Wat je moet weten over zwangerschapsdiabetes

De zwangerschap, dat is 9 maanden heuglijk verlangen naar de komst van je kleine spruit. Toch loeren er tijdens deze periode ook enkele gevaren om de hoek. Zwangerschapsdiabetes bijvoorbeeld, een aandoening die steeds meer vrouwen treft.
Wat je moet weten over zwangerschapsdiabetes

Wie lijdt aan zwangerschapsdiabetes vertoont abnormaal hoge bloedsuikerwaarden tijdens de zwangerschap. De ziekte verdwijnt spontaan na de bevalling, maar kan later wel evolueren tot chronische type 2 diabetes. Meer zelfs, maar liefst de helft van de vrouwen met zwangerschapsdiabetes ontwikkelen na 5 tot 10 jaar blijvende diabetes. Download ook onze handige gids over een gezonde zwangerschap.

Het belang van screening

Er zijn geen specifieke symptomen voor zwangerschapsdiabetes, wat de opsporing van de ziekte bemoeilijkt. Aan de hand van een screening kan de diagnose wel gesteld worden. De test is nog niet verplicht in België. Vele ziekenhuizen en gynaecologen screenen echter wel al systematisch, maar dat is nog niet overal het geval. Nochtans is zo’n systematische screening essentieel bij zwangerschapsdiabetes.

Hoe verloopt de screening?

Er wordt aanbevolen om zwangere dames te screenen op zwangerschapsdiabetes tussen de 24e en 28e week van de zwangerschap. Bij de standaardtest, of de challenge test, moet je 50 gram suikeroplossing drinken. Na een uur volgt dan een bloedafname om het glucosegehalte in je bloed te meten. Als de resultaten wijzen op zwangerschapsdiabetes volgt daarna nog een tweede test om een definitieve diagnose te stellen. Deze test heet de orale glucosetolerantietest. Hierbij krijg je een oplossing met 100 gram suiker om op te drinken. Daarna wordt er 4 maal bloed afgenomen, telkens met een tussenpauze van één uur.

Loop je een extra risico op zwangerschapsdiabetes? Dan zal je arts de test al uitvoeren bij een eerste raadpleging. 

Kun je zwangerschapsdiabetes voorkomen?

De meeste risicofactoren voor zwangerschapsdiabetes kun je zelf niet beïnvloeden. Er is echter één uitzondering: overgewicht. Je kunt namelijk het risico op zwangerschapsdiabetes verlagen door een gezond gewicht aan te houden. 

Belangrijk: heb je zwangerschapsdiabetes gehad? Ga dan jaarlijks langs bij je huisarts voor een bloedglucosecontrole. Via het project Zoet Zwanger kun je hiervoor jaarlijks een opvolgingsbrief ontvangen. Vraag meer info aan je gynaecoloog of behandelende diabetesteam.

Hoe behandelen?

Hoewel er geen specifieke symptomen zijn bij zwangerschapsdiabetes, is een strikte opvolging en behandeling toch noodzakelijk. Die steunt op de volgende pijlers: 

  • Gezonde voeding: het streefdoel is om voldoende gezonde voedingsstoffen voor moeder en baby te combineren met normale bloedglucosewaarden. Let op: het gaat hierbij niet om een vermageringsdieet. Vraag raad aan een diëtist(e)!
  • Regelmatig bewegen: fysieke activiteit stimuleert de werking van insuline en helpt daardoor bij het onder controle houden van de bloedglucosewaarden.
  • Insuline: je arts zal insuline voorschrijven als gezonde voeding niet volstaat om de bloedglucosewaarden te normaliseren. Je gynaecoloog en een diabetesteam volgen je zwangerschap dan op de voet.
  • Zelfmonitoring: hierbij meet je het suikergehalte in je bloed zelf. Je diabetesteam leert je hoe je de waarden moet meten en opvolgen.

Alles over een gezonde zwangerschap

Wil je graag meer weten over een gezonde zwangerschap? Download het gratis ebook!

ebook gezond zwanger

Artikel tags:

Lees ook

Wanneer doe je een zwangerschapstest?

Ben je zwanger - of niet? Daar hoef je niet naar te raden, want er zijn diverse betrouwbare zwangerschapstests te koop bij de apotheker, zonder voorschrift. Maar vanaf wanneer precies kun je dit testen? En hoe weet je het heel zeker? Deze blog geeft je houvast in een toch wel spannende periode.