Nieuws Gezond leven
07 november 2019

deel

1 op de 3 Belgen weet te weinig over gezondheid

Begrijp jij alles wat je huisarts je vertelt? En weet je wat een gezonde levensstijl allemaal omvat? Voor 1 op de 3 Belgen is dat niet vanzelfsprekend. Dat blijkt uit de laatste Gezondheidsenquête van Sciensano.

2 op de 3 Belgen hebben voldoende gezondheidsvaardigheden

Of we vlot gezondheidsinfo kunnen opzoeken, begrijpen, beoordelen, evalueren en toepassen. Dat wilde Sciensano voor de eerste keer nagaan in de Gezondheidsenquête 2018. Voor 2 op de 3 Belgen blijkt dat het geval te zijn. Zij hebben een voldoende niveau van gezondheidsvaardigheden. Dat betekent echter ook dat 1 op de 3 landgenoten een zwak niveau van gezondheidsvaardigheden heeft en dus te weinig over gezondheid weet. Die kennis hangt trouwens af van verschillende factoren: opleidingsniveau, leeftijd, gezondheidstoestand, …

Nood aan gecoördineerd plan

De Onafhankelijke Ziekenfondsen pleiten voor een gecoördineerd plan rond gezondheidsvaardigheden in ons land. Want verschillende partijen hebben een rol te spelen rond toegankelijke gezondheidsinformatie op maat: beleidsmakers, zorgverleners, het onderwijs, … Op basis van zo’n plan met concrete doelstellingen kunnen ook de ziekenfondsen nog gerichter aan gezondheidseducatie doen bij hun leden.

Meer info

Neem een kijkje op de site van Sciensano.
 

Artikel tags:

Lees ook

28 juni 2021

Laat je hartritme controleren

Elk jaar vestigt de BeHRA, de Belgian Heart Rhythm Association, de aandacht op de gevaren van hartritmestoornissen. Zo willen ze het aantal slachtoffers van deze vaak ernstige, soms fatale aandoeningen terugdringen.