Bevalling in het ziekenhuis: de voordelen van een hospitalisatieverzekering

Beslis jij om in het ziekenhuis te bevallen? Weet dan dat het belangrijk is om je vooraf tijdig aan te sluiten bij een hospitalisatieverzekering. Dankzij Hospitalia of Hospitalia Plus hoef je je geen zorgen te maken over de ziekenhuiskosten. 
Bevalling in het ziekenhuis: de voordelen van een hospitalisatieverzekering
Wanneer je zwanger bent kun je ervoor kiezen om thuis of in een ziekenhuis naar keuze te bevallen. Het is belangrijk dat je alvorens je zwanger bent nadenkt over de hospitalisatieverzekering die het beste bij jou past. Als je kiest voor een ziekenhuisbevalling, moet je je ook bewust zijn van de kosten die daarmee gepaard gaan. Daar kan je je voor verzekeren. Bij Partena Ziekenfonds heb je daarvoor keuze uit Hospitalia of Hospitalia Plus. Zoals de naam doet vermoeden is Hospitalia Plus een meer uitgebreide hospitalisatieverzekering. Wij geven telkens aan wat het verschil is tussen beide verzekeringen. Je leest er meer over in onze gratis infogids.

Voordelen van bevallen in het ziekenhuis 

Wil je graag meer weten over je zwangerschap? Schrijf je in voor onze zwangerschapsnieuwsbrieven.

Kamer

In België heb je tijdens je ziekenhuisopname de keuze uit een eenpersoonskamer, tweepersoonskamer of een gemeenschappelijke kamer. Als je voor deze eerste kiest moet je steeds rekening houden met honorariumsupplementen. Wanneer je kiest voor een tweepersoons- of gemeenschappelijke kamer wordt bij beide verzekeringen een integrale terugbetaling van de werkelijke kosten voorzien. Het grote verschil bij Hospitalia Plus schuilt in het feit dat er geen grensbedrag is, hierdoor hoef jij je dus niet langer zorgen te maken over de ziekenhuisfactuur. Het grote voordeel aan deze hospitalisatieverzekering is dat je ook probleemloos op een eenpersoonskamer kan verblijven. Zo kan jij ongestoord genieten van je eerste dagen met je baby

Voordelen buiten het ziekenhuis 

Kinderopvang 

Wanneer je reeds mama bent, wordt er dankzij beide hospitalisatieverzekeringen ook gedacht aan je andere kinderen. Wanneer jij in het ziekenhuis verblijft tijdens je bevalling, zorgen wij voor de oppas gedurende een aantal dagen. Ook bij onvoorziene omstandigheden zoals een onverwachte ziekenhuisopname van één van de ouders terwijl de andere moet werken, hoef jij je dankzij Hospitalia of Hospitalia Plus geen zorgen te maken over je kinderen. De voorwaarde die hier geldt is dat je kinderen tussen 3 maanden en 14 jaar oud zijn. 

Perinatale kinesitherapie 

Perinatale kinesitherapie is de overkoepelende naam voor alle zorg die je zowel voor als na je bevalling kunt krijgen bij je kinesist. Als je bent aangesloten bij Hospitalia kun je rekenen op 9 tot 18 sessies en 90 dagen na je opname rekenen op een gedeeltelijke terugbetaling. Met Hospitalia Plus heb je als kersverse mama recht op een terugbetaling, in de 30 dagen voor je opname en tot 180 dagen na je opname, tot een maximum van 45 sessies. Daarbovenop worden consultaties bij je gynaecoloog één maand voor en 3 maanden na de bevalling terugbetaald. 

Kraamzorg 

Na je bevalling wil je ongetwijfeld alle tijd van de wereld doorbrengen met je kleintje. De zorg voor een baby eist heel wat energie. Daarom zorgt Partena Ziekenfonds dankzij kraamzorg dat jouw dagdagelijkse verplichtingen wat draagbaarder worden. Zo helpen onze gespecialiseerde kraamverzorgsters je met koken, wassen, strijken of boodschappen doen. Ook wanneer je even tijd voor jezelf wilt nemen, kunnen zij een oogje in het zeil houden en de nodige verzorgingen aan jouw baby geven. Mama’s krijgen bij Partena Ziekenfonds een terugbetaling voor kraamzorg van 5 euro per uur, met een maximum bedrag van 150 euro per jaar (of maximum 30 uur). Wanneer je voor kraamzorg  kiest na de bevalling, voorziet Hospitalia Plus een bijkomende tegemoetkoming. 

Voordelen voor jouw baby 

Wist je dat wanneer je bij Hospitalia of Hospitalia Plus bent aangesloten, je pasgeboren baby ook meteen kan worden ingeschreven? Dit kan dan zonder wachttijd en zonder medische vragenlijst. Voor meer informatie kun je steeds terecht bij onze klantenadviseurs . 

Wil je een meer gedetailleerd overzicht van de verschillen tussen Hospitalia en Hospitalia Plus? 
Ontdek Hospitalia
Ontdek Hospitalia Plus

Wat met een thuisbevalling? 

Uiteraard heb je ook de keuze om voor een thuisbevalling te kiezen. Ook daarin komen de hospitalisatieverzekeringen van Partena Ziekenfonds tussen. Hospitalia betaalt €200 terug. Wanneer je je aansluit bij Hospitalia Plus geniet je van een tussenkomst van €500 bij een thuisbevalling. 

Alles over je zwangerschap

Zwanger, of net bevallen? Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van Partena Ziekenfonds: je ontdekt hoe je baby groeit, wat je moet regelen, en wat Partena voor jou doet.


 

Lees ook

14 januari 2020

(Graag) zwanger? Vertel het aan je apotheker!

Heb je een kinderwens? Of ben je al zwanger? Praat er dan zeker over met je apotheker. Want die kan je begeleiden en advies op maat over geneesmiddelen geven. Die oproep doet de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) in een nieuwe campagne.
08 januari 2020

Videocoaching bij Partena Kinderopvang

'Klein kijken naar kinderen' is een innovatieve videointeractiebegeleiding gebaseerd op een onderzoeksproject van de Artevelde Hogeschool. De methode helpt ons bij Partena Kinderopvang om onze interactie met kinderen zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Een boeiend nieuw project waar we trots op zijn.
08 januari 2020

Warmste Plantjes waren een groot succes

Van 18 november tot 18 december organiseerde Partena Kinderopvang een actie in kader van De Warmste Week. Onze kinderen versierden bloempotjes, wij voegden een plantje toe en we verkochten ze samen voor het goede doel. Zo zamelden we samen maar liefst 7.337,25 euro in voor Boven de wolken, een vzw die sterrenouders ondersteunt.