NieuwsGezond leven
07 november 2019

deel

1 op de 3 Belgen weet te weinig over gezondheid

Begrijp jij alles wat je huisarts je vertelt? En weet je wat een gezonde levensstijl allemaal omvat? Voor 1 op de 3 Belgen is dat niet vanzelfsprekend. Dat blijkt uit de laatste Gezondheidsenquête van Sciensano.

2 op de 3 Belgen hebben voldoende gezondheidsvaardigheden

Of we vlot gezondheidsinfo kunnen opzoeken, begrijpen, beoordelen, evalueren en toepassen. Dat wilde Sciensano voor de eerste keer nagaan in de Gezondheidsenquête 2018. Voor 2 op de 3 Belgen blijkt dat het geval te zijn. Zij hebben een voldoende niveau van gezondheidsvaardigheden. Dat betekent echter ook dat 1 op de 3 landgenoten een zwak niveau van gezondheidsvaardigheden heeft en dus te weinig over gezondheid weet. Die kennis hangt trouwens af van verschillende factoren: opleidingsniveau, leeftijd, gezondheidstoestand, …

Nood aan gecoördineerd plan

De Onafhankelijke Ziekenfondsen pleiten voor een gecoördineerd plan rond gezondheidsvaardigheden in ons land. Want verschillende partijen hebben een rol te spelen rond toegankelijke gezondheidsinformatie op maat: beleidsmakers, zorgverleners, het onderwijs, … Op basis van zo’n plan met concrete doelstellingen kunnen ook de ziekenfondsen nog gerichter aan gezondheidseducatie doen bij hun leden.

Meer info

Neem een kijkje op de site van Sciensano.
 

Artikel tags:

Lees ook

05 oktober 2020

Steeds meer kinderen op raadpleging bij de oogarts

De kans dat een kind zelf aangeeft dat het niet goed ziet, is klein. Toch moeten steeds meer (jonge) kinderen een bril dragen. Dat blijkt uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, gebaseerd op het aantal raadplegingen van kinderen bij oftalmologen en de terugbetalingen van optische hulpmiddelen. 
11 september 2020

Griepvaccinatie 2020 in twee fases

De Hoge Gezondheidsraad raadt meer dan ooit aan om risicopersonen te vaccineren, om zo te voorkomen dat ons gezondheidssysteem overbelast zou geraken wanneer er in het griepseizoen ook nog een COVID-19-piek zou komen. Daarenboven is vaccinatie van gezondheidswerkers belangrijk om de patiënt te beschermen, en zorgt de vaccinatie van 50 tot 64-jarigen voor een verminderde werklast in de eerste lijn.