NieuwsGezond leven
07 november 2019

deel

1 op de 3 Belgen weet te weinig over gezondheid

Begrijp jij alles wat je huisarts je vertelt? En weet je wat een gezonde levensstijl allemaal omvat? Voor 1 op de 3 Belgen is dat niet vanzelfsprekend. Dat blijkt uit de laatste Gezondheidsenquête van Sciensano.

2 op de 3 Belgen hebben voldoende gezondheidsvaardigheden

Of we vlot gezondheidsinfo kunnen opzoeken, begrijpen, beoordelen, evalueren en toepassen. Dat wilde Sciensano voor de eerste keer nagaan in de Gezondheidsenquête 2018. Voor 2 op de 3 Belgen blijkt dat het geval te zijn. Zij hebben een voldoende niveau van gezondheidsvaardigheden. Dat betekent echter ook dat 1 op de 3 landgenoten een zwak niveau van gezondheidsvaardigheden heeft en dus te weinig over gezondheid weet. Die kennis hangt trouwens af van verschillende factoren: opleidingsniveau, leeftijd, gezondheidstoestand, …

Nood aan gecoördineerd plan

De Onafhankelijke Ziekenfondsen pleiten voor een gecoördineerd plan rond gezondheidsvaardigheden in ons land. Want verschillende partijen hebben een rol te spelen rond toegankelijke gezondheidsinformatie op maat: beleidsmakers, zorgverleners, het onderwijs, … Op basis van zo’n plan met concrete doelstellingen kunnen ook de ziekenfondsen nog gerichter aan gezondheidseducatie doen bij hun leden.

Meer info

Neem een kijkje op de site van Sciensano.
 

Artikel tags:

Lees ook

19 april 2021

Week van de Valpreventie

Vallen is een probleem dat vaak voorkomt onder de oudere populatie. Ongeveer 1 op de 3 65-plussers komt minstens één keer per jaar ten val. Een val kan ernstige gevolgen hebben op fysiek, psychologisch en sociaal vlak. Van 19 tot 25 april zet het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen dit onderwerp dan ook in de belangstelling.
15 april 2021

Jezelf testen op COVID-19

Er zijn een aantal verschillende mogelijkheden om te testen of je besmet bent met het coronavirus. Sinds 6 april kun je ook een zelftest kopen bij de apotheker.

Veilig aan de slag? Help je huishoudhulp!

Een job als huishoudhulp is niet te onderschatten. Naast de kans op fysieke overbelasting is ook een ongelukje soms snel gebeurd. 28 april is Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk, en dus willen we onze huishoudhulpen een extra duwtje in de rug geven om veilig te kunnen werken. En jij kan ons daarbij helpen!