Waarom kinderen vitamine D supplementen nodig hebben
Vitamine D is een vitamine die ons lichaam natuurlijk aanmaakt bij blootstelling aan zonlicht en die in bepaalde voedingsmiddelen zoals vette vis zit. Uit onderzoek blijkt dat veel kinderen en baby’s een tekort aan vitamine D hebben, vooral tijdens de wintermaanden. Het is daarom belangrijk dat zij extra vitamine D-supplementen krijgen.
Waarom kinderen vitamine D nodig hebben
Vitamine D zorgt ervoor dat calcium beter wordt opgenomen. Zo draagt vitamine D onder andere bij aan sterke tanden en een sterk skelet. Een vitamine D-tekort kan ernstige gevolgen hebben, zoals:
- Verhoogde vatbaarheid voor infecties, vooral van de luchtwegen.
- Verhoogde kans op cariës.
- Zwakke botten en groeiafwijkingen.
- Bij zuigelingen kan een tekort stuipen veroorzaken.
- Bij jonge kinderen kan het een vertraagde motorische ontwikkeling als gevolg hebben.
- Een ernstig vitamine D-tekort kan bij kinderen zelfs rachitis veroorzaken.
Waarom baby’s vaak een vitamine D-tekort hebben
Omdat baby’s best niet te veel in de volle zon komen maken ze minder natuurlijke vitamine D aan. Daarnaast bevat moedermelk nauwelijks vitamine D. Baby’s hebben daardoor vaak een vitamine D-tekort en supplementen zijn noodzakelijk. Krijgt je baby start- of opvolgvoeding? Dan krijgt hij al wel wat meer vitamine D binnen, maar nog steeds te weinig.
Tot welke leeftijd hebben kinderen vitamine D nodig
Kind & Gezin en de Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde adviseren dat kinderen tot en met de leeftijd van 6 jaar dagelijks 400 IE (Internationale Eenheden) vitamine D krijgen. Dit advies is onafhankelijk van het soort voeding dat de kinderen binnenkrijgen.
Vitamine D-tekort bij volwassenen
Ook onder volwassenen komt vitamine D-tekort voor. Net zoals bij kinderen zijn de gevolgen van een tekort ernstig, denk aan krampen, vermoeidheid en angstaanvallen. Hier lees je meer over vitamine D-supplementen voor volwassenen.