Nostalgie: Tik Tak in de opvang!

Iedereen kent het VRT tv-programma Tik Tak wel, met het herkenbare deuntje en de drie schaapjes. Kindbegeleider Ellen Dobbelaere bracht Tik Tak naar Kinderdagverblijf Bieze Beize in Destelbergen. Nostalgie ten top voor groot en klein!
Nostalgie: Tik Tak in de opvang!

Lentefris idee

“Toen we met de collega's van kinderdagverblijf Bieze Beize nadachten over activiteiten voor het nieuwe thema lente, kwam ik met het idee om zelf tiktak te geven,” zegt Ellen Dobbelaere. “Voor het thema winter hadden we al een heuse 'kamishibai' (verteltheater) in elkaar geknutseld en ook nu wilden we met iets origineels uit de hoek komen. Tik Tak leek me ideaal.”

Ellen bereidde de activiteit thuis voor, zocht op Pinterest toffe prenten en bekeek fragmenten op YouTube. Ze verzamelde alle spullen en muziek: een Tik Tak-huis, drie schaapjes, een handpop, stapelpotjes, bekertjes, ...

Wanneer is het Tik Tak?

“Toen ik de activiteit de eerste keer gaf, vond ik het superspannend,” lacht Ellen. “Klein en groot gingen samen op de mat zitten en het werd muisstil. Zodra de eerste deuntjes het lokaal vulden, zag ik alle oogjes blinken en een paar mondjes openvallen. Dat gaf mij een warm gevoel en superveel energie! Het ‘spelen’ ging van zelf en de kinderen waren enthousiast. Ze kwamen prutsen aan het huisje, lachten luidop en riepen op het einde ‘Nog een keer!’ Het waren vijftien boeiende en fascinerende minuten waarvan zowel ik als de kinderen genoten hebben.”

“Ondertussen heb ik de Tik Tak-activiteit al meerdere keren gegeven, zelfs in de tuin. We denken er zelfs aan om het vast in te plannen en er een theatermoment van te maken. Wanneer de kinderen het woord ‘Tik Tak’ nog maar horen, zie je hun ogen blinken en zijn ze de hele dag bezig met maar één ding: wanneer is het Tik Tak?”

Educatief

Het leuke aan Tik Tak is dat je deze activiteit meerdere keren kunt gebruiken. Je kunt ze aanpassen aan het thema waaraan je die week of maand werkt, en dat het de ontwikkeling van de kindjes ondersteunt op verschillende domeinen:

  • Denkontwikkeling: potjes op elkaar stapelen
  • Visuele ontwikkeling: raden welke puzzel je maakt
  • Muzische ontwikkeling: de muziek
  • Zintuiglijke ontwikkeling: actief op onderzoek gaan met de zintuigen

“Ik raad alle collega’s aan om het eens te proberen," zegt Ellen. "De voldoening die je eruit haalt is onbeschrijflijk!”

Ontdek de waarden van Partena Kinderopvang

Bij Partena Kinderopvang vangen we kinderen op in een kindvriendelijke, stimulerende en warme sfeer. We werken rond een aantal vaste waarden. Via de Waardenboom maken we ze tastbaar voor ouders, kinderen en kindbegeleiders.

Bekijk ook de video over onze Waardenboom

Lees ook

14 januari 2020

(Graag) zwanger? Vertel het aan je apotheker!

Heb je een kinderwens? Of ben je al zwanger? Praat er dan zeker over met je apotheker. Want die kan je begeleiden en advies op maat over geneesmiddelen geven. Die oproep doet de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) in een nieuwe campagne.
08 januari 2020

Videocoaching bij Partena Kinderopvang

'Klein kijken naar kinderen' is een innovatieve videointeractiebegeleiding gebaseerd op een onderzoeksproject van de Artevelde Hogeschool. De methode helpt ons bij Partena Kinderopvang om onze interactie met kinderen zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Een boeiend nieuw project waar we trots op zijn.
08 januari 2020

Warmste Plantjes waren een groot succes

Van 18 november tot 18 december organiseerde Partena Kinderopvang een actie in kader van De Warmste Week. Onze kinderen versierden bloempotjes, wij voegden een plantje toe en we verkochten ze samen voor het goede doel. Zo zamelden we samen maar liefst 7.337,25 euro in voor Boven de wolken, een vzw die sterrenouders ondersteunt.