To breastfeed or not to breastfeed

Na de geboorte van mijn dochtertje was het tijd om verder te gaan met de intensieve screenings. En ik stond alweer voor een dilemma...
To breastfeed or not to breastfeed

Borstvoeding geven heeft een grote invloed op de samenstelling van je borsten. Daarom kan er tijdens een borstvoedingsperiode geen betrouwbare echo- of mammografie worden uitgevoerd. Tel die tijd op bij de duur van de zwangerschap en dan krijg je een gevaarlijk lange periode zonder controles.

En dan nog dit: borstvoeding geven zou de kans op borstkanker drastisch kunnen verminderen. Maar mochten er al slechte cellen aan het ontwikkelen zijn, '...dan zou ik er te laat bij zijn', en zouden mijn kindjes mogelijk moeten opgroeien zonder moeder. Ik durfde het risico niet te nemen, de schrik zat er goed in, en ik besloot geen borstvoeding te geven. Die keuze viel me op dat moment eerlijk gezegd niet zo heel zwaar. 

Twee tikkende tijdbommen

Het idee dat ik mijn baby zou voeden met 2 tikkende tijdbommen was naar mijn gevoel te absurd voor woorden. Ik denk dat ik sowieso geen borstvoeding had willen geven, controles of niet. Het voelde gewoon niet goed. Het omgekeerde kan echter net zo goed. Ik hoor verhalen van vrouwen die het fijn vonden dat hun borsten nog iets goeds teweeg konden brengen. Hun baby zelf kunnen voeden was op die manier een prachtig afscheid. 

Het idee dat ik mijn baby zou voeden met 2 tikkende tijdbommen was naar mijn gevoel te absurd voor woorden. Ik denk dat ik sowieso geen borstvoeding had willen geven, controles of niet. Het voelde gewoon niet goed.

Jouw keuze 

Elke jonge moeder, met of zonder genetisch defect stuit op kritiek in het debat borstvoeding versus flesvoeding. Welke keuze je ook maakt, je wordt er geen betere of slechtere moeder door. Aan beide zijn voor- en nadelen verbonden die sterk afhangen van de situatie waarin je je bevindt. De keuze ligt uiteindelijk bij jou.

Ik heb geleerd dat elk verhaal uniek is, en dat er geen juiste of verkeerde keuze is. Er zijn altijd verschillende factoren die iemand tot een bepaalde beslissing brengen. Ik denk dat het belangrijk is dat daar respect voor is. Respect voor jezelf, of voor een familielid of vriendin die dit meemaakt. Probeer te vertrouwen op de keuzes die zij maakt, en haar niet te veroordelen. Het is zo al moeilijk genoeg. 

Opgelucht 

Na de bevalling kreeg ik 2 pilletjes die de melkproductie stil legden. Ik had geen last van naweeën en ook de stuwing bleef uit.  Het beviel me best goed, flesvoeding geven. Ik merkte dat ik veel sneller herstelde van de bevalling dan na mijn eerste dochtertje, en ik kon met een gerust hart wat bijslapen terwijl mijn man voor de baby zorgde.

Voor mij persoonlijk was die extra rust een zegen, ik voelde me sterk en zelfzeker in mijn rol als moeder en was al snel in staat om kleine Pippa in mijn hart te sluiten. De perikelen aan het begin van de zwangerschap leken plots heel veraf en voor het eerst sinds alles kon ik opgelucht adem halen.

Na een aantal weken waren mijn borsten terug in hun normale toestand en kon ik op controle. De dokters wilden deze keer een MRI scan uitvoeren om de eerder ontdekte fibroadenomen wat beter in kaart te kunnen brengen.

Ook zou er worden gekeken of er geen verdachte cellen verstopt zaten achter het goedaardige gezwel…