NieuwsGezin
24 mei 2016

deel

Welke aandoeningen opsporen bij pasgeboren baby’s?

In ons land worden baby’s enkele dagen na hun geboorte via de Guthrietest gescreend op een aantal zeldzame erfelijke aandoeningen. De lijst met deze ziektes ziet er anders uit in de Vlaamse Gemeenschap dan in de Franse Gemeenschap. Met een pilootproject wil het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) deze screening vereenvoudigen.

Geen consensus

De Guthrietest is een screeningsprogramma voor pasgeboren baby’s. Met enkele druppels bloed uit de hiel of de hand worden de baby’s onderzocht op zeer zeldzame erfelijke aandoeningen. Over die ziektes bestaat echter geen internationale consensus en ook binnen België is er een verschil tussen het noorden en het zuiden van het land. In de Franse Gemeenschap worden 13 ziekten opgespoord en in de Vlaamse Gemeenschap 11. Experten bepalen welke ziektes deel uitmaken van het screeningsprogramma.

Tool om beslissingen te vergemakkelijken 

Een pilootgroep van experten en vertegenwoordigers voerde in opdracht van het KCE een pilootstudie uit om te onderzoeken of de multiple-criteria decision analysis (MCDA) helpt bij het kiezen welke aandoeningen op de lijst kunnen staan. Deze tool wordt vaak aangewend om moeilijke beslissingen te vergemakkelijken. Daaruit bleek dat MCDA voor een transparanter en gestructureerder beslissingsproces zorgt. Om te beslissen op welke aandoeningen te screenen, kan deze tool dus ook op termijn haar nut hebben. 

Meer info!

Neem een kijkje op de site van het KCE.

Lees ook

Nostalgie: Tik Tak in de opvang!

Iedereen kent het bekende tv-programma Tik Tak wel met het herkenbare deuntje en de drie schaapjes. Ellen Dobbelaere bracht Tik Tak naar Kinderdagverblijf Bieze Beize in Destelbergen. Nostalgie ten top voor groot en klein!
 

Het verhaal van Amina

Voor Amina en haar man was de keuze voor kinderen heel bewust. Toch overviel het prille moederschap haar een beetje: ‘Plots moet je jezelf op de tweede plaats zetten’.