Zwangerschapskwaaltjes. Wat kun je doen?

Een zwangerschap doet je stralen, maar gaat ook gepaard met kleine ongemakken. Wij geven een paar tips om je zwangerschapskwaaltjes te verlichten.
Zwangerschapskwaaltjes. Wat kun je doen?

Gewicht

Het is normaal dat je tijdens je zwangerschap zo'n 8 tot 10 kg bijkomt. Eet gezond en vermijd zo om veel meer dan dat bij te komen. Dat is goed voor jou, en voor je baby. Download ook ons handige ebook over een gezonde zwangerschap.

Rugpijn

Zo vermijd je rugpijn:

  • Doe oefeningen om je buik- en rugspieren te verstevigen. Zwemmen is bijvoorbeeld ideaal. 
  • Draag liever geen al te hoge hakken.
  • Zit niet te vaak met gekruiste benen.
  • Ondersteun je rugholte met een kussen als je zit. 
  • Vermijd om iets op te rapen met gestrekte benen of om zware stukken op te tillen op een manier die je rug extra belast.
  • Vraag je partner nu en dan om een welverdiende massage.

Zwangerschapsmasker

Veel vrouwen ontwikkelen vanaf het tweede trimester van de zwangerschap een zwangerschapsmasker of melasma. Het zwangerschapsmasker is een pigmentstoornis, die ervoor zorgt dat er donkerbruine vlekken verschijnen op het voorhoofd, op de slapen, op de wangen en rondom de ogen en lippen van de zwangere vrouw. 

Om het binnen de perken te houden, vermijd je best al te fel zonlicht en zeker ook de zonnebank. Wees ook voorzichtig met geparfumeerde crèmes.

Misselijkheid en braken

Door het verhoogde oestrogeengehalte in je bloed is het heel normaal dat je je misselijk voelt. 8 op de 10 zwangere vrouwen krijgen hiermee af te rekenen. 

Je kunt het probleem niet wegnemen, maar wel verlichten. Kies bijvoorbeeld voor verschillende kleine maaltijden per dag, drink veel water (minimum 1,5 liter per dag), vermijd te sterk gekruid of vet voedsel en eet langzaam.

Spataders

Om spataders te voorkomen sta je best niet te lang recht of zit je best niet met gekruiste benen. Leg je voeten zo veel mogelijk omhoog. Wandel elke dag ten minste 30 minuten, want dat bevordert de bloedsomloop.

Ongewenst urineverlies

Sommige vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap last van ongewenst urineverlies. Deze tips kunnen dan helpen.

Geboortepremie 

Wist je trouwens dat je met de bijkomende verzekering Medicalia een geboortepremie van 250 euro krijgt? Bekijk het aanbod van Medicalia hier! 

Alles over een gezonde zwangerschap

Wil je graag meer weten over een gezonde zwangerschap? Download het gratis ebook!

ebook gezond zwanger

 

Artikel tags:

Lees ook

14 januari 2020

(Graag) zwanger? Vertel het aan je apotheker!

Heb je een kinderwens? Of ben je al zwanger? Praat er dan zeker over met je apotheker. Want die kan je begeleiden en advies op maat over geneesmiddelen geven. Die oproep doet de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) in een nieuwe campagne.
08 januari 2020

Videocoaching bij Partena Kinderopvang

'Klein kijken naar kinderen' is een innovatieve videointeractiebegeleiding gebaseerd op een onderzoeksproject van de Artevelde Hogeschool. De methode helpt ons bij Partena Kinderopvang om onze interactie met kinderen zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Een boeiend nieuw project waar we trots op zijn.
08 januari 2020

Warmste Plantjes waren een groot succes

Van 18 november tot 18 december organiseerde Partena Kinderopvang een actie in kader van De Warmste Week. Onze kinderen versierden bloempotjes, wij voegden een plantje toe en we verkochten ze samen voor het goede doel. Zo zamelden we samen maar liefst 7.337,25 euro in voor Boven de wolken, een vzw die sterrenouders ondersteunt.