NIPT-test: vroeg, nauwkeurig en veilig Down opsporen

Je verwacht een kindje. Proficiat! Je gynaecoloog doet maandelijkse tests om te kijken of alles goed gaat met jou en je baby. Sinds kort bestaat een nieuwe test om het Downsyndroom vroeg én nauwkeurig op te sporen. 
NIPT-test: vroeg, nauwkeurig en veilig Down opsporen

Goed nieuws. Sinds kort bestaat een nieuwe test waarmee je vroeg in je zwangerschap het syndroom van Down kunt laten opsporen – en met grote zekerheid. Vroeger kon je dat ook al laten testen, maar dan wel via het opnemen van vruchtwater in de baarmoeder via een zogenaamde punctie of prik. De nieuwe test is een simpele bloedtest, ook Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT) genoemd. Je gynaecoloog kan je er zeker meer over vertellen. 

Wat is het syndroom van Down? 

Het syndroom van Down een aangeboren aandoening waarbij zorgt voor een verstandelijke beperking. Het syndroom van Down gaat gepaard met typische uiterlijke kenmerken en medische aandoeningen. Het komt ongeveer 4,6 keer voor op tien duizend geboortes.

Wat met de combinatietest?

Een ander manier om na te gaan of je baby het risico loopt op Down, kan er een combinatietest worden uitgevoerd. Deze test meet specifiek het risico dat je baby heeft op de aandoening van Down. Deze meting gebeurt aan de hand van drie zaken:

  • meting van de zwangerschapshormonen in het bloed
  • leeftijd
  • via een nekplooimeting (het vocht onder de huid in de nek) van de baby; 

Het bloedonderzoek bij de zwangere vrouw gebeurt tussen 9 en 14 weken zwangerschap. Het echo-onderzoek tussen 11 weken en drie dagen en voor 14 weken zwangerschap.

NIPT-test: Vlokkentest via vruchtwaterpunctie

De klassieke tests stellen het risico op het syndroom van Down vast door een bloedtest en een echografie. Bij een verhoogd risico is een invasieve test nodig om de diagnose te bevestigen. Die test wordt vlokkentest of vruchtwaterpunctie genoemd. Daarbij wordt via een prik wat vruchtwater uit je baarmoeder opgenomen. Jammer genoeg is dit niet zonder risico.

Sneller, veiliger, bijna 100% zekerheid 

Hoewel de Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT) nog vrij recent is, vind je hem al in verschillende ziekenhuizen in België. De nieuwe test is nauwkeuriger en gevoeliger dan de klassieke tests en kan al vanaf tien weken zwangerschap het Downsyndroom met bijna 100% zekerheid opsporen. Bovendien houdt deze test geen gevaar in voor jou en je kindje. Een simpele bloedafname volstaat.

Let wel: Ook bij de NIPT-test moet je bij een verhoogd risico op Down toch een invasieve test laten uitvoeren. Ook in dit geval zal je gynaecoloog je alles goed uitleggen. 

NIPT-test terugbetaald 

De overheid erkent het belang van de NIPT-test en wil daarom zwangere vrouwen een financieel steuntje in de rug bieden. Daarom voorziet de wettelijke ziekteverzekering een terugbetaling van de NIPT-test voor het syndroom van Down. Je betaalt dan enkel nog het remgeld. Lees meer over de tegemoetkoming voor de NIPT-test.

Gezond zwanger: 9 maanden lang!

Een positieve zwangerschapstest roept ongetwijfeld heel enthousiasme, maar ook heel wat wat vragen bij je op. Wat met zwangerschapskwaaltjes? Wat mag jij voortaan nog eten en drinken? Wat met reizen, sporten en werken? Met onze infogids bieden wij je graag een antwoord op deze vragen en geven we je graag praktische tips om 9 maanden lang gezond zwanger te zijn. Download de gratis infogids.

ebook gezond zwanger

Lees ook

06 april 2020

De kindbegeleiders van Partena Kinderopvang blijven actief, ook in coronatijden

Kinderopvang blijft ook in coronatijden gegarandeerd bij Partena Kinderopvang. Maar om een kwalitatieve dienstverlening te blijven leveren, centraliseren we ons aanbod tijdelijk in een 25-tal kinderdagverblijven, verspreid over Vlaanderen. Een deel van onze kindbegeleiders is dus aan het werk op die locaties. Maar ook de rest van ons team zit niet stil. Ontdek hier waar we mee bezig zijn.

Coronavirus: veelgestelde vragen over zwangerschap

Heb ik als zwangere vrouw een groter risico om besmet te geraken met het coronavirus? En als ik besmet ben, wat betekent dit voor mijn baby? Zijn er zaken waar ik extra moet op letten? Deze vragen spelen ongetwijfeld door het hoofd van de vele zwangere vrouwen, die net zoals iedereen de berichten over het coronavirus lezen en horen. De Vlaamse Vereniging Obstretische Gynaecologen lijst enkele vragen en antwoorden op.
 
14 januari 2020

(Graag) zwanger? Vertel het aan je apotheker!

Heb je een kinderwens? Of ben je al zwanger? Praat er dan zeker over met je apotheker. Want die kan je begeleiden en advies op maat over geneesmiddelen geven. Die oproep doet de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) in een nieuwe campagne.