veel geld gaat kosten

Uit een bevraging van Partena Ziekenfonds blijkt dat 6 op de 10 Vlamingen al liet sleutelen aan zijn gebit onder de vorm van orthodontie, kronen, implantaten of een vals gebit. De helft van die mensen vindt dat een goede reden om te kiezen voor een extra tandverzekering.