Sporten tijdens je zwangerschap: een goed idee?

Mag je alles doen tijdens de zwangerschap? Hoe zit het met sport en waar moet je op letten als je gaat werken? Ontdek je welke activiteiten wel en niet kunnen tijdens de zwangerschap.
Sporten tijdens je zwangerschap: een goed idee?

Sport en bewegen 

Blijf bewegen tijdens je zwangerschap. Het ontspant, het helpt je gewicht op peil te houden en het is goed voor je ademhaling en je hart. Je verbetert zo je uithouding en versterkt je spieren. Het bevordert zelfs je lichamelijke herstel na de bevalling.

  • Sportievelingen met een zwangerschap die vlot verloopt en zonder eerdere miskramen kunnen tijdens de zwangerschap perfect de sporten blijven uitoefenen die ze voorheen al beoefenden.
  • Was je voordien niet zo sportief, vermijd dan om tijdens je zwangerschap te starten met een nieuwe sport. Doe je dat toch, kies dan voor rustige sporten zoals zwemmen, fietsen of wandelen.

Vermijd naar het einde van de zwangerschap:

  • sporten waarbij je moet springen: lopen, volleybal, ropeskipping, ...
  • sporten waarbij je een positie moet aannemen die je pijn kan bezorgen: wielrennen, yoga, ...
  • sporten waarbij je je lichaam moet rekken: hoogspringen, basketbal, ...
  • sporten waarbij je makkelijk stoten kunt krijgen: skiën, paardrijden, rugby, gevechtssporten, ...
  • sporten waarbij je onderhevig bent aan druk: duiken, bergbeklimmen en sporten op hoogte worden in elke fase van de zwangerschap afgeraden.

Waar moet je op letten?

  • Drink voldoende tijdens het sporten om je lichaamstemperatuur op peil te houden
  • Draag comfortabele, luchtige kledij waarin je vrij kunt bewegen
  • Luister naar je lichaam, stop de activiteit meteen als je voelt dat de inspanning te zwaar wordt

Reizen

Overleg altijd met met je arts of vroedvrouw vooraleer je met vakantie vertrekt. Het vliegtuig nemen kan bij een zwangerschap zonder complicaties tot 5 weken voor je uitgerekende bevallingsdatum. Maar je contacteert best de vliegtuigmaatschappij indien je twijfelt. Reisplannen waarvoor specifieke inentingen nodig zijn stel je beter even uit. Vermijd ook landen waar je ernstige ziektes kunt oplopen, waar de medische infrastructuur te wensen overlaat of waar de hygiëne niet optimaal is. 

Werken 

Normaal gezien kun je tijdens je zwangerschap gewoon blijven werken. Vermijd wel om zware lasten te tillen en blijf niet te lang rechtstaan. Het lichaam van een zwangere vrouw krijgt het harder te verduren dan normaal. Blijf dus alert voor signalen van je lichaam en aanvaard dat je wat sneller moe wordt of wat meer rust nodig hebt.

Voer jij werk uit dat een gevaar kan betekenen voor je zwangerschap, dan heb je recht op beschermingsmaatregelen.

Geboortepremie 

Wist je trouwens dat je met de bijkomende verzekering Medicalia een geboortepremie van 250 euro krijgt? Bekijk het aanbod van Medicalia hier! 

Alles over een gezonde zwangerschap

Wil je graag meer weten over een gezonde zwangerschap? Download het gratis ebook!

ebook gezond zwanger

Artikel tags:

Lees ook

14 januari 2020

(Graag) zwanger? Vertel het aan je apotheker!

Heb je een kinderwens? Of ben je al zwanger? Praat er dan zeker over met je apotheker. Want die kan je begeleiden en advies op maat over geneesmiddelen geven. Die oproep doet de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) in een nieuwe campagne.
08 januari 2020

Videocoaching bij Partena Kinderopvang

'Klein kijken naar kinderen' is een innovatieve videointeractiebegeleiding gebaseerd op een onderzoeksproject van de Artevelde Hogeschool. De methode helpt ons bij Partena Kinderopvang om onze interactie met kinderen zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Een boeiend nieuw project waar we trots op zijn.
08 januari 2020

Warmste Plantjes waren een groot succes

Van 18 november tot 18 december organiseerde Partena Kinderopvang een actie in kader van De Warmste Week. Onze kinderen versierden bloempotjes, wij voegden een plantje toe en we verkochten ze samen voor het goede doel. Zo zamelden we samen maar liefst 7.337,25 euro in voor Boven de wolken, een vzw die sterrenouders ondersteunt.