Welk ziekenfonds past bij jou? Tips om ziekenfondsen te vergelijken

De aansluiting bij een ziekenfonds is verplicht in België. Dit betekent echter niet dat alle ziekenfondsen hetzelfde zijn. Door ziekenfondsen te vergelijken bespaar je niet alleen geld, maar profiteer je ook van onverwachte kortingen en bonussen. Bovendien hanteert elk ziekenfonds een eigen manier van werken. 
Welk ziekenfonds past bij jou? Tips om ziekenfondsen te vergelijken

Waarom heb je een ziekteverzekering/ziekenfonds nodig? 

Het is in België verplicht om je aan te sluiten bij een ziekenfonds als: 

 • je begint te werken als arbeider of bediende
 • je 25 bent geworden (ook als je nog studeert)
 • je een werkloosheidsuitkering ontvangt

Kinderen tot 25 jaar zijn automatisch aangesloten bij het ziekenfonds van hun ouders, tenzij ze eerder financieel onafhankelijk worden. 

Tegemoetkomingen die wettelijk bepaald zijn

Een ziekenfonds komt in de eerste plaats tussenbeide als je medische zorg of een uitkering nodig hebt. Hoeveel je terugbetaald krijgt, is wettelijk bepaald. Dat is voor elk ziekenfonds hetzelfde. Zo betaalt een ziekenfonds bijvoorbeeld een deel van de kosten van een doktersbezoek en kom jij niet voor onverwacht hoge kosten te staan. 

Hoe kies je een ziekenfonds? 

Download ook onze handige gids over de keuze van je ziekenfonds.

 1. Pakket aan extra voordelen en terugbetalingen

  Naast deze wettelijke terugbetalingen bieden ziekenfondsen vaak ook nog tal van unieke voordelen en terugbetalingen. Deze zijn wel verschillend. Vandaar dat ziekenfondsen vergelijken zo belangrijk is. Jij bent immers de enige die kan bepalen welke aanvullende diensten en verstrekkingen voor jou interessant zijn.

  Voordat je ziekenfondsen vergelijkt is het verstandig om te bepalen wat voor jou echt belangrijk is. Anders raak je het overzicht tussen alle verschillende voordelen van de ziekenfondsen al snel kwijt.

  Stel jezelf bijvoorbeeld deze vragen:

  • Wil je graag extra terugbetalingen voor je bril of lenzen?
  • Wil je kunnen rekenen op extra voordelen als je een baby krijgt?
  • Wil je graag preventief onderzoek laten uitvoeren?
  • Wil je profiteren van kortingen op sportclubs

  Bij Partena bereken je in een paar minuten je voordeel (en dat van je gezin) met onze voordelencalculator. Daarnaast is er ook een handig overzicht waarin je de verschillende voordelen die Partena Ziekenfonds biedt eenvoudig opzoekt.

 2. Toegankelijkheid en klantgerichtheid

  Vind je het belangrijk om je dossier en ziekenfondszaken te kunnen raadplegen waar en wanneer jij wilt? Dan zijn MijnPartena, jouw online ziekenfonds en de mobiele app van Partena Ziekenfonds de perfecte tools voor jou. Gemakkelijk te gebruiken, ecologisch, betrouwbaar, 24/7 beschikbaar en 100% gratis. Kleefbriefjes bestellen, informatie over je terugbetalingen, of eenvoudig je voordeel aanvragen, je kunt het allemaal. 

  Heb je toch een specifieke vraag over je dossier? Onze medewerkers in het service center helpen je snel en efficiënt verder. Bovendien maken onze klantenadviseurs graag tijd voor je vrij in één van onze kantoren. Via de afsprakenmodule maak je vooraf een afspraak voor een moment dat jou goed uitkomt.

  Extra verzekerd

  Ben je graag optimaal verzekerd? Dan loont het ook de moeite om te zien welke extra verzekeringen een ziekenfonds je kan aanbieden. Zo beschermen de verzekeringen van Partena je tegen hoge medische kosten, bij ambulante zorg, tandzorg, hospitalisatie, en op reis:

  • Hospitalisatieverzekering Hospitalia: een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding en dit zonder franchise. Zo ben je optimaal beschermd.
  • Tandverzekering Dentalia Plus: terugbetalingen tot 1.250 euro per persoon per jaar voor blokjes, orthodontie, prothesen, implantaten, en vele andere tandzorgen.
  • Verzekering medische kosten Medicalia: krijg meer terugbetaald voor medische zorgen buiten een ziekenhuisopname, zoals brillen, lenzen, een hoorapparaat of consultaties, alternatieve behandelingen en paramedische zorgen.
  • Zorgverzekering: maandelijkse tegemoetkoming voor niet-medische kosten aan mensen die zwaar zorgbehoevend zijn, of in een rustoord verblijven.

Alles op een rijtje

Zie je al het bos door de bomen? Wil je graag klant worden van Partena Ziekenfonds? Fijn! Sluit je online aan of maak een afspraak met een van onze klantenadviseurs.

Alles wat je moet weten over de keuze van je ziekenfonds

Heb jij al nagedacht over de keuze van je ziekenfonds? Ontdek er alles over in onze gratis gids.

Lees ook

‘Nomenclatuur’ … wablieft?!

Als je een zorgverlener (arts, tandarts, kinesitherapeut, logopedist …) raadpleegt, geeft die jou een getuigschrift voor verstrekte zorgen. Dit alombekende ‘doktersbriefje’ kun je vervolgens indienen bij je ziekenfonds, bijvoorbeeld Partena Ziekenfonds, om een terugbetaling aan te vragen.
11 september 2019

Alles kan beter, ook bij Partena Kinderopvang

Elke dag denken we bij Partena Kinderopvang na over hoe we onze werking zo vlot mogelijk kunnen laten verlopen, zodat de ouders én de kindbegeleiders kunnen vooropstellen wat het allerbelangrijkste is: het welbevinden van het kindje. Deze keer namen we daarbij het inschrijvingsproces onder de loep.

Partena kindbegeleiders dragen zorg voor hun rug

Een job als kindbegeleider is een job die enorm belastend is voor de rug, zoveel is duidelijk. Dag in, dag uit, nemen onze kindbegeleiders hun opvangkindjes op de arm. Voor een knuffel, voor het verluieren, ... Samen gaan ze nu voor een ergonomische reflex. Want rugpreventie staat hoog op onze prioriteitenlijst!