Vind zorg op maat in 3 stappen

Wanneer je ouder wordt, hebben veel mensen een mening over hoe jij jouw leven zou moeten inrichten. Je hebt extra zorg nodig; het is tijd voor een rusthuis; je gaat beter niet meer alleen op stap, …

Familie, vrienden en zorgverleners bedoelen het goed, maar uiteindelijk is er maar een iemand die écht weet wat goed voor jou is en dat ben jijzelf. Ons stappenplan helpt je om een zorgoplossing op maat van jouw situatie te vinden.

Zorg die bij jou past

Zorg is mogelijk op meerdere niveaus en er is een enorm aanbod. Denk aan hulpmiddelen voor ouderen, thuisverpleging, personenalarmsysteem of het laten leveren van warme maaltijden. 
 
Het allerbelangrijkste bij het vinden van een zorgoplossing op maat is dat je goed naar jezelf luistert. Waar heb jij behoefte aan? Laat je niet afschepen met een standaardoplossing, maar vraag door. Pas wanneer je meerdere opties hebt gehoord en bij verschillende organisaties om advies hebt gevraagd, kan je een goede keuze maken en zorg vinden die bij jou past. 
 
Het kost tijd om je goed te informeren, maar het zal het waard zijn. Weet je niet goed waar je moet beginnen? Het onderstaande stappenplan helpt je om zorg op maat van jouw situatie te vinden.
 

Stap 1: hulpmiddelen voor ouderen om veilig thuis te wonen

Ben je nog heel zelfstandig, maar heb je af en toe een klein beetje hulp nodig? In shopavita.be, de gezondheidsshop van Partena Ziekenfonds, vind je een ruim gamma aan producten die je helpen op om een veilige manier thuis te blijven wonen. 
 
Als lid van Partena Ziekenfonds krijg je bovendien 10 tot 30% korting bij aankoop van een van de producten uit onze gezondheidsshop. Je vindt hier hulpmiddelen voor ouderen zoals: 
 
 • Steun voor in de douche: met een simpele wandbeugel in de douche voorkom je veel vervelende ongelukjes. Een kleine investering, die je een veel veiliger gevoel geeft wanneer je onder de douche staat.
 • Personenalarmsystemen: een draagbaar personenalarm zorgt ervoor dat je in geval van nood altijd direct om hulp kan vragen. Of je nu thuis of op stap bent, met een personenalarm voel jij je zeker.
 • Gaat het aankleden moeilijker? Dankzij de hulpjes voor elke dag uit onze gezondheidsshop worden vervelende taakjes makkelijk gemaakt. Je vindt hier onder andere elastische schoenveters, een knopenhaak en kousenaantrekkers.

Stap 2: langer thuis wonen

Wil je graag thuis blijven wonen, maar heb je wat extra hulp nodig bij de uitvoering van sommige taken? Er zijn gelukkig veel verschillende organisaties die jou hierbij kunnen helpen. Ze ondersteunen je bij de zwaardere huishoudelijke klusjes, zodat jij langer thuis kan blijven wonen. 
 
 • Woon je zelfstandig en kook je niet graag voor jou alleen? Dankzij de sociale dienstverlening is het mogelijk om warme maaltijden aan huis te laten leveren.
 • Heb je niet-dringend medisch vervoer nodig naar een ziekenhuis, een revalidatiecentrum of een centrum voor herstel- of kortverblijf en wil jij je familie of vrienden niet steeds om hulp vragen? Bij Partena Ziekenfonds helpen we je graag om vervoer te regelen.
 • Een ergotherapeut helpt je wanneer je moeite hebt met de uitvoering van bepaalde dagelijkse taken. Je kan bij hem of haar terecht voor hulp bij het strijken, koken, aan- en uitkleden, naar haar het toilet gaan, typen/schrijven en nog veel meer.
 • Dankzij een poetshulp kan jij langer in je vertrouwde omgeving blijven wonen. Een huishoudelijke hulp neemt het zware werk van je over, want in een proper huis voelt iedereen zich beter.

Stap 3: thuiszorg

Heb je nood aan tijdelijke, langdurige of blijvende zorg aan huis? Dan is thuisverpleging of een thuisoppas een goede optie. Dankzij hun zorg zorg kan jij langer thuis blijven wonen.

Thuisverpleging

Een professionele verpleegkundige verleent medische verpleging op maat. Hij of zij komt eerst een keer bij jou thuis langs om te kijken welke hulp je nodig hebt.

De verpleegkundige helpt je bijvoorbeeld bij:

 • wondzorg
 • medicatiebeleid
 • sondevoeding toedienen
 • toiletverzorging

Thuisoppas

Een vrijwillige oppashulp staat dagelijks voor je klaar en helpt je waar nodig. Schakel een thuisoppas in om de professionele verpleegkundige of mantelzorger kortstondig te ontlasten. Je betaalt de vrijwilliger enkel een onkostenvergoeding van 2,5 euro per dag.

Schakel de thuisoppas in voor: 

 • gezelschap,
 • oppassen,
 • ondersteuning bij de maaltijd,
 • boodschappen doen voor of met jou,
 • hulp bij persoonlijke verzorging.

Hoe kunnen we jou helpen? 

Bij Partena Ziekenfonds begrijpen we maar al te goed dat je graag zo lang mogelijk in je vertrouwde omgeving blijft wonen. Heb je nood aan iemand die met je meedenkt over zorg op maat? Wij staan voor je klaar. Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie.

Lees ook

Ergonomie? Ook voor je huishoudhulp!

Soms sta je er niet bij stil, maar je werkgever levert een behoorlijke inspanning om je gezondheid te garanderen op het werk. Denk maar aan het bureau op kantoor dat ergonomisch is afgesteld bijvoorbeeld. Ook bij Partena en OZ Poets- en Strijkhulp zien we erop toe dat jouw huishoudhulp alles weet over ergonomisch werken. En dat is broodnodig, zo ondervond ook onze huishoudhulp Tara. Een ongeluk zit in een klein hoekje.
05 november 2020

Eerste dienstenchequebedrijf met ‘Investors in People’-label

Partena en OZ Poets- en strijkhulp werd bekroond met het zilveren ‘Investors in people’-label. Dit kwaliteitslabel, dat Partena en OZ als eerste in de dienstenchequessector kreeg, bekroont goede werkgevers die inzetten op medewerkers en investeren in het verbeteren van hun HR-beleid.