Zwangerschapskwaaltjes. Wat kun je doen?

Een zwangerschap doet je stralen, maar gaat ook gepaard met kleine ongemakken. Wij geven een paar tips om je zwangerschapskwaaltjes te verlichten.
Zwangerschapskwaaltjes. Wat kun je doen?

Gewicht

Het is normaal dat je tijdens je zwangerschap zo'n 8 tot 10 kg bijkomt. Eet gezond en vermijd zo om veel meer dan dat bij te komen. Dat is goed voor jou, en voor je baby. Download ook ons handige ebook over een gezonde zwangerschap.

Rugpijn

Zo vermijd je rugpijn:

  • Doe oefeningen om je buik- en rugspieren te verstevigen. Zwemmen is bijvoorbeeld ideaal. 
  • Draag liever geen al te hoge hakken.
  • Zit niet te vaak met gekruiste benen.
  • Ondersteun je rugholte met een kussen als je zit. 
  • Vermijd om iets op te rapen met gestrekte benen of om zware stukken op te tillen op een manier die je rug extra belast.
  • Vraag je partner nu en dan om een welverdiende massage.

Zwangerschapsmasker

Veel vrouwen ontwikkelen vanaf het tweede trimester van de zwangerschap een zwangerschapsmasker of melasma. Het zwangerschapsmasker is een pigmentstoornis, die ervoor zorgt dat er donkerbruine vlekken verschijnen op het voorhoofd, op de slapen, op de wangen en rondom de ogen en lippen van de zwangere vrouw. 

Om het binnen de perken te houden, vermijd je best al te fel zonlicht en zeker ook de zonnebank. Wees ook voorzichtig met geparfumeerde crèmes.

Misselijkheid en braken

Door het verhoogde oestrogeengehalte in je bloed is het heel normaal dat je je misselijk voelt. 8 op de 10 zwangere vrouwen krijgen hiermee af te rekenen. 

Je kunt het probleem niet wegnemen, maar wel verlichten. Kies bijvoorbeeld voor verschillende kleine maaltijden per dag, drink veel water (minimum 1,5 liter per dag), vermijd te sterk gekruid of vet voedsel en eet langzaam.

Spataders

Om spataders te voorkomen sta je best niet te lang recht of zit je best niet met gekruiste benen. Leg je voeten zo veel mogelijk omhoog. Wandel elke dag ten minste 30 minuten, want dat bevordert de bloedsomloop.

Ongewenst urineverlies

Sommige vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap last van ongewenst urineverlies. Deze tips kunnen dan helpen.

Geboortepremie 

Wist je trouwens dat je met de bijkomende verzekering Medicalia een geboortepremie van 250 euro krijgt? Bekijk het aanbod van Medicalia hier! 

Alles over een gezonde zwangerschap

Wil je graag meer weten over een gezonde zwangerschap? Download het gratis ebook!

ebook gezond zwanger

 

Lees ook

Nostalgie: Tik Tak in de opvang!

Iedereen kent het bekende tv-programma Tik Tak wel met het herkenbare deuntje en de drie schaapjes. Ellen Dobbelaere bracht Tik Tak naar Kinderdagverblijf Bieze Beize in Destelbergen. Nostalgie ten top voor groot en klein!
 

Het verhaal van Amina

Voor Amina en haar man was de keuze voor kinderen heel bewust. Toch overviel het prille moederschap haar een beetje: ‘Plots moet je jezelf op de tweede plaats zetten’.