Sporten tijdens je zwangerschap: een goed idee?

Mag je alles doen tijdens de zwangerschap? Hoe zit het met sport en waar moet je op letten als je gaat werken? Ontdek je welke activiteiten wel en niet kunnen tijdens de zwangerschap.
Sporten tijdens je zwangerschap: een goed idee?

Sport en bewegen 

Blijf bewegen tijdens je zwangerschap. Het ontspant, het helpt je gewicht op peil te houden en het is goed voor je ademhaling en je hart. Je verbetert zo je uithouding en versterkt je spieren. Het bevordert zelfs je lichamelijke herstel na de bevalling.

  • Sportievelingen met een zwangerschap die vlot verloopt en zonder eerdere miskramen kunnen tijdens de zwangerschap perfect de sporten blijven uitoefenen die ze voorheen al beoefenden.
  • Was je voordien niet zo sportief, vermijd dan om tijdens je zwangerschap te starten met een nieuwe sport. Doe je dat toch, kies dan voor rustige sporten zoals zwemmen, fietsen of wandelen.

Vermijd naar het einde van de zwangerschap:

  • sporten waarbij je moet springen: lopen, volleybal, ropeskipping, ...
  • sporten waarbij je een positie moet aannemen die je pijn kan bezorgen: wielrennen, yoga, ...
  • sporten waarbij je je lichaam moet rekken: hoogspringen, basketbal, ...
  • sporten waarbij je makkelijk stoten kunt krijgen: skiën, paardrijden, rugby, gevechtssporten, ...
  • sporten waarbij je onderhevig bent aan druk: duiken, bergbeklimmen en sporten op hoogte worden in elke fase van de zwangerschap afgeraden.

Waar moet je op letten?

  • Drink voldoende tijdens het sporten om je lichaamstemperatuur op peil te houden
  • Draag comfortabele, luchtige kledij waarin je vrij kunt bewegen
  • Luister naar je lichaam, stop de activiteit meteen als je voelt dat de inspanning te zwaar wordt

Reizen

Overleg altijd met met je arts of vroedvrouw vooraleer je met vakantie vertrekt. Het vliegtuig nemen kan bij een zwangerschap zonder complicaties tot 5 weken voor je uitgerekende bevallingsdatum. Maar je contacteert best de vliegtuigmaatschappij indien je twijfelt. Reisplannen waarvoor specifieke inentingen nodig zijn stel je beter even uit. Vermijd ook landen waar je ernstige ziektes kunt oplopen, waar de medische infrastructuur te wensen overlaat of waar de hygiëne niet optimaal is. 

Werken 

Normaal gezien kun je tijdens je zwangerschap gewoon blijven werken. Vermijd wel om zware lasten te tillen en blijf niet te lang rechtstaan. Het lichaam van een zwangere vrouw krijgt het harder te verduren dan normaal. Blijf dus alert voor signalen van je lichaam en aanvaard dat je wat sneller moe wordt of wat meer rust nodig hebt.

Voer jij werk uit dat een gevaar kan betekenen voor je zwangerschap, dan heb je recht op beschermingsmaatregelen.

Alles over een gezonde zwangerschap

Wil je graag meer weten over een gezonde zwangerschap? Download het gratis ebook!

ebook gezond zwanger

Artikel tags:

Lees ook

06 april 2020

De kindbegeleiders van Partena Kinderopvang blijven actief, ook in coronatijden

Kinderopvang blijft ook in coronatijden gegarandeerd bij Partena Kinderopvang. Maar om een kwalitatieve dienstverlening te blijven leveren, centraliseren we ons aanbod tijdelijk in een 25-tal kinderdagverblijven, verspreid over Vlaanderen. Een deel van onze kindbegeleiders is dus aan het werk op die locaties. Maar ook de rest van ons team zit niet stil. Ontdek hier waar we mee bezig zijn.

Coronavirus: veelgestelde vragen over zwangerschap

Heb ik als zwangere vrouw een groter risico om besmet te geraken met het coronavirus? En als ik besmet ben, wat betekent dit voor mijn baby? Zijn er zaken waar ik extra moet op letten? Deze vragen spelen ongetwijfeld door het hoofd van de vele zwangere vrouwen, die net zoals iedereen de berichten over het coronavirus lezen en horen. De Vlaamse Vereniging Obstretische Gynaecologen lijst enkele vragen en antwoorden op.
 
14 januari 2020

(Graag) zwanger? Vertel het aan je apotheker!

Heb je een kinderwens? Of ben je al zwanger? Praat er dan zeker over met je apotheker. Want die kan je begeleiden en advies op maat over geneesmiddelen geven. Die oproep doet de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) in een nieuwe campagne.