Veilig maar niet te voorzichtig

Wist je dat een gezonde portie risico noodzakelijk is voor leuk spel en een goede ontwikkeling van je kind? Bij Partena Kinderopvang zetten we veiligheid voorop, maar geven we kinderen ook de ruimte om op avontuur te gaan.
Veilig maar niet te voorzichtig

Risico's? Waarom?

Hou jij van de kick van een waterglijbaan, rollercoaster of een ritje met de mountainbike? Reis je graag de wereld rond of heb je warme herinneringen aan de botsauto’s uit je kindertijd? Dan weet je dat een vleugje risico soms heel plezant kan zijn.

Wetenschappelijk onderzoek

Ook kinderen houden van een avontuurlijke kantje in hun spel. Dat leerden we bij Partena Kinderopvang uit het Replay Toddler-onderzoek van de Gentse Arteveldehogeschool. Dat wijst uit dat een ultra-veilige omgeving kinderen veel spelkansen wegneemt. Om kinderen de kans te geven om op onderzoek te gaan, avontuur te proeven en zich uitgedaagd te voelen, raden de onderzoekers daarom aan om de omgeving van kinderen niet ‘zo veilig mogelijk’ te maken, maar wel ‘zo veilig als nodig is’. De nuance zit hem in het extra randje avontuur dat je blijft toelaten in een omgeving die kindveilig is, maar niet overbeschermend.

Avontuur moet kunnen

Bij Partena Kinderopvang staat veiligheid uiteraard voorop. Maar we maken van onze kinderen ook graag echte ontdekkingsreizigers. Daarom hebben we aandacht voor spelvormen waarin een vleugje risico zit. Zodat kinderen op een veilige manier hun grenzen leren verleggen. Zo laten we ze al eens proeven van wat snelheid: ze mogen lopen, of fietsen. En ze mogen volop stoeien: vriendjes die over elkaar heen klauteren, elk om beurt van een trede springen, rondrennen op oneffen terrein, verstoppertje spelen, … Het moet kunnen. We kijken met onze kinderen ook naar ‘risicohelden’: grote kinderen die in een boom klimmen, iemand die een insect durft op te nemen, … Want iemand anders een risico zien nemen, kan ook al heel spannend voelen.

Deel van onze Waardenboom

Binnen Partena Kinderopvang past deze visie in onze pedagogische Waardenboom. We zien kinderen als nieuwsgierige onderzoekers. We dagen ze graag uit op maat van elk kind. De ruimte waarin we de kinderen opvangen moet daarom altijd interessant genoeg zijn. Door de kinderen af en toe iets nieuws aan te bieden en ze de ruimte te geven om te experimenteren, stimuleren we hun zin voor avontuur. En dat komt hun ontwikkeling alleen maar ten goede.

Bekijk het Replay Toddler onderzoek op www.arteveldehogeschool.be.

 

Artikel tags:

Lees ook

Tips om je thuisomgeving kindveilig te maken

Wie kleine kinderen in huis heeft, kent ongetwijfeld de uitspraak "je moet ogen op je rug hebben". Onze allerkleinsten gaan graag op ontdekking. En dat is goed, kinderen moeten gestimuleerd worden op alle vlak, ook al leidt dat soms tot kapoenenstreken. Maar wel liefst in een veilige omgeving natuurlijk.

1 op 4 peuters hinkt achterop bij motorische ontwikkeling

Maar elke dag 15 minuten oefenen in de kinderopvang toont beloftevolle resultaten. Dat ontdekten onderzoekers van UGent en VUB na een studie in de kinderdagverblijven van Partena en OZ Kinderopvang. Alle partijen roepen op om werk te maken van kwaliteitsvolle beweging in de kinderopvang en een goede opleiding voor kindbegeleiders. 

Naar oma en opa: meer dan alleen een kinderparadijs

Ouders voeden op en grootouders verwennen, een vertrouwde volkswijsheid. Maar we moeten niet rond de pot draaien: grootouders zijn voor veel families de meest betrouwbare schakel in hun sociale cirkel. Ze vangen de kindjes op na school of bij ziekte, ze zijn ervaren in hun zorg en ze maken maar al te graag tijd vrij voor de kleintjes. Maar dat ideale scenario komt er niet zomaar ...