Wanneer doe je een zwangerschapstest?

Ben je zwanger - of niet? Daar hoef je niet naar te raden, want er zijn diverse betrouwbare zwangerschapstests te koop bij de apotheker, zonder voorschrift. Maar vanaf wanneer precies kun je dit testen? En hoe weet je het heel zeker? Deze blog geeft je houvast in een toch wel spannende periode.
Wanneer doe je een zwangerschapstest?

Zwanger of niet?

Waaraan kun je merken dat je zwanger bent? Daarover doen allerlei verhalen de ronde. Sommige daarvan zijn waar, andere niet. Een vrij grote zekerheid geeft een zwangerschapstest die je makkelijk zelf kunt uitvoeren op je urine. Enkele druppels volstaan om te weten of je al dan niet in blijde verwachting bent. 

Wil je héél zeker zijn, dan ga je na een doe-het-zelf urinetest best naar de huisarts. Alleen een bloedtest kan een zwangerschap met 100% zekerheid bevestigen. Als het zwangerschapshormoon HCG in je bloed wordt aangetroffen, ben je zwanger. Je huisarts kan die test uitvoeren én je meteen ook antwoord geven op alle vragen die je wellicht hebt. 

Daarnaast kun je zelf misschien ook al merken dat je (misschien) zwanger bent? Er zijn verschillende symptomen, of signalen, die daarop wijzen. Let wel, iedere vrouw en iedere zwangerschap is anders.

Waaraan kun je merken dat je zwanger bent?

  • je menstruatie blijft uit
  • je bent moe en/of misselijk
  • je koffie of je lievelingseten smaakt niet meer
  • je borsten zijn wat groter en gevoeligerje moet vaker plassen
Daarnaast kun je ook last hebben van een verhoogde lichaamstemperatuur, wisselende stemmingen, donkere tepels, ... 

Vanaf wanneer kun je een zwangerschapstest doen?

Een zwangerschap is in principe opspoorbaar zes dagen na je ovulatie (eisprong), dit is twee weken na je vorige menstruatie. Maar je kunt pas een echt betrouwbare zwangerschapstest doen vanaf de eerste dag waarop je normaal gesproken zou menstrueren. Welke dag is dit? Tel 28 dagen vanaf de eerste dag van je vorige menstruatie. Voorbij dit punt kun je een zwangerschapstest doen. Hoe langer je wacht, hoe betrouwbaarder de uitslag, want dan is de concentratie van zwangerschaphormoon HCG in je urine hoger. 
 

Wanneer doe je een zwangerschapstest bij een onregelmatige cyclus?

Het eerste teken van een mogelijke zwangerschap verdient wél nog wat meer uitleg. Je menstruatie blijft uit, je wordt niet ongesteld op de datum dat je dit normaal wél zou worden. Dit kan al voor een probleem zorgen, want misschien houd je die data wel niet goed bij en weet je niet zeker wanneer je voor het laatst ongesteld was. Of je hebt last van een onregelmatige cyclus: soms lang, soms kort. Hoe kun je dan toch vrij juist schatten wanneer je ‘normale datum’ is en wanneer je dus een zwangerschapstest kunt doen? Neem je langste menstruatiecyclus van het afgelopen half jaar, en tel daar nog een dag bij. Na dát aantal dagen kun je betrouwbaar een zwangerschapstest doen.

Tip: lees aandachtig de bijsluiter van je zwangerschapstest, dan weet je of je de test ‘s ochtends moet doen of op om het even welk moment van de dag. 

Is de zwangerschapstest positief? En bevestigt ook je huisarts na een bloedtest dat je zwanger bent? Neem dan zeker de tijd om antwoord op ál je vragen te verzamelen. 

 

Je bent zwanger. En nu? 

Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je je ook verdiepen in alles wat je moet weten om gezond zwanger te zijn, 9 maanden lang. 

  • Wat mag je veilig eten en drinken, wat beter niet? 
  • Welke vitamines en andere supplementen heb je nodig? 
  • Welke onderzoeken zijn aan te raden en mogelijk tijdens je zwangerschap?
  • Hoe zit het met sporten en werken? 

We wensen je alvast een prachtige zwangerschap!

Alles over je zwangerschap

Zwanger, of net bevallen? Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van Partena Ziekenfonds: je ontdekt hoe je baby groeit, wat je moet regelen, en wat Partena voor jou doet.

Artikel tags:

Lees ook

06 april 2020

De kindbegeleiders van Partena Kinderopvang blijven actief, ook in coronatijden

Kinderopvang blijft ook in coronatijden gegarandeerd bij Partena Kinderopvang. Maar om een kwalitatieve dienstverlening te blijven leveren, centraliseren we ons aanbod tijdelijk in een 25-tal kinderdagverblijven, verspreid over Vlaanderen. Een deel van onze kindbegeleiders is dus aan het werk op die locaties. Maar ook de rest van ons team zit niet stil. Ontdek hier waar we mee bezig zijn.

Coronavirus: veelgestelde vragen over zwangerschap

Heb ik als zwangere vrouw een groter risico om besmet te geraken met het coronavirus? En als ik besmet ben, wat betekent dit voor mijn baby? Zijn er zaken waar ik extra moet op letten? Deze vragen spelen ongetwijfeld door het hoofd van de vele zwangere vrouwen, die net zoals iedereen de berichten over het coronavirus lezen en horen. De Vlaamse Vereniging Obstretische Gynaecologen lijst enkele vragen en antwoorden op.
 
14 januari 2020

(Graag) zwanger? Vertel het aan je apotheker!

Heb je een kinderwens? Of ben je al zwanger? Praat er dan zeker over met je apotheker. Want die kan je begeleiden en advies op maat over geneesmiddelen geven. Die oproep doet de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) in een nieuwe campagne.