Videogames een gevaarlijk spel

‘Verslavend’, het is een woord dat jongeren vaak in de mond nemen om een leuke videogame te omschrijven. Maar wanneer spreek je van een echte gameverslaving? En bestaat er zoiets als ‘gezond gamen’? Psychotherapeut Mark Frederickx geeft tekst en uitleg.
Videogames een gevaarlijk spel

Verslavend of verslaafd?

Je hebt het als ouder misschien al meegemaakt: je kind speelt een videogame en gaat er zodanig in op dat hij weinig merkt van wat er rond hem gebeurt. Zijn dat de eerste kiemen van een gameverslaving?

We nemen het woord ‘gameverslaving’ vaak te snel in de mond. Echte gameverslaafden zijn jongeren met een aanleg voor verslaving en het contact met de werkelijkheid verliezen. Voor de meeste jongeren is het zelfs eerder een leerrijke hobby.
Mark Frederickx, psychotherapeut in het Psychiatrisch Centrum Broeders Alexianen in Tienen

 

Wanneer spreek je van een gameverslaving? 

Er wordt pas gesproken van een probleem wanneer leeftijdsgebonden taken niet meer worden vervuld: slechte resultaten op school, geen contact meer met vrienden, …  Het zijn veelal jongeren die zich volledig opsluiten en zichzelf niet meer verzorgen.

Wat kun je doen als ouder, als je je zorgen maakt? 

Radicale acties zoals de stekker uit de laptop of de spelconsole trekken heeft een averechts effect en kan zelfs agressie opwekken, zegt psychotherapeut Frederickx. Als ouder is het vooral belangrijk om te praten met je kind en interesse te tonen. Door te praten, kun je meestal weer tot hen door te dringen. Tips om als ouder dit gesprek goed aan te pakken vind je op gezondopvoeden.be.

Voor de gameverslaafde zelf is het opnemen van een sociaal leven het grootste obstakel. Vanuit een virtuele wereld weer met beide voeten in de werkelijkheid gaan staan, is vaak een helse opdracht, onderstreept Frederickx.

Hoe kan therapie helpen?

In het Psychiatrisch Centrum Alexianen in Tienen gaan ze als volgt te werk: samen met de jongere worden de concrete problemen geanalyseerd. Daarna wordt de jongere gevraagd om de laptop mee te brengen en te tonen wat ze spelen. De psychotherapeuten maken daarbij gebruik van een programma dat de activiteiten op een pc registreert. Dat maakt jongeren bewust van hoeveel tijd ze achter hun pc doorbrengen.

Het doel van de therapie is niet om alle videogames in de prullenmand te gooien. De psychotherapeuten proberen vooral het aantal uren spelen af te bouwen en andere sociale activiteiten op te bouwen. Het sociale isolement doorbreken, blijft immers de grootste uitdaging. Vaak worden er tijdens de therapie ook bijkomende problemen aan het licht gebracht zoals depressie, andere verslavingen, of autisme bij jongeren. Niet zelden wordt een gameverslaving ook gecombineerd met een softdrugsgebruik.

Gezond gamen, het kan! 

Vanwege hun verslavende factor kampen videogames met een kwalijke reputatie, toch hebben ze ook heel wat positieve kanten.

Voor de meeste jongeren hebben videogames zelfs een educatieve waarde. Het is goed voor onder meer de oog-hand coördinatie, multi-tasking, zin voor analyse en ga maar door. Mensen verliezen die positieve elementen van videogames soms uit het oog, en dat is onterecht.
Mark Frederickx, psychotherapeut in het Psychiatrisch Centrum Broeders Alexianen in Tienen

 

De positieve kanten van gamen

  • Je leert probleemoplossend denken.
  • Door te gamen leer je je concentreren en doorzetten.
  • Je leert snel beslissingen te nemen en keuzes te maken.
  • Games zijn goed voor je ruimtelijk inzicht, oriëntatievermogen en reactiesnelheid.
  • Games verbeteren de oog-handcoördinatie door het combineren van bewegen en kijken.
  • In een game leer je omgaan met complexe informatiestromen.
  • Veel jongeren leren Engels – zowel spreken als lezen – door games te spelen.
  • In games met meerdere spelers leer je samenwerken, afspraken maken en andere sociale relaties aangaan.

Maak je je zorgen over het overdreven game-gedrag van je kind? Dan vind je meer info op de site van het Vlaams expertisecentrum voor alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen (VAD): www.vad.be/themas/gamen.

Opvoedtips over gamen, alcohol en drugs, seksuele opvoeding vind je op www.gezondopvoeden.be.

Alles wat je moet weten over kinderdepressies

Gaat je kind door een moeilijke periode of heeft het last van een depressie? In onze gratis gids geven we wat meer informatie over kinderdepressies en hoe je ze kan herkennen.

 

Lees ook

18 september 2020

Ga digitaal met Partena Kinderopvang

Zoals je weet zetten we bij Partena Kinderopvang al langer in op digitalisering. Zo krijg je je factuur per mail, en een herinneringsberichtje komt per sms. Elke dag werken we verder aan die digitalisering. De administratie voor de inschrijving bijvoorbeeld zal binnenkort ook online kunnen. Daarnaast zetten we meer en meer in op de ouderapp als communicatiemiddel. 
18 september 2020

De motoriek van peuters onder de loep

Bij Partena Kinderopvang blijven we graag op de hoogte van nieuwe inzichten in de wereld en ontwikkeling van jonge kinderen. Zo kunnen wij onze werking en pedagogisch beleid daarop voortbouwen en verbeteren. Daarom werken we met plezier mee aan wetenschappelijk onderzoek. Zo ook aan dit project in samenwerking met Universiteit Gent, rond de motoriek van peuters. 
18 september 2020

Pimpampoentje toont hoe duurzaam je kinderdagverblijf is

Bij Partena Kinderopvang zetten we al langer in op duurzaamheid. Daar gaan we nu nog een stapje verder in met deze vrolijke groene mascotte. Ontmoet Pimpampoentje, het groene lieveheersbeestje dat met zijn stippen aangeeft hoe duurzaam jouw kinderdagverblijf is. Heb jij ‘m al gespot?