Hoe lang krijg je vaderschapsverlof?
Nieuwe papa’s en meeoudershebben recht op 10 dagen vaderschapsverlof (of geboorteverlof) en op een uitkering van het ziekenfonds. De eerste drie dagen van je verlof krijg je je normale loon uitbetaald, de overige 7 dagen betaalt het ziekenfonds 82% van het begrensde bruto salaris. Download ook onze handige gids over de administratieve stappen voor kersverse ouders.
Vaderschapsverlof aanvragen
Als lid van Partena Ziekenfonds kan je je vaderschapsverlof eenvoudig online aanvragen. Je vindt alle nuttige info
hier.
Kan een werkgever je aanvraag voor vaderschapsverlof weigeren?
Als je geboorteverlof hebt aangevraagd, mag je werkgever dit niet weigeren. Binnen
een termijn van 4 maanden (vanaf de geboorte) mag je zelf kiezen wanneer je deze 10 dagen verlof precies opneemt. Het opnemen van vaderschapsverlof beschermt je echter niet tegen ontslag, het best plan je je verlof dus wel in overleg met je baas.
Wat is het verschil tussen vaderschaps- en ouderschapsverlof?
Naast vaderschapsverlof heeft elke ouder ook recht op ouderschapsverlof. Ouderschapsverlof is een wettelijk vastgelegd verlof dat het mogelijk maakt om gedurende een bepaalde periode niet, halftijds of vier-vijfde te werken. Ouderschapsverlof geeft ouders zo de kans om meer tijd thuis door te brengen en volop te genieten van de tijd met hun kind(eren). Je kunt ouderschapsverlof opnemen voor elk kind waar je ouder van bent, zolang het de leeftijd van 12 jaar nog niet heeft bereikt.
Alles over de administratieve stappen voor kersverse ouders
Ben je benieuwd welke administratieve stappen je allemaal te wachten staan als kersverse ouders? Download onze gratis gids en ontdek er alles over.
