Videogames een gevaarlijk spel

‘Verslavend’, het is een woord dat jongeren vaak in de mond nemen om een leuke videogame te omschrijven. Maar wanneer spreek je van een echte gameverslaving? En bestaat er zoiets als ‘gezond gamen’? Psychotherapeut Mark Frederickx geeft tekst en uitleg.
Videogames een gevaarlijk spel

Verslavend of verslaafd?

Je hebt het als ouder misschien al meegemaakt: je kind speelt een videogame en gaat er zodanig in op dat hij weinig merkt van wat er rond hem gebeurt. Zijn dat de eerste kiemen van een gameverslaving?

We nemen het woord ‘gameverslaving’ vaak te snel in de mond. Echte gameverslaafden zijn jongeren met een aanleg voor verslaving en het contact met de werkelijkheid verliezen. Voor de meeste jongeren is het zelfs eerder een leerrijke hobby.
Mark Frederickx, psychotherapeut in het Psychiatrisch Centrum Broeders Alexianen in Tienen

 

Wanneer spreek je van een gameverslaving? 

Er wordt pas gesproken van een probleem wanneer leeftijdsgebonden taken niet meer worden vervuld: slechte resultaten op school, geen contact meer met vrienden, …  Het zijn veelal jongeren die zich volledig opsluiten en zichzelf niet meer verzorgen.

Wat kun je doen als ouder, als je je zorgen maakt? 

Radicale acties zoals de stekker uit de laptop of de spelconsole trekken heeft een averechts effect en kan zelfs agressie opwekken, zegt psychotherapeut Frederickx. Als ouder is het vooral belangrijk om te praten met je kind en interesse te tonen. Door te praten, kun je meestal weer tot hen door te dringen. Tips om als ouder dit gesprek goed aan te pakken vind je op gezondopvoeden.be.

Voor de gameverslaafde zelf is het opnemen van een sociaal leven het grootste obstakel. Vanuit een virtuele wereld weer met beide voeten in de werkelijkheid gaan staan, is vaak een helse opdracht, onderstreept Frederickx.

Hoe kan therapie helpen?

In het Psychiatrisch Centrum Alexianen in Tienen gaan ze als volgt te werk: samen met de jongere worden de concrete problemen geanalyseerd. Daarna wordt de jongere gevraagd om de laptop mee te brengen en te tonen wat ze spelen. De psychotherapeuten maken daarbij gebruik van een programma dat de activiteiten op een pc registreert. Dat maakt jongeren bewust van hoeveel tijd ze achter hun pc doorbrengen.

Het doel van de therapie is niet om alle videogames in de prullenmand te gooien. De psychotherapeuten proberen vooral het aantal uren spelen af te bouwen en andere sociale activiteiten op te bouwen. Het sociale isolement doorbreken, blijft immers de grootste uitdaging. Vaak worden er tijdens de therapie ook bijkomende problemen aan het licht gebracht zoals depressie, andere verslavingen, of autisme bij jongeren. Niet zelden wordt een gameverslaving ook gecombineerd met een softdrugsgebruik.

Gezond gamen, het kan! 

Vanwege hun verslavende factor kampen videogames met een kwalijke reputatie, toch hebben ze ook heel wat positieve kanten.

Voor de meeste jongeren hebben videogames zelfs een educatieve waarde. Het is goed voor onder meer de oog-hand coördinatie, multi-tasking, zin voor analyse en ga maar door. Mensen verliezen die positieve elementen van videogames soms uit het oog, en dat is onterecht.
Mark Frederickx, psychotherapeut in het Psychiatrisch Centrum Broeders Alexianen in Tienen

 

De positieve kanten van gamen

  • Je leert probleemoplossend denken.
  • Door te gamen leer je je concentreren en doorzetten.
  • Je leert snel beslissingen te nemen en keuzes te maken.
  • Games zijn goed voor je ruimtelijk inzicht, oriëntatievermogen en reactiesnelheid.
  • Games verbeteren de oog-handcoördinatie door het combineren van bewegen en kijken.
  • In een game leer je omgaan met complexe informatiestromen.
  • Veel jongeren leren Engels – zowel spreken als lezen – door games te spelen.
  • In games met meerdere spelers leer je samenwerken, afspraken maken en andere sociale relaties aangaan.

Maak je je zorgen over het overdreven game-gedrag van je kind? Dan vind je meer info op de site van het Vlaams expertisecentrum voor alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen (VAD): www.vad.be/themas/gamen.

Opvoedtips over gamen, alcohol en drugs, seksuele opvoeding vind je op www.gezondopvoeden.be.

Alles wat je moet weten over kinderdepressies

Gaat je kind door een moeilijke periode of heeft het last van een depressie? In onze gratis gids geven we wat meer informatie over kinderdepressies en hoe je ze kan herkennen.

 

Lees ook

Een trouwfeest in het dagverblijf

De liefde tussen 2 peutertjes in kinderdagverblijf Boskabouter in Melle was zo overduidelijk, dat de kindbegeleiders die liefde wilden vereeuwigen. Ze hielden daarom een heus trouwfeest voor de 2 tortelduifjes.

Ontdekking van het blotevoetenparcours in Heldenhuis

Een blotevoetenpad buiten kenden we al, maar ook binnen kun je heel eenvoudig zo’n tactiel pad maken. Bij kinderopvang Heldenhuis in Antwerpen maakten ze er een met verschillende materialen, om dan de kleine voetjes op verkenning te laten gaan.