NieuwsGezin
24 mei 2016

deel

Welke aandoeningen opsporen bij pasgeboren baby’s?

In ons land worden baby’s enkele dagen na hun geboorte via de Guthrietest gescreend op een aantal zeldzame erfelijke aandoeningen. De lijst met deze ziektes ziet er anders uit in de Vlaamse Gemeenschap dan in de Franse Gemeenschap. Met een pilootproject wil het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) deze screening vereenvoudigen.

Geen consensus

De Guthrietest is een screeningsprogramma voor pasgeboren baby’s. Met enkele druppels bloed uit de hiel of de hand worden de baby’s onderzocht op zeer zeldzame erfelijke aandoeningen. Over die ziektes bestaat echter geen internationale consensus en ook binnen België is er een verschil tussen het noorden en het zuiden van het land. In de Franse Gemeenschap worden 13 ziekten opgespoord en in de Vlaamse Gemeenschap 11. Experten bepalen welke ziektes deel uitmaken van het screeningsprogramma.

Tool om beslissingen te vergemakkelijken 

Een pilootgroep van experten en vertegenwoordigers voerde in opdracht van het KCE een pilootstudie uit om te onderzoeken of de multiple-criteria decision analysis (MCDA) helpt bij het kiezen welke aandoeningen op de lijst kunnen staan. Deze tool wordt vaak aangewend om moeilijke beslissingen te vergemakkelijken. Daaruit bleek dat MCDA voor een transparanter en gestructureerder beslissingsproces zorgt. Om te beslissen op welke aandoeningen te screenen, kan deze tool dus ook op termijn haar nut hebben. 

Meer info!

Neem een kijkje op de site van het KCE.

Artikel tags:

Lees ook

Gezond zwanger worden? Zo pak je het aan!

Een kinderwens en dus van plan om zwanger te worden? Prachtig nieuws! Alvast dit: in de eerste weken van je zwangerschap weet je vaak nog niet dat je zwanger bent. Toch zijn die eerste weken cruciaal. Je baby in goede omstandigheden laten groeien begint immers al vanaf het moment dat je beslist aan kinderen te beginnen. Of stopt met je voorbehoedsmiddel.
06 april 2020

De kindbegeleiders van Partena Kinderopvang blijven actief, ook in coronatijden

Kinderopvang blijft ook in coronatijden gegarandeerd bij Partena Kinderopvang. Maar om een kwalitatieve dienstverlening te blijven leveren, centraliseren we ons aanbod tijdelijk in een 25-tal kinderdagverblijven, verspreid over Vlaanderen. Een deel van onze kindbegeleiders is dus aan het werk op die locaties. Maar ook de rest van ons team zit niet stil. Ontdek hier waar we mee bezig zijn.

Coronavirus: veelgestelde vragen over zwangerschap

Heb ik als zwangere vrouw een groter risico om besmet te geraken met het coronavirus? En als ik besmet ben, wat betekent dit voor mijn baby? Zijn er zaken waar ik extra moet op letten? Deze vragen spelen ongetwijfeld door het hoofd van de vele zwangere vrouwen, die net zoals iedereen de berichten over het coronavirus lezen en horen. De Vlaamse Vereniging Obstretische Gynaecologen lijst enkele vragen en antwoorden op.