Wat als je baby niet makkelijk slaapt?

Je baby kan ‘s nachts niet slapen, slaapt niet door, of wil niet in z'n eigen bed slapen. Als mama of papa kun je je kind helpen om tot een gezond slaappatroon te komen. Onderstaande tips kunnen misschien helpen.
Wat als je baby niet makkelijk slaapt?
Een slaapprobleem kan soms van de ene op de andere dag opduiken. Kleine kinderen verwerken in hun slaap de verschillende gebeurtenissen en belevenissen die ze die dag hebben opgedaan. Je kan je al inbeelden dat dit op sommige momenten een grote impact heeft op je kleintje. 
 

We denken hierbij aan momenten als een nieuwe crèche, de eerste schoolweek, een nieuw huis,... Het kan allemaal invloed hebben op het slaappatroon. Houd hier ook zeker rekening mee als je op zoek gaat naar de oorzaak van het probleem.

Routine: de sleutel tot succes

De ene baby kan vlotter in slaap vallen dan de andere. Als je kind een slaapprobleem heeft, kan je als ouder verschillende acties ondernemen. Je kunt voor rust zorgen naar de avond toe en een slaapplek creëren in een aangename, veilige omgeving waar je kind weinig prikkels ervaart. Ook een dagelijks ritueel voor het slapengaan kan het slaapritme van je baby bevorderen. Onder de wol kruipen op vaste tijdstippen hoort hier ook bij. 

Hoe kan zo’n dagelijks ritueel eruitzien?

  • Een warm badje nemen;
  • Het laatste flesje drinken, eventueel aangedikt met granen voor een verzadigd gevoel;
  • Nog eventjes op de schoot zitten;
  • In slaapzakje kruipen;
  • Een leuk verhaaltje voor het slapengaan;
  • Bedje in, knuffeltje erbij, tutje in de mond en nog een leuk slaapdeuntje op de achtergrond;
  • Slaapwel!
Verandering is niet altijd even makkelijk, ook niet voor je baby. Probeer daarom een nieuw slaapritueel enkele weken vol te houden. Als je merkt dat er na die periode nog geen verandering in het slaappatroon is, kun je dit nadien nog bijsturen.

TIP!

Houd een slaapdagboek bij. Op deze manier kun je zowel de goede als de slechte nachten in kaart brengen. Hoeveel uur per dag slaapt je baby? Hoe snel valt je baby in slaap? Slaapt je baby een paar keer per dag enkele uren of in korte stukjes? Aan de hand van een slaapdagboek kun je op zoek gaan naar een oplossing voor het slaapprobleem van je kleintje.

Rustige dagen, rustige nachten

Het lijkt misschien een logische gedachte dat baby’s die overdag niet slapen, ‘s nachts beter slapen. Niets is minder waar. Baby’s die overdag minder slapen, ervaren door de dag veel meer prikkels en geraken bijgevolg sneller oververmoeid… wat slaapproblemen kan veroorzaken. 
 
Een rustige nacht begint dus bij een rustige dag. Ook overdag is routine de sleutel tot succes. Creëer daarom een dagritme gevuld met vaste speel- en rustmomenten voor je kleintje.

En wat met huilende baby’s?

De eerste maanden is het van belang dat je een vertrouwensband opbouwt. Hoe je dit doet? Indien je kleintje huilt, stel hem of haar dan gerust door te troosten. 
Is je kleintje ouder? Wacht dan even af voordat je een kijkje gaat nemen. Hoe ouder ze worden, hoe meer ze zich ook bewust zijn van het feit dat je hen toch nog eens even uit bed pakt en bij je in het grote bed neemt. Na verloop van tijd kan dit een gewoonte worden. Wacht dus altijd even af, maar stel je kleintje wel gerust. 
 
Een kind dat vaak huilt en bijgevolg ook moe is, kan een effect hebben op de ouders. Zorg dus goed voor jezelf. Gun jezelf wat rust en neem de tijd om te ontspannen en bij te slapen. Op die manier is het ook voor jou makkelijker om rustig te blijven wanneer je kleintje het moeilijk heeft. Omgekeerd geldt natuurlijk hetzelfde. Een vermoeide en gestresseerde ouder heeft invloed op het gedrag van een kind. Ga hier op zoek naar een goede balans voor jullie beiden.

Slapen in het kinderdagverblijf of bij de onthaalouder

Kinderdagverblijven en onthaalouders nemen verplicht bepaalde maatregelen om jouw kind op een veilige, aangename manier te laten slapen. Gaande van het soort materiaal in bed tot aanbevelingen over toezicht en slaaphouding. Heb je hierover vragen, of wil je graag weten of je kleintje ook overdag slecht slaapt, spreek er dan over met de kindbegeleider. 
 

Ook Partena Kinderopvang wil een tweede thuis zijn voor jouw kleintje. In onze kinderdagverblijven zijn veiligheid, comfort, ritme en respect uiterst belangrijke pijlers. Ook het slaapritme van jouw kind hoort daarbij. Doordat wij een veilige en comfortabele omgeving creëren, is het voor jouw kindje makkelijk om bij ons de slaap te vatten.

Doorgaans merk ik weinig slaapproblemen bij mijn kindjes. Wij houden ons hier aan een strikte dagplanning, de kinderen weten dus wanneer ze gaan slapen. Ze gaan ook allemaal tegelijkertijd slapen, dat helpt. Wel merk ik dat wanneer een kindje uitzonderlijk eens alleen moet slapen, dat dit soms wat moeilijker verloopt. Ik kan dus concluderen dat routine een enorme hulp is voor een goede nachtrust.
Partena onthaalouder Lieve

Lukt het maar niet om je kleintje naar dromenland te helpen? Luister dan naar je gevoel. Denk je dat er meer aan de hand is? Praat er dan over met een deskundige. Dit kan je huisarts zijn of de verpleegkundige van jouw Kind & Gezin consultatiebureau.

In de Partena Gezondheidsshop Shopavita vind je bedblokjes om het bed te verhogen bij reflux of oorpijn. Maar ook een matrasbeschermer en , een nachtlampje, of gewoon een leuk slaapzakje, ... 

Alles over je zwangerschap

Zwanger, of net bevallen? Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van Partena Ziekenfonds: je ontdekt hoe je baby groeit, wat je moet regelen, en wat Partena voor jou doet.

 

Lees ook

Kinderdagverblijven in de kijker

Afgelopen zomer lanceerden we bij Partena en OZ Kinderopvang – binnenkort Helan Kinderopvang – een leuke challenge voor de kinderdagverblijven. De uitdaging? Een in-het-oog-springend filmpje maken waarbij het kinderdagverblijf op een creatieve manier in de kijker wordt gezet. We kregen heel wat originele inzendingen van onze verschillende kinderopvangverblijven. Uiteindelijk selecteerden we 2 winnaars. Zij mochten een cadeaucheque t.w.v. €300 in ontvangst nemen!
 

Hoe voelt jouw kindje zich in de opvang?

Als ouder wil je dat je kindje zich goed voelt in de opvang, dat het geniet van de activiteiten en dat zijn/haar ontwikkeling wordt gestimuleerd. Ziko-Vo is een volgsysteem voor baby’s en peuters dat verzorgers helpt om kindjes daarin op te volgen. Ontdek hoe ze met Ziko-Vo aan de slag gaan in de Droomtuin in Sint-Martens-Latem.

Creatief met kosteloos materiaal

Spelen en knutselen is niet alleen belangrijk voor de fijne motoriek van je kindje, het stimuleert ook de creativiteit, leert kinderen waarnemen en vergroot hun ruimtelijk inzicht. Duur materiaal heb je overigens helemaal niet nodig. Bij Bellenbos in Borgerhout tonen ze dat je met kosteloos materiaal heerlijk én duurzaam kan knutselen. Haal alvast inspiratie uit deze 3 kosteloze materialen om zelf creatief aan de slag te gaan.