Welke afspraken kun je met je kind maken over gaming?

Als ouder maak je best duidelijke afspraken met je kind rond gaming. Wij geven je enkele tips!
Welke afspraken kun je met je kind maken over gaming?

Maak afspraken

 • Spreek met je kind af hoeveel hij/zij per dag mag spelen en hoe lang. In sommige games kun je die tijd als ouder zelfs instellen, maar het beste is dat je die verantwoordelijkheid bij je kind zelf laat. 
 • Weet wat je kind speelt. Bepaalde spellen zijn helemaal niet geschikt voor bepaalde leeftijden. Koop de spelletjes best in een gespecialiseerde zaak, waar professionelen je advies kunnen geven, of zoek eerst meer informatie op het internet. Test het desnoods eerst zelf even uit.
 • Bepaal met je kind welke taken eerst uitgevoerd moeten worden voor hij/zij mag gamen, bijvoorbeeld huiswerk of een huishoudelijk taakje.  
 • Zoek met je kind naar een aantal activiteiten die hij/zij ook buiten kan doen. Voldoende buitenlucht en variatie in de dagdagelijkse activiteiten zijn belangrijk voor je kind.
 • Laat je kind gamen op een plaats waar je als ouder in de buurt bent. Zo blijf je nauw betrokken. Zet de spelconsole niet op de slaapkamer.
 • Stimuleer je kind om samen met anderen te gamen en niet altijd alleen te gamen. Laat hem/haar vrienden of vriendinnen uitnodigen om samen te gamen. Beter dat dan altijd online te gamen.
 • Sommige games kunnen ook online gespeeld worden. Wees van in het begin duidelijk met je kind rond online gamen. Laat hem/haar geen afspraken maken met andere online gamers die hij/zij niet kan nakomen. Je kind voelt zich anders verplicht om die afspraken na te komen. Het is dan ook moeilijk om het gamen zomaar te stoppen.
 • Speel eens samen met of tegen je kind.
 • Laat je kind voldoende afstand (minstens 1 meter) houden van het scherm.
 • Zorg voor een juiste houding voor het scherm. Al te vaak treden er schouder- en nekklachten op bij jongeren door het gamen.
 • Laat je kind zeker ook pauzes inlassen tussen het gamen door.
 • Gamen net voor het slapengaan kan zorgen voor een slechte slaap. Dit is dus geen goed tijdstip om te gamen.

Gamen is ook educatief

Voor de meeste jongeren zijn games eerder een leerrijke hobby dan een verslaving. Videogames hebben ook een educatieve waarde. Het is bevorderlijk voor onder meer de oog-hand coördinatie, multitasking, probleemoplossende vaardigheden, zin voor analyse en ga maar door. Die positieve elementen mogen we ook niet uit het oog verliezen.

Lees ook

18 september 2020

Ga digitaal met Partena Kinderopvang

Zoals je weet zetten we bij Partena Kinderopvang al langer in op digitalisering. Zo krijg je je factuur per mail, en een herinneringsberichtje komt per sms. Elke dag werken we verder aan die digitalisering. De administratie voor de inschrijving bijvoorbeeld zal binnenkort ook online kunnen. Daarnaast zetten we meer en meer in op de ouderapp als communicatiemiddel. 
18 september 2020

De motoriek van peuters onder de loep

Bij Partena Kinderopvang blijven we graag op de hoogte van nieuwe inzichten in de wereld en ontwikkeling van jonge kinderen. Zo kunnen wij onze werking en pedagogisch beleid daarop voortbouwen en verbeteren. Daarom werken we met plezier mee aan wetenschappelijk onderzoek. Zo ook aan dit project in samenwerking met Universiteit Gent, rond de motoriek van peuters. 
18 september 2020

Pimpampoentje toont hoe duurzaam je kinderdagverblijf is

Bij Partena Kinderopvang zetten we al langer in op duurzaamheid. Daar gaan we nu nog een stapje verder in met deze vrolijke groene mascotte. Ontmoet Pimpampoentje, het groene lieveheersbeestje dat met zijn stippen aangeeft hoe duurzaam jouw kinderdagverblijf is. Heb jij ‘m al gespot?