Nostalgie: Tik Tak in de opvang!

Iedereen kent het VRT tv-programma Tik Tak wel, met het herkenbare deuntje en de drie schaapjes. Kindbegeleider Ellen Dobbelaere bracht Tik Tak naar Kinderdagverblijf Bieze Beize in Destelbergen. Nostalgie ten top voor groot en klein!
Nostalgie: Tik Tak in de opvang!

Lentefris idee

“Toen we met de collega's van kinderdagverblijf Bieze Beize nadachten over activiteiten voor het nieuwe thema lente, kwam ik met het idee om zelf tiktak te geven,” zegt Ellen Dobbelaere. “Voor het thema winter hadden we al een heuse 'kamishibai' (verteltheater) in elkaar geknutseld en ook nu wilden we met iets origineels uit de hoek komen. Tik Tak leek me ideaal.”

Ellen bereidde de activiteit thuis voor, zocht op Pinterest toffe prenten en bekeek fragmenten op YouTube. Ze verzamelde alle spullen en muziek: een Tik Tak-huis, drie schaapjes, een handpop, stapelpotjes, bekertjes, ...

Wanneer is het Tik Tak?

“Toen ik de activiteit de eerste keer gaf, vond ik het superspannend,” lacht Ellen. “Klein en groot gingen samen op de mat zitten en het werd muisstil. Zodra de eerste deuntjes het lokaal vulden, zag ik alle oogjes blinken en een paar mondjes openvallen. Dat gaf mij een warm gevoel en superveel energie! Het ‘spelen’ ging van zelf en de kinderen waren enthousiast. Ze kwamen prutsen aan het huisje, lachten luidop en riepen op het einde ‘Nog een keer!’ Het waren vijftien boeiende en fascinerende minuten waarvan zowel ik als de kinderen genoten hebben.”

“Ondertussen heb ik de Tik Tak-activiteit al meerdere keren gegeven, zelfs in de tuin. We denken er zelfs aan om het vast in te plannen en er een theatermoment van te maken. Wanneer de kinderen het woord ‘Tik Tak’ nog maar horen, zie je hun ogen blinken en zijn ze de hele dag bezig met maar één ding: wanneer is het Tik Tak?”

Educatief

Het leuke aan Tik Tak is dat je deze activiteit meerdere keren kunt gebruiken. Je kunt ze aanpassen aan het thema waaraan je die week of maand werkt, en dat het de ontwikkeling van de kindjes ondersteunt op verschillende domeinen:

  • Denkontwikkeling: potjes op elkaar stapelen
  • Visuele ontwikkeling: raden welke puzzel je maakt
  • Muzische ontwikkeling: de muziek
  • Zintuiglijke ontwikkeling: actief op onderzoek gaan met de zintuigen

“Ik raad alle collega’s aan om het eens te proberen," zegt Ellen. "De voldoening die je eruit haalt is onbeschrijflijk!”

Ontdek de waarden van Partena Kinderopvang

Bij Partena Kinderopvang vangen we kinderen op in een kindvriendelijke, stimulerende en warme sfeer. We werken rond een aantal vaste waarden. Via de Waardenboom maken we ze tastbaar voor ouders, kinderen en kindbegeleiders.

Bekijk ook de video over onze Waardenboom

Lees ook

06 april 2020

De kindbegeleiders van Partena Kinderopvang blijven actief, ook in coronatijden

Kinderopvang blijft ook in coronatijden gegarandeerd bij Partena Kinderopvang. Maar om een kwalitatieve dienstverlening te blijven leveren, centraliseren we ons aanbod tijdelijk in een 25-tal kinderdagverblijven, verspreid over Vlaanderen. Een deel van onze kindbegeleiders is dus aan het werk op die locaties. Maar ook de rest van ons team zit niet stil. Ontdek hier waar we mee bezig zijn.

Coronavirus: veelgestelde vragen over zwangerschap

Heb ik als zwangere vrouw een groter risico om besmet te geraken met het coronavirus? En als ik besmet ben, wat betekent dit voor mijn baby? Zijn er zaken waar ik extra moet op letten? Deze vragen spelen ongetwijfeld door het hoofd van de vele zwangere vrouwen, die net zoals iedereen de berichten over het coronavirus lezen en horen. De Vlaamse Vereniging Obstretische Gynaecologen lijst enkele vragen en antwoorden op.
 
14 januari 2020

(Graag) zwanger? Vertel het aan je apotheker!

Heb je een kinderwens? Of ben je al zwanger? Praat er dan zeker over met je apotheker. Want die kan je begeleiden en advies op maat over geneesmiddelen geven. Die oproep doet de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) in een nieuwe campagne.