NieuwsGezin
24 mei 2016

deel

Welke aandoeningen opsporen bij pasgeboren baby’s?

In ons land worden baby’s enkele dagen na hun geboorte via de Guthrietest gescreend op een aantal zeldzame erfelijke aandoeningen. De lijst met deze ziektes ziet er anders uit in de Vlaamse Gemeenschap dan in de Franse Gemeenschap. Met een pilootproject wil het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) deze screening vereenvoudigen.

Geen consensus

De Guthrietest is een screeningsprogramma voor pasgeboren baby’s. Met enkele druppels bloed uit de hiel of de hand worden de baby’s onderzocht op zeer zeldzame erfelijke aandoeningen. Over die ziektes bestaat echter geen internationale consensus en ook binnen België is er een verschil tussen het noorden en het zuiden van het land. In de Franse Gemeenschap worden 13 ziekten opgespoord en in de Vlaamse Gemeenschap 11. Experten bepalen welke ziektes deel uitmaken van het screeningsprogramma.

Tool om beslissingen te vergemakkelijken 

Een pilootgroep van experten en vertegenwoordigers voerde in opdracht van het KCE een pilootstudie uit om te onderzoeken of de multiple-criteria decision analysis (MCDA) helpt bij het kiezen welke aandoeningen op de lijst kunnen staan. Deze tool wordt vaak aangewend om moeilijke beslissingen te vergemakkelijken. Daaruit bleek dat MCDA voor een transparanter en gestructureerder beslissingsproces zorgt. Om te beslissen op welke aandoeningen te screenen, kan deze tool dus ook op termijn haar nut hebben. 

Meer info!

Neem een kijkje op de site van het KCE.

Artikel tags:

Lees ook

14 januari 2020

(Graag) zwanger? Vertel het aan je apotheker!

Heb je een kinderwens? Of ben je al zwanger? Praat er dan zeker over met je apotheker. Want die kan je begeleiden en advies op maat over geneesmiddelen geven. Die oproep doet de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) in een nieuwe campagne.
08 januari 2020

Videocoaching bij Partena Kinderopvang

'Klein kijken naar kinderen' is een innovatieve videointeractiebegeleiding gebaseerd op een onderzoeksproject van de Artevelde Hogeschool. De methode helpt ons bij Partena Kinderopvang om onze interactie met kinderen zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Een boeiend nieuw project waar we trots op zijn.
08 januari 2020

Warmste Plantjes waren een groot succes

Van 18 november tot 18 december organiseerde Partena Kinderopvang een actie in kader van De Warmste Week. Onze kinderen versierden bloempotjes, wij voegden een plantje toe en we verkochten ze samen voor het goede doel. Zo zamelden we samen maar liefst 7.337,25 euro in voor Boven de wolken, een vzw die sterrenouders ondersteunt.