NIPT-test: vroeg, nauwkeurig en veilig Down opsporen

Je verwacht een kindje. Proficiat! Je gynaecoloog doet maandelijkse tests om te kijken of alles goed gaat met jou en je baby. Sinds kort bestaat een nieuwe test om het Downsyndroom vroeg én nauwkeurig op te sporen. 
NIPT-test: vroeg, nauwkeurig en veilig Down opsporen

Goed nieuws. Sinds kort bestaat een nieuwe test waarmee je vroeg in je zwangerschap het syndroom van Down kunt laten opsporen – en met grote zekerheid. Vroeger kon je dat ook al laten testen, maar dan wel via het opnemen van vruchtwater in de baarmoeder via een zogenaamde punctie of prik. De nieuwe test is een simpele bloedtest, ook Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT) genoemd. Je gynaecoloog kan je er zeker meer over vertellen. 

Wat is het syndroom van Down? 

Het syndroom van Down een aangeboren aandoening waarbij zorgt voor een verstandelijke beperking. Het syndroom van Down gaat gepaard met typische uiterlijke kenmerken en medische aandoeningen. Het komt ongeveer 4,6 keer voor op tien duizend geboortes.

Wat met de combinatietest?

Een ander manier om na te gaan of je baby het risico loopt op Down, kan er een combinatietest worden uitgevoerd. Deze test meet specifiek het risico dat je baby heeft op de aandoening van Down. Deze meting gebeurt aan de hand van drie zaken:

  • meting van de zwangerschapshormonen in het bloed
  • leeftijd
  • via een nekplooimeting (het vocht onder de huid in de nek) van de baby; 

Het bloedonderzoek bij de zwangere vrouw gebeurt tussen 9 en 14 weken zwangerschap. Het echo-onderzoek tussen 11 weken en drie dagen en voor 14 weken zwangerschap.

NIPT-test: Vlokkentest via vruchtwaterpunctie

De klassieke tests stellen het risico op het syndroom van Down vast door een bloedtest en een echografie. Bij een verhoogd risico is een invasieve test nodig om de diagnose te bevestigen. Die test wordt vlokkentest of vruchtwaterpunctie genoemd. Daarbij wordt via een prik wat vruchtwater uit je baarmoeder opgenomen. Jammer genoeg is dit niet zonder risico.

Sneller, veiliger, bijna 100% zekerheid 

Hoewel de Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT) nog vrij recent is, vind je hem al in verschillende ziekenhuizen in België. De nieuwe test is nauwkeuriger en gevoeliger dan de klassieke tests en kan al vanaf tien weken zwangerschap het Downsyndroom met bijna 100% zekerheid opsporen. Bovendien houdt deze test geen gevaar in voor jou en je kindje. Een simpele bloedafname volstaat.

Let wel: Ook bij de NIPT-test moet je bij een verhoogd risico op Down toch een invasieve test laten uitvoeren. Ook in dit geval zal je gynaecoloog je alles goed uitleggen. 

NIPT-test terugbetaald 

De overheid erkent het belang van de NIPT-test en wil daarom zwangere vrouwen een financieel steuntje in de rug bieden. Daarom voorziet de wettelijke ziekteverzekering een terugbetaling van de NIPT-test voor het syndroom van Down. Je betaalt dan enkel nog het remgeld. Lees meer over de tegemoetkoming voor de NIPT-test.

Gezond zwanger: 9 maanden lang!

Een positieve zwangerschapstest roept ongetwijfeld heel enthousiasme, maar ook heel wat wat vragen bij je op. Wat met zwangerschapskwaaltjes? Wat mag jij voortaan nog eten en drinken? Wat met reizen, sporten en werken? Met onze infogids bieden wij je graag een antwoord op deze vragen en geven we je graag praktische tips om 9 maanden lang gezond zwanger te zijn. Download de gratis infogids.

ebook gezond zwanger

Lees ook

14 januari 2020

(Graag) zwanger? Vertel het aan je apotheker!

Heb je een kinderwens? Of ben je al zwanger? Praat er dan zeker over met je apotheker. Want die kan je begeleiden en advies op maat over geneesmiddelen geven. Die oproep doet de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) in een nieuwe campagne.
08 januari 2020

Videocoaching bij Partena Kinderopvang

'Klein kijken naar kinderen' is een innovatieve videointeractiebegeleiding gebaseerd op een onderzoeksproject van de Artevelde Hogeschool. De methode helpt ons bij Partena Kinderopvang om onze interactie met kinderen zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Een boeiend nieuw project waar we trots op zijn.
08 januari 2020

Warmste Plantjes waren een groot succes

Van 18 november tot 18 december organiseerde Partena Kinderopvang een actie in kader van De Warmste Week. Onze kinderen versierden bloempotjes, wij voegden een plantje toe en we verkochten ze samen voor het goede doel. Zo zamelden we samen maar liefst 7.337,25 euro in voor Boven de wolken, een vzw die sterrenouders ondersteunt.