Wat met je voeding tijdens je zwangerschap?

Een zwangerschap is geen reden om voor twee te eten. Eet vooral gevarieerd, gezond en in normale porties. Met sommige soorten voeding ben je tijdens je zwangerschap beter voorzichtig.
Wat met je voeding tijdens je zwangerschap?

Wat mag je eten tijdens je zwangerschap?

 • Geef fruit en groenten een centrale plaats in je voedingspatroon. 
 • Zet ook voldoende melkproducten en eiwitten op het menu. Eiwitten kunnen van dierlijke (vooral in vlees en eieren) of plantaardige (vooral in groenten zoals bv. asperges, bonen, bloemkool, maïs en broccoli) oorsprong zijn. 
 • Mijd zeker geen vetstoffen zoals olijfolie. Ze bevorderen de ontwikkeling van de hersenen van je baby.

Download ook de handige infogids over een gezonde zwangerschap.

Waarmee ben ik beter voorzichtig?

 • Vermijd niet-gepasteuriseerde kazen en patés, niet-doorbakken vlees, vis en eieren, rauwkost, foie gras en gerookte producten. Deze voedingsmiddelen bevatten namelijk vaker bacteriën die een voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Zo'n voedselvergiftiging kan schadelijk zijn voor je baby .
 • Eet niet te veel zout, en dit om je bloeddruk niet te verhogen.
 • Via een bloedstaal zal je arts onderzoeken of je immuun bent voor toxoplasmose of de zogenaamde kattenziekte. Indien niet, zul je specifieke richtlijnen krijgen om een eventuele besmetting te vermijden.
 • Was je handen voor en na het bereiden van een maaltijd. Zo vermijd je de overdracht van besmettelijke stoffen die vaak in rauwe voedingsstoffen zitten.
 • Was fruit en groenten (vooral rauwkost) goed voor je ze opeet. 
 • Vermijd vervallen, meermaals opgewarmd of opnieuw diepgevroren voedsel.
 • Eet niet te veel suiker, om je gewicht onder controle te houden en om te vermijden dat je baby een smaakvoorkeur voor zoet voedsel ontwikkelt. Benieuwd naar je suikergebruik? Doe de Suikertest en ontdek welk suikertype je bent! 

Wat mag ik drinken?

 • Vermijd alcohol, want dit is schadelijk voor de hersenontwikkeling van de baby.
 • Drink niet meer dan 3 kopjes koffie per dag. 
 • Verkies gemberthee tegen ochtendmisselijkheid en kamillethee tegen opkomend maagzuur
 • Water blijft je beste vriend!

Hoe zit het met medicatie?

Ben je ziek tijdens je zwangerschap, dan ben je beter voorzichtig met medicatie. Bekijk hier waar je moet op letten.

Alles over een gezonde zwangerschap

Wil je graag meer weten over een gezonde zwangerschap? Download het gratis ebook!

gezond zwanger

Lees ook

06 april 2020

De kindbegeleiders van Partena Kinderopvang blijven actief, ook in coronatijden

Kinderopvang blijft ook in coronatijden gegarandeerd bij Partena Kinderopvang. Maar om een kwalitatieve dienstverlening te blijven leveren, centraliseren we ons aanbod tijdelijk in een 25-tal kinderdagverblijven, verspreid over Vlaanderen. Een deel van onze kindbegeleiders is dus aan het werk op die locaties. Maar ook de rest van ons team zit niet stil. Ontdek hier waar we mee bezig zijn.

Coronavirus: veelgestelde vragen over zwangerschap

Heb ik als zwangere vrouw een groter risico om besmet te geraken met het coronavirus? En als ik besmet ben, wat betekent dit voor mijn baby? Zijn er zaken waar ik extra moet op letten? Deze vragen spelen ongetwijfeld door het hoofd van de vele zwangere vrouwen, die net zoals iedereen de berichten over het coronavirus lezen en horen. De Vlaamse Vereniging Obstretische Gynaecologen lijst enkele vragen en antwoorden op.
 
14 januari 2020

(Graag) zwanger? Vertel het aan je apotheker!

Heb je een kinderwens? Of ben je al zwanger? Praat er dan zeker over met je apotheker. Want die kan je begeleiden en advies op maat over geneesmiddelen geven. Die oproep doet de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) in een nieuwe campagne.