Welke afspraken kun je met je kind maken over gaming?

Als ouder maak je best duidelijke afspraken met je kind rond gaming. Wij geven je enkele tips!
Welke afspraken kun je met je kind maken over gaming?

Maak afspraken

 • Spreek met je kind af hoeveel hij/zij per dag mag spelen en hoe lang. In sommige games kun je die tijd als ouder zelfs instellen, maar het beste is dat je die verantwoordelijkheid bij je kind zelf laat. 
 • Weet wat je kind speelt. Bepaalde spellen zijn helemaal niet geschikt voor bepaalde leeftijden. Koop de spelletjes best in een gespecialiseerde zaak, waar professionelen je advies kunnen geven, of zoek eerst meer informatie op het internet. Test het desnoods eerst zelf even uit.
 • Bepaal met je kind welke taken eerst uitgevoerd moeten worden voor hij/zij mag gamen, bijvoorbeeld huiswerk of een huishoudelijk taakje.  
 • Zoek met je kind naar een aantal activiteiten die hij/zij ook buiten kan doen. Voldoende buitenlucht en variatie in de dagdagelijkse activiteiten zijn belangrijk voor je kind.
 • Laat je kind gamen op een plaats waar je als ouder in de buurt bent. Zo blijf je nauw betrokken. Zet de spelconsole niet op de slaapkamer.
 • Stimuleer je kind om samen met anderen te gamen en niet altijd alleen te gamen. Laat hem/haar vrienden of vriendinnen uitnodigen om samen te gamen. Beter dat dan altijd online te gamen.
 • Sommige games kunnen ook online gespeeld worden. Wees van in het begin duidelijk met je kind rond online gamen. Laat hem/haar geen afspraken maken met andere online gamers die hij/zij niet kan nakomen. Je kind voelt zich anders verplicht om die afspraken na te komen. Het is dan ook moeilijk om het gamen zomaar te stoppen.
 • Speel eens samen met of tegen je kind.
 • Laat je kind voldoende afstand (minstens 1 meter) houden van het scherm.
 • Zorg voor een juiste houding voor het scherm. Al te vaak treden er schouder- en nekklachten op bij jongeren door het gamen.
 • Laat je kind zeker ook pauzes inlassen tussen het gamen door.
 • Gamen net voor het slapengaan kan zorgen voor een slechte slaap. Dit is dus geen goed tijdstip om te gamen.

Gamen is ook educatief

Voor de meeste jongeren zijn games eerder een leerrijke hobby dan een verslaving. Videogames hebben ook een educatieve waarde. Het is bevorderlijk voor onder meer de oog-hand coördinatie, multitasking, probleemoplossende vaardigheden, zin voor analyse en ga maar door. Die positieve elementen mogen we ook niet uit het oog verliezen.

Lees ook

Tips om je thuisomgeving kindveilig te maken

Wie kleine kinderen in huis heeft, kent ongetwijfeld de uitspraak "je moet ogen op je rug hebben". Onze allerkleinsten gaan graag op ontdekking. En dat is goed, kinderen moeten gestimuleerd worden op alle vlak, ook al leidt dat soms tot kapoenenstreken. Maar wel liefst in een veilige omgeving natuurlijk.

1 op 4 peuters hinkt achterop bij motorische ontwikkeling

Maar elke dag 15 minuten oefenen in de kinderopvang toont beloftevolle resultaten. Dat ontdekten onderzoekers van UGent en VUB na een studie in de kinderdagverblijven van Partena en OZ Kinderopvang. Alle partijen roepen op om werk te maken van kwaliteitsvolle beweging in de kinderopvang en een goede opleiding voor kindbegeleiders. 

Naar oma en opa: meer dan alleen een kinderparadijs

Ouders voeden op en grootouders verwennen, een vertrouwde volkswijsheid. Maar we moeten niet rond de pot draaien: grootouders zijn voor veel families de meest betrouwbare schakel in hun sociale cirkel. Ze vangen de kindjes op na school of bij ziekte, ze zijn ervaren in hun zorg en ze maken maar al te graag tijd vrij voor de kleintjes. Maar dat ideale scenario komt er niet zomaar ...