Gastblogger Dana: Visieloos, Waardeloos

Het is al even geleden, maar het blijft toch nazinderen op een persoonlijk niveau. Vandaar dat ik heb beslist om alsnog in de pen te kruipen. Het opiniestuk van de Leuvense SPA-schepen Bieke Verlinden in Knack, waarin ze privé-voorzieningen voor kinderopvang aanvalt, heeft mij diep geraakt. Daarom bij deze een open brief aan mevrouw Verlinden.
Gastblogger Dana: Visieloos, Waardeloos

Beste Mevrouw Verlinden

"De doorwinterde en agressieve werkwijze van deze holdings (waaronder Partena) heeft als doel een 'markt' te creëren waar de zorg niet bepaald wordt door visie en waarden, maar waarbij alles draait om kostenstructuren en winstmarges."

Vol ongeloof las ik uw harde woorden. Ik voelde me persoonlijk gekwetst. Want ik ben één van die ‘doorwinterde en agressieve’ mensen die blijkbaar alleen maar zou denken aan kostenstructuren en winstmarges. 

Dag in - dag uit, van maandag tot vrijdag, van vroeg tot laat zet ik me in voor onze werking en onze kindjes.

Terwijl ik me, voor zover ik zelf weet, dag in-dag uit, van maandag tot vrijdag, van vroeg tot laat inzet voor onze werking en onze kindjes. Wat ik zoal doe tijdens mijn werkdagen? Gesprekken aangaan met ouders: pedagogische tips geven, zorgen bespreken, complimentjes geven, onze opvoedingswijzen op elkaar afstemmen.  En verder: elke dag andere activiteiten organiseren voor onze kindjes, afgestemd op het moment, de gemoedstoestand van de kinderen, de interesses die op dat moment leven, toegespitst op de verschillende leeftijden in onze kinderopvang.

Want hoewel u suggereert dat wij geen visie en waarden toepassen in onze kinderdagverblijven, vinden wij het juist van groot belang dat onze kindjes zoveel mogelijk gestimuleerd worden in hun groei, met activiteiten afgestemd op hun leeftijd en hun interesses. 

Waardenboom 

Onze werking is net het tegenovergestelde van wat u beweert. Mocht u de tijd nemen om even bij ons binnen te springen, dan zou u dat meteen al merken. In elk kinderdagverblijf van Partena Kinderopvang vind je namelijk al bij het binnenkomen de ‘Waardenboom’ waar wij zo trots op zijn, in de vorm van een poster, of zelfs een levensgroot kartonnen exemplaar. Op die boom vindt u alle waarden waar Partena Kinderopvang voor staat, en waar wij elke dag met onze kinderen rond werken. 

Ook kan ik u geruststellen dat wij wel degelijk reflecteren over onze werking en dat we onze aanpak voortdurend kritisch opvolgen. Maandelijks zijn er teamvergaderingen en opleidingen om bij te sturen waar nodig, en om een frisse kijk te bewaren op de dingen waar we elke dag mee bezig zijn. We denken ook aan duurzaamheid en werken nauw samen met lokale initiatieven, zoals bv. het Huis van het Kind, dat mee waakt over kwalitatieve kinderopvang.

Wij werken inderdaad onder de vlag van een groot bedrijf, namelijk Partena Kinderopvang, maar dat zien wij als kindbegeleiders als een troef. Het geeft ons de kans om samen te werken en één doordachte aanpak en één duidelijke visie te ontwikkelen. Het geeft ons ondersteuning: we weten dat we altijd ergens terecht kunnen met onze zorgen en vragen. We voelen ons binnen Partena Kinderopvang volop gewaardeerd en krijgen de nodige duwtjes in de rug om ons werk zo goed mogelijk te doen, elke dag opnieuw.

Want dat is wat ik het liefste doe, elke dag opnieuw: opstaan en weten dat ik op weg ben naar die lieve mini-mensjes

En Partena Kinderopvang zorgt ervoor dat wij ons als kindbegeleiders niet druk moeten maken over de zware administratieve kant van de job, maar gewoon kunnen doen wat we het liefste doen: zorg dragen voor kinderen en hen helpen groeien en ontwikkelen.

Het liefste 

Want dat, beste mevrouw Verlinden, is wat ik het liefste doe, elke dag opnieuw: opstaan en weten dat ik op weg ben naar die lieve mini-mensjes.

Dat ik ze een hele dag mag liefhebben, knuffelen, troosten en verzorgen.

Dat ik ze nieuwe dingen mag leren.

Dat ik ze kan zien vooruit gaan, tot dat moment waarop ik ze weer moet uitwuiven.

Dat ik ze mag zien opgroeien tot mooie, grappige, pientere peuters die door onze duidelijke visie, en de juiste normen en waarden, ongetwijfeld hun plekje zullen vinden in de kleuterklas.

Uitnodiging 

Tot slot, mevrouw Verlinden, nodig ik u graag uit in één van onze kinderdagverblijven. Met alle liefde en trots laten wij u graag een dagje meelopen. Zodat u met eigen ogen kunt zien hoe wij kinderopvang aanpakken bij Partena en waarom wij zo trots zijn op onze job en op ‘onze’ kinderen.

Want trots dat zijn we. Zonder enige twijfel.

Met de beste groeten,
Dana, een trotse en enthousiaste kindbegeleider bij Partena Kinderopvang

 
Dana d'Hulst
Gastblogger bij Partena en OZ Kinderopvang
Alle artikels