Wanneer is het tijd voor de eerste inentingen van je baby?

De juiste inentingen beschermen je baby tegen diverse risicovolle ziektes. Bovendien beschermen ze ook de rest van de gemeenschap. 
Wanneer is het tijd voor de eerste inentingen van je baby?

De eerste inentingen worden toegediend aan je baby vanaf hij/zij 2 maanden oud is. Er werd een vaccinatieschema opgesteld zodat het allemaal wat overzichtelijk blijft. Wil je graag meer weten over je zwangerschap? Schrijf je in voor onze zwangerschapsnieuwsbrieven.

Hoe werkt een vaccin?

Een vaccin bevat gemanipuleerde of onschadelijk gemaakte microben, die via een injectie het lichaam worden ingebracht. Het immuunsysteem zal deze microben identificeren en antilichamen aanmaken om ze te vernietigen. 

Omdat ons immuunsysteem een uitstekend geheugen heeft, zal het nadien onmiddellijk de nodige antilichamen aanmaken van zodra het opnieuw in aanraking komt met deze of een gelijkaardige microbe. 

Een vaccin legt het immuunsysteem dus niet lam, zoals sommigen beweren. Het werkt net omgekeerd: het wekt reacties op zodat het lichaam later beter gewapend is als het echt met de ziekte in kwestie te maken krijgt. 

Het vaccinatieschema voor zuigelingen

De enige inenting die echt wettelijk verplicht is, is die tegen polio. Toch raadt men ook een paar andere vaccins aan, en dat volgens dit vaccinatieschema: 

 • 2 maanden oud
  • Een vaccin dat bescherming biedt tegen 6 ziekten: polio, difterie, tetanus, kinkhoest, hepatitis B en haemophilus influenzae type b, met herhalingsdoses op 3, 4 en 15 maanden
  • Pneumokokken, met herhalingsdoses op 4 en 12 maanden
 • 12 maanden oud
  • BMR-vaccin, dat bescherming biedt tegen 3 ziekten: bof, mazelen en rodehond
 • 15 maanden oud
  • Meningitis, dat bescherming biedt tegen hersenvliesontsteking type C

Goed om te weten:

 • Op de leeftijd van 18 maanden moet je een doktersattest indienen bij je gemeente. Dit attest bewijst dat je kind ingeënt is tegen polio. 
 • Al de aanbevolen vaccins zijn gratis. Vraag aan de arts die je baby inent informatie over het vignet waarmee je het vaccin kan halen.

Alles over je zwangerschap

Zwanger, of net bevallen? Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van Partena Ziekenfonds: je ontdekt hoe je baby groeit, wat je moet regelen, en wat Partena voor jou doet.

Artikel tags:

Lees ook

Gezond zwanger worden? Zo pak je het aan!

Een kinderwens en dus van plan om zwanger te worden? Prachtig nieuws! Alvast dit: in de eerste weken van je zwangerschap weet je vaak nog niet dat je zwanger bent. Toch zijn die eerste weken cruciaal. Je baby in goede omstandigheden laten groeien begint immers al vanaf het moment dat je beslist aan kinderen te beginnen. Of stopt met je voorbehoedsmiddel.
06 april 2020

De kindbegeleiders van Partena Kinderopvang blijven actief, ook in coronatijden

Kinderopvang blijft ook in coronatijden gegarandeerd bij Partena Kinderopvang. Maar om een kwalitatieve dienstverlening te blijven leveren, centraliseren we ons aanbod tijdelijk in een 25-tal kinderdagverblijven, verspreid over Vlaanderen. Een deel van onze kindbegeleiders is dus aan het werk op die locaties. Maar ook de rest van ons team zit niet stil. Ontdek hier waar we mee bezig zijn.

Coronavirus: veelgestelde vragen over zwangerschap

Heb ik als zwangere vrouw een groter risico om besmet te geraken met het coronavirus? En als ik besmet ben, wat betekent dit voor mijn baby? Zijn er zaken waar ik extra moet op letten? Deze vragen spelen ongetwijfeld door het hoofd van de vele zwangere vrouwen, die net zoals iedereen de berichten over het coronavirus lezen en horen. De Vlaamse Vereniging Obstretische Gynaecologen lijst enkele vragen en antwoorden op.