NieuwsGezond leven
07 november 2019

deel

1 op de 3 Belgen weet te weinig over gezondheid

Begrijp jij alles wat je huisarts je vertelt? En weet je wat een gezonde levensstijl allemaal omvat? Voor 1 op de 3 Belgen is dat niet vanzelfsprekend. Dat blijkt uit de laatste Gezondheidsenquête van Sciensano.

2 op de 3 Belgen hebben voldoende gezondheidsvaardigheden

Of we vlot gezondheidsinfo kunnen opzoeken, begrijpen, beoordelen, evalueren en toepassen. Dat wilde Sciensano voor de eerste keer nagaan in de Gezondheidsenquête 2018. Voor 2 op de 3 Belgen blijkt dat het geval te zijn. Zij hebben een voldoende niveau van gezondheidsvaardigheden. Dat betekent echter ook dat 1 op de 3 landgenoten een zwak niveau van gezondheidsvaardigheden heeft en dus te weinig over gezondheid weet. Die kennis hangt trouwens af van verschillende factoren: opleidingsniveau, leeftijd, gezondheidstoestand, …

Nood aan gecoördineerd plan

De Onafhankelijke Ziekenfondsen pleiten voor een gecoördineerd plan rond gezondheidsvaardigheden in ons land. Want verschillende partijen hebben een rol te spelen rond toegankelijke gezondheidsinformatie op maat: beleidsmakers, zorgverleners, het onderwijs, … Op basis van zo’n plan met concrete doelstellingen kunnen ook de ziekenfondsen nog gerichter aan gezondheidseducatie doen bij hun leden.

Meer info

Neem een kijkje op de site van Sciensano.
 

Artikel tags:

Lees ook

15 januari 2021

Een uitstrijkje, wij doen het. En jij?

Januari is de actiemaand rond baarmoederhalskanker. Ben je een vrouw tussen 25 jaar en 64 jaar? Dan is het belangrijk om elke 3 jaar een uitstrijkje te laten nemen. Is het bij jou al meer dan 3 jaar geleden, dan zal je een uitnodiging krijgen.