Je wil zwanger worden of je bent zwanger: welke vaccinaties moet je overwegen?

De meeste vaccins kunnen tijdens de zwangerschap worden toegediend. Sommige vaccins worden specifiek aanbevolen tijdens de zwangerschap: kinkhoest en  griep. Andere vaccins zijn tegenaangewezen tijdens een zwangerschap: verzwakte levende vaccins mogen over het algemeen niet worden toegediend tijdens de zwangerschap. 
Je wil zwanger worden of je bent zwanger: welke vaccinaties moet je overwegen?

Voor een zwangerschap

Overweeg je een zwangerschap? Dan is het raadzaam om bij je (huis)arts na te gaan welke infectieziekten je al hebt gehad en welke vaccinaties je nog niet hebt gekregen.. 

Rodehond

Als je niet immuun bent voor rodehond, wordt dit vaccin sterk aanbevolen voor de zwangerschap.

Wat is het? Rodehond is een besmettelijke virale infectie, die gepaard gaat met huiduitslag en wordt verspreid door druppeltjes die via hoesten of niezen in de lucht terecht komen. Rodehond wordt over het algemeen als goedaardig beschouwd, behalve wanneer je deze ziekte oploopt tijdens de zwangerschap.

Waarom? Omdat rodehond ook via de placenta wordt overgedragen. Met andere woorden, als de moeder het heeft, kan de foetus het ook krijgen. Rodehond kan ernstige gevolgen hebben voor de baby (vb. misvormingen, doofheid, slecht zien, miskraam, enz.).

Wat te doen?  

  • Zodra je van plan bent zwanger te worden, raadpleeg dan je arts. Die zal samen met jou je situatie evalueren en zien welke maatregelen je moet nemen, inclusief vaccinaties. Als je niet immuun bent voor rodehond, zal je arts je het MBR-vaccin (mazelen, bof en rodehond) voorstellen. Het is belangrijk om te weten dat na deze vaccinatie doeltreffende anticonceptie is aanbevolen gedurende ten minste 4 weken.
  • Je bent zwanger en denkt dat je niet gevaccineerd bent? Raadpleeg dan je arts. Hij of zij zal je uitleggen welke preventiemaatregelen je best neemt om niet besmet te raken. Het is aangeraden om je na je zwangerschap laten vaccineren.

 

Tijdens de zwangerschap 

Griep

Het griepvaccin wordt aanbevolen voor zwangere vrouwen tijdens het griepseizoen, ongeacht het stadium van de zwangerschap. 

Zwangere vrouwen behoren tot de groep mensen die risico lopen op complicaties van het griepvirus, vooral aan het hart en de longen. In deze periode is de immuunrespons van zwangere vrouwen immers anders door de zwangerschapshormonen en is ook hun longcapaciteit minder.   

Kinkhoest

Kinkhoest is een zeer besmettelijke ziekte, die veroorzaakt wordt door een bacterie en overgedragen wordt door de lucht. De ziekte kan leiden tot uitputtende en langdurige hoestbuien en kan leiden tot veel complicaties, waaronder een risico op cyanose (blauw verkleuren door zuurstofgebrek) en apneu (adempauzes).  
Vaccinatie tegen kinkhoest wordt tijdens de zwangerschap aanbevolen tussen het einde van het tweede trimester en halverwege het derde trimester, tussen de 24e en 32e week. Antilichamen (afweerstoffen) tegen kinkhoest worden via de placenta aan je baby doorgegeven. Als gevolg daarvan krijgt je baby vanaf de geboorte een ‘passieve bescherming’ totdat hij zelf gevaccineerd is. De vaccinatie beschermt je ook zelf. Het vaccin tegen kinkhoest is veilig voor zowel de zwangere vrouw als de baby. Er zijn geen andere ongewenste bijwerkingen buiten voorbijgaande lokale bijwerkingen op de plaats van de injectie (roodheid, lichte zwelling).
Het vaccin tegen kinkhoest moet bij elke zwangerschap gegeven worden omdat zo veel meer antistoffen doorgegeven worden naar de baby.

Andere vaccins? 

Bij een zwangerschap is het ook belangrijk om samen met je arts na te gaan of er, rekening houdend met je persoonlijke situatie, nog andere vaccins worden aanbevolen.

Wat als ik op reis ga?

Ben je zwanger en wil je naar het buitenland reizen? Bespreek je reisplannen ruim van tevoren met je behandelende arts, een arts in een gespecialiseerde reiskliniek of je gynaecoloog. Afhankelijk van de bestemming en de omstandigheden van de reis zullen zij de nodige maatregelen en vaccinaties aanbevelen. 

 
 

 

Lees ook

Kraamzorg: is dat nodig?

Wanneer je een kindje krijgt, staat je wereld even op z’n kop. Dan maakt het niet uit of het je eerste of vierde kindje is, een geboorte zorgt altijd voor een zoektocht naar een nieuwe balans. Daarom kan je tijdens deze periode gebruik maken van kraamzorg die aan huis komt om jou in deze eerste periode te ondersteunen. Maar is dat nu zo nodig, die kraamzorg? We vroegen het aan twee mama’s die beroep hebben gedaan op de diensten van Partena en OZ Gezinshulp.

Wanneer doe je een zwangerschapstest?

Ben je zwanger - of niet? Daar hoef je niet naar te raden, want er zijn diverse betrouwbare zwangerschapstests te koop bij de apotheker, zonder voorschrift. Maar vanaf wanneer precies kun je dit testen? En hoe weet je het heel zeker? Deze blog geeft je houvast in een toch wel spannende periode.