Zwangerschapsdiabetes: kleine symptomen, grote gevolgen

Zwangerschapsdiabetes is een aandoening die meer en meer vrouwen treft. Daarom is het belangrijk om extra waakzaam te zijn. Net zoals bij andere vormen van diabetes zijn de symptomen niet altijd even duidelijk. 
Zwangerschapsdiabetes: kleine symptomen, grote gevolgen

Wat is zwangerschapsdiabetes? 

Om ons lichaam te voorzien van genoeg energie, helpt het hormoon insuline ons om 'brandstof', zijnde glucose of bloedsuiker, in onze cellen en weefsels op te slaan.

Tijdens een zwangerschap produceert de placenta een pak meer hormonen opdat het baby'tje zich goed kan ontwikkelen. Die zwangerschapshormonen verhinderen echter in zekere mate de werking van insuline. Om dezelfde hoeveelheid ‘brandstof’ binnen te krijgen, is er dus meer insuline nodig om deze cellen en weefsels te bevoorraden. Om tegemoet te komen aan het insulinetekort, scheidt de pancreas, met behulp van de bétacellen, meer insuline af.

Dit is een proces dat zich vooral afspeelt in de tweede helft van de zwangerschap. Bij sommige zwangere dames zijn er problemen met deze bètacellen, waardoor de glucose niet snel wordt opgenomen in de cellen en weefsels, maar zich gaat opstapelen in het bloed. Vanaf dan spreken we van zwangerschapsdiabetes. Meestal wordt de bloedsuikerwaarde kort na de bevalling weer normaal waardoor er dus niet langer sprake is van diabetes. Download ook onze handige gids over een gezonde zwangerschap.

Wat zijn de symptomen? 

De symptomen van zwangerschapsdiabetes zijn moeilijk in kaart te brengen. Er bestaan geen duidelijke symptomen die erop wijzen dat je wel of niet kampt met zwangerschapsdiabetes. Daarom is het voor toekomstige mama’s niet altijd even makkelijk om dit op te merken. Wanneer de aandoening niet tijdig opgespoord wordt, kan dit wel ernstige gevolgen hebben voor zowel moeder als kind. Daarom is het aangewezen dat elke vrouw zich tussen de 24ste en 28ste week van de zwangerschap laat onderzoeken via de huisarts of gynaecoloog. Het belang van een tijdige screening lees je hier.

Wat zijn de mogelijke gevolgen? 

Wanneer je niet tijdig ingrijpt kan dit ernstige gevolgen hebben voor jou en je baby.

Mogelijke gevolgen voor jouw baby:

 • Een te zware baby met kans op problemen bij de bevalling
 • Onrijpheid van de organen
 • Hypoglycemie bij de baby: dit wil zeggen wanneer het lichaam van de pasgeborene meer glucose verbruikt dan dat er glucose wordt, dat het bloedsuikergehalte omlaag gaat 

Mogelijke gevolgen voor de mama:

 • Keizersnede en problemen bij de bevalling
 • De aanwezigheid van te veel vruchtwater waardoor de baby te vroeg wordt geboren 
 • Een te hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap
 • Urineweginfecties
 • Verhoogde kans om bij een volgende zwangerschap dezelfde problemen te krijgen 

Niet alleen tijdens en kort na bevalling kan dit grote gevolgen hebben. Ook op lange termijn, wanneer je zwangerschapsdiabetes niet tijdig of juist behandeld, is de kans groot dat je 5 tot 10 jaar na de bevalling terug te kampen krijgt met diabetes type 2.

Kan je zwangerschapsdiabetes voorkomen? 

Hoewel je zwangerschapsdiabetes niet kunt voorkomen, zijn er toch een aantal factoren die een versterkende rol kunnen spelen. Houdt daarom rekening met:

 • Overgewicht: het is belangrijk om voor en tijdens de zwangerschap de extra waakzaam om te gaan met vetinname en dit tot het minimum te beperken
 • Leeftijd: hoe hoger de leeftijd, des te meer kans op zwangerschapsdiabetes 
 • Erfelijkheid: wanneer familieleden reeds te maken hebben met diabetes, is de kans ook groter om tijdens je zwangerschap met zwangerschapsdiabetes te kampen krijgen 
 • Voldoende beweging: fysieke activiteit stimuleert de werking van insuline en helpt daardoor bij het onder controle houden van de suikerwaarden in het bloed 

Zwangerschapsdiabetes is één van de elementen waarop je best waakzaam bent tijdens je zwangerschap. Eerste of zoveelste kindje, onthoud vooral dat je er nooit alleen voor staat.

Alles over een gezonde zwangerschap

Wil je graag meer weten over een gezonde zwangerschap? Download het gratis ebook!

ebook gezond zwanger

Artikel tags:

Lees ook

14 januari 2020

(Graag) zwanger? Vertel het aan je apotheker!

Heb je een kinderwens? Of ben je al zwanger? Praat er dan zeker over met je apotheker. Want die kan je begeleiden en advies op maat over geneesmiddelen geven. Die oproep doet de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) in een nieuwe campagne.
08 januari 2020

Videocoaching bij Partena Kinderopvang

'Klein kijken naar kinderen' is een innovatieve videointeractiebegeleiding gebaseerd op een onderzoeksproject van de Artevelde Hogeschool. De methode helpt ons bij Partena Kinderopvang om onze interactie met kinderen zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Een boeiend nieuw project waar we trots op zijn.
08 januari 2020

Warmste Plantjes waren een groot succes

Van 18 november tot 18 december organiseerde Partena Kinderopvang een actie in kader van De Warmste Week. Onze kinderen versierden bloempotjes, wij voegden een plantje toe en we verkochten ze samen voor het goede doel. Zo zamelden we samen maar liefst 7.337,25 euro in voor Boven de wolken, een vzw die sterrenouders ondersteunt.