Hoe voelt jouw kindje zich in de opvang?

Als ouder wil je dat je kindje zich goed voelt in de opvang, dat het geniet van de activiteiten en dat zijn/haar ontwikkeling wordt gestimuleerd. Ziko-Vo is een volgsysteem voor baby’s en peuters dat verzorgers helpt om kindjes daarin op te volgen. Ontdek hoe ze met Ziko-Vo aan de slag gaan in de Droomtuin in Sint-Martens-Latem.
Hoe voelt jouw kindje zich in de opvang?

Wat is Ziko-Vo?

Ziko-Vo (zelfevaluatie-instrument Kinderopvang) is een kind-volg-systeem. We gebruiken het in de kinderopvang om het welbevinden en de betrokkenheid van een kind te meten.  Welbevinden wil zeggen: je goed in je vel voelen, betrokkenheid wil zeggen: goed kunnen opgaan in spel. Ziko-Vo is een positief instrument, dat focust op wat de kindjes kunnen. We doen observaties van elk kind op verschillende domeinen. Zo kunnen we onze aanpak en het aanbod ook afstemmen op de kinderen in de kinderopvang. 

Kindje van de week bij de Droomtuin

Ook bij de Droomtuin in Sint-Martens-Latem gebruiken ze het volgsysteem.

“Iedere maandag kondigen we op onze facebookpagina steeds ons ‘kindje van de week’ aan met een mooie foto. Dat kindje wordt gedurende die week extra in de kijker gezet.”

Tijdens deze week doen de kindbegeleiders allerlei observaties. Zo gaan ze het kindje observeren en stimuleren door allerlei activiteiten, bewegingsspelletjes en rituelen samen met hen te doen. Volgende ontwikkelingsdomeinen komen aan bod: 

  • Grote motoriek
  • Fijne motoriek
  • Taal
  • Ontdekken van de wereld
  • Sociale ontwikkeling
  • Verstandelijke ontwikkeling
  • Zelfsturing/onderneming
  • Goed in je vel zitten   

Aan de hand van de actiekaarten van Ziko-Vo kunnen ze noteren waar de kinderen zich bevinden in hun ontwikkeling.

Bedankje van de ouders

“Aan het einde van de week krijgt ons kindje van de week een koffertje mee naar huis met hierin ons observatieverslag, een foto en een feedbackboekje voor de ouders. Dit koffertje brengen ze na het weekend terug mee en vaak hebben de ouders een klein tekstje voor ons achtergelaten, zoals een toffe bedanking of hoe mooi ze het vinden dat ze hun kind herkennen in onze observaties en dat hun kind zich thuis voelt in de opvang.”

“Voor ons zijn deze woorden zeer bemoedigend, het is een appreciatie voor de tijd die wij hiervoor vrijmaken.”

 

Lees ook

Kinderdagverblijven in de kijker

Afgelopen zomer lanceerden we bij Partena en OZ Kinderopvang – binnenkort Helan Kinderopvang – een leuke challenge voor de kinderdagverblijven. De uitdaging? Een in-het-oog-springend filmpje maken waarbij het kinderdagverblijf op een creatieve manier in de kijker wordt gezet. We kregen heel wat originele inzendingen van onze verschillende kinderopvangverblijven. Uiteindelijk selecteerden we 2 winnaars. Zij mochten een cadeaucheque t.w.v. €300 in ontvangst nemen!
 

Creatief met kosteloos materiaal

Spelen en knutselen is niet alleen belangrijk voor de fijne motoriek van je kindje, het stimuleert ook de creativiteit, leert kinderen waarnemen en vergroot hun ruimtelijk inzicht. Duur materiaal heb je overigens helemaal niet nodig. Bij Bellenbos in Borgerhout tonen ze dat je met kosteloos materiaal heerlijk én duurzaam kan knutselen. Haal alvast inspiratie uit deze 3 kosteloze materialen om zelf creatief aan de slag te gaan.