Zwanger en vaccins, wat zijn de gevaren?

Je baby groeit, wordt steeds sterker, je voelt hem voor het eerst bewegen, ... Met enkele vaccinaties kun je ervoor zorgen dat je kindje nog beter beschermd wordt.
Zwanger en vaccins, wat zijn de gevaren?

Risico's afwegen

Het is aan te raden om al vóór je zwangerschap samen met de huisarts na te gaan welke kinderziekten je in het verleden reeds doormaakte. Ook kun je samen met de huisarts nagaan welke vaccinaties je in het verleden al gekregen hebt. Zo kunnen eventueel ontbrekende vaccins tijdig worden toegediend.

Indien er nog ontbrekende vaccins toegediend moeten worden aan zwangere vrouwen, moeten de volgende drie factoren steeds afgewogen worden:

  • wat is de kans dat de onbeschermde zwangere vrouw in contact komt met de ziekte
  • wat zijn de risico’s voor het kindje of de mama bij het oplopen van de ziekte
  • wat zijn de risico’s voor het kindje of de mama verbonden aan het vaccin

Er zijn aangeraden en afgeraden vaccins voor zwangere vrouwen. We lijsten ze even op.

Afgeraden vaccinaties

  • Mazelen
  • Bof
  • Rubella
  • Gele koorts
  • Buiktyfus
  • Varicella

Het is aan te raden om een zwangerschap te vermijden gedurende één maand na de laatst toegediende dosis van een vaccin tegen één van bovenstaande aandoeningen. Een inenting tegen gele koorts kan enkel overwogen worden na de zesde maand zwangerschap, bij verre reizen.

Aangeraden vaccinaties

Kinkhoest  

Een vaccinatie tegen kinkhoest wordt aangeraden tussen week 24 en 32 van de zwangerschap. De inenting tegen kinkhoest is een combinatievaccin dat ook beschermt tegen difterie en tetanus. Na de inenting maak je extra antistoffen aan, die je via de navelstreng ook aan je baby doorgeeft. 

Indien de vaccinatie reeds toegediend werd vóór de zwangerschap, gaan er minder antistoffen naar je baby. Kinkhoestvaccinatie wordt daarom aangeraden tijdens de zwangerschap, ook als je als volwassene al eerder een kinkhoestvaccin kreeg. Ook alle gezinsleden en personen die voor de baby zorgen, dienen goed gevaccineerd te zijn.

Vanaf 1 juli 2014 stelt de Vlaamse overheid combinatievaccins tegen tetanus, difterie en kinkhoest gratis ter beschikking van de vaccinatoren in Vlaanderen om zwangere vrouwen te vaccineren en om een herhalingsinenting toe te dienen aan volwassenen. 

Griep 

Griep kan gevaarlijk zijn, zowel voor de zwangere vrouw als voor haar ongeboren kind. Als zwangere vrouw loop je meer risico dat je in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Ook is er een toenemende kans op een laag geboortegewicht van de baby, vroeggeboorte of zelfs een miskraam. 

Als je zwanger bent tijdens het griepseizoen, kun je je het best laten vaccineren tegen de seizoensgriep. Dat kan vanaf het tweede trimester van de zwangerschap (14 weken). Griepvaccinatie tijdens de zwangerschap beschermt je baby ook tijdens de eerste maanden na de geboorte. 

Griepvaccins voor zwangere vrouwen zijn niet gratis, maar ze worden wel gedeeltelijk terugbetaald door het ziekenfonds. De arts vermeldt in dat geval ‘derdebetalingsregeling van toepassing’ op het voorschrift, waardoor je bij de apotheek minder moet betalen voor het griepvaccin.

Hepatitis B

Sommige mensen zijn besmet met hepatitis B zonder het te weten. Je laat dit best testen. Bij zwangere vrouwen die het hepatitis B virus in zich hebben, is het cruciaal om zo snel mogelijk maatregelen te nemen om de baby bij de geboorte te beschermen, waaronder een vaccinatie binnen de 12 uur na de geboorte. 

Opgelet!

Een zwangere vrouw die een verre reis plant tijdens haar zwangerschap, vraagt best aan haar arts of er voor het gebied waar ze naartoe gaat bepaalde reisvaccinaties nodig zijn.

Alles over een gezonde zwangerschap

Wil je graag meer weten over een gezonde zwangerschap? Download het gratis ebook!

ebook gezond zwanger


Artikel tags:

Lees ook

Kraamzorg: is dat nodig?

Wanneer je een kindje krijgt, staat je wereld even op z’n kop. Dan maakt het niet uit of het je eerste of vierde kindje is, een geboorte zorgt altijd voor een zoektocht naar een nieuwe balans. Daarom kan je tijdens deze periode gebruik maken van kraamzorg die aan huis komt om jou in deze eerste periode te ondersteunen. Maar is dat nu zo nodig, die kraamzorg? We vroegen het aan twee mama’s die beroep hebben gedaan op de diensten van Partena en OZ Gezinshulp.