Tieners en cannabis

Je tiener informeren over de risico’s van cannabisgebruik is vandaag geen overbodige luxe. Wat moet je als ouder weten over cannabis? Ontdek hier de meest gestelde vragen.
Tieners en cannabis

Wat is het verschil tussen cannabis, weed en hasj?

  • Cannabis is een verzamelnaam. Het verwijst zowel naar de cannabisplant als naar de producten ervan: weed en hasj.
  • Weed, ‘wiet’, of marihuana slaat op de gedroogde en gemalen bladeren en bloemtoppen van de vrouwelijke cannabisplant. De kleur varieert van grijsgroen tot groenbruin en de zoete geur is heel herkenbaar.
  • Hasj lijkt nog het meest op een bouillonblokje. Het wordt gemaakt van de hars op de bloemtoppen en bovenste bladeren van de vrouwelijke cannabisplant. Die kleverige harskorreltjes worden tot een licht- of groenbruine substantie gekneed of geperst.

Wanneer voel je de effecten van cannabis?

  • Wie cannabis rookt, voelt de effecten al na 2 à 6 minuten. De piekeffecten treden op na 30 à 40 minuten.ie 
  • Als je cannabis eet of drinkt (bv. een spacecake of thee) treden de effecten soms pas op na 60 à 90 minuten. De effecten houden dan ook langer aan. Als je cannabis eet of drinkt, is het moeilijker om te doseren en is de kans veel groter dat het fout loopt.

'Stoned' of 'high' is niet hetzelfde

  • Stoned is een loom en suf gevoel, waarbij ook je armen en benen slap en zwaar kunnen aanvoelen.
  • High slaat eerder op de effecten die cannabis op je bewustzijn kan hebben: versterkte emoties, een vervormde kijk op de werkelijkheid, hogere zintuiglijke gevoeligheid, ...

Wat veroorzaakt de roes bij cannabis?

Of je stoned of high wordt door cannabis, hangt af van de roesopwekkende stoffen: de cannabinoïden. De belangrijkste is THC. Andere belangrijke stoffen zijn cannabidiol (CBD) en cannabinol (CBN). Hoe sterk het effect van cannabis is, hangt dus af van de hoeveelheid THC en andere cannabinoïden in een plant.

Cannabis is geestelijk en lichamelijk verslavend

Als je veel gebruikt, kun je cannabis nodig hebben om je goed te voelen. Wie veel en lang gebruikt en probeert te stoppen, kan ook last krijgen van lichamelijke ontwenningsverschijnselen zoals een onrustig gevoel, zweten, beven en slaapproblemen.

Een joint is schadelijker dan een gewone sigaret

De rook van cannabis bevat drie keer meer teer en vijf keer meer koolstofmonoxide dan een gewone sigaret. Bij wie diep inhaleert, kunnen die kankerverwekkende stoffen zich nog meer afzetten in de longen. Als je cannabis rookt samen met tabak kun je ook afhankelijk worden van de nicotine.

Cannabis roken met een waterpijp is niet minder schadelijk dan een joint. Net als blowen is het schadelijk voor de longen. De hoeveelheid teer en andere schadelijke stoffen in de rook die je inademt, vermindert niet.

Kun je een psychose krijgen door cannabisgebruik?

Ja: je verliest dan het contact met de werkelijkheid, je wordt rusteloos en verward en je krijgt hevige paniekaanvallen. Heb je eerder al een psychose gehad? Of zijn er mensen met geestelijke gezondheidsproblemen in je familie? Dan loop je nog een groter risico op een psychose. Al is altijd een acute psychose mogelijk bij de inname van grote hoeveelheden cannabis, vaak door spacecake te eten.

Cannabis is een illegale drug

  • Aan cannabisgebruik en -bezit kan een straf vasthangen.
  • Wel wordt cannabisbezit en -gebruik door meerderjarigen niet altijd meer vervolgd. Tenzij het gepaard gaat met verzwarende omstandigheden zoals het gebruik in aanwezigheid van minderjarigen of de verstoring van de openbare orde.
  • Voor minderjarigen is cannabis zonder meer verboden. Als een minderjarige betrapt wordt, maakt de politie een procesverbaal op en worden de ouders verwittigd.

Is medicinale cannabis legaal in ons land?

In 2019 keurde de overheid de oprichting van een nationaal cannabisbureau goed dat de legale teelt en distributie van medicinale cannabis moet reguleren. Het is een eerste stap om medicinale cannabis klinisch te testen en onderzoek te doen naar de bijwerkingen ervan. Onder meer bij multiple sclerose, epilepsie en ALS zou medicinale cannabis bepaalde klachten kunnen verminderen.

Dat cannabis medische toepassingen kent, wil daarom niet zeggen dat het een ongevaarlijk middel is. Meer stoffen die we als drug kennen, hebben of hadden een medisch nut.

Is cannabis een opstapje naar zwaardere drugs?

Nee. Wie joints rookt, stapt niet noodzakelijk na een tijd over naar zwaardere drugs. De grote meerderheid van de cannabisgebruikers blijkt voor zijn of haar 30ste te stoppen en nooit in contact te komen met andere illegale drugs.

Maakt cannabis je dom?

Daar is zeker geen wetenschappelijke consensus over. Het is wel zo dat cannabisgebruik de ontwikkeling van een jong brein kan verstoren. In vergelijking met niet-gebruikers hebben zowel alcohol als cannabis schadelijke effecten op jonge hersenen. Of die effecten blijvend zijn, is nog niet voldoende aangetoond.

Meer info

Surf naar www.druglijn.be of stel anoniem je vraag via telefoon, chat of mail. Jongeren kunnen ook terecht op www.awel.be. Op oudersvanstudenten.druglijn.be vind je specifiek advies en
getuigenissen voor ouders.

Artikel tags:

Lees ook

Kinderdagverblijven in de kijker

Afgelopen zomer lanceerden we bij Partena en OZ Kinderopvang – binnenkort Helan Kinderopvang – een leuke challenge voor de kinderdagverblijven. De uitdaging? Een in-het-oog-springend filmpje maken waarbij het kinderdagverblijf op een creatieve manier in de kijker wordt gezet. We kregen heel wat originele inzendingen van onze verschillende kinderopvangverblijven. Uiteindelijk selecteerden we 2 winnaars. Zij mochten een cadeaucheque t.w.v. €300 in ontvangst nemen!
 

Hoe voelt jouw kindje zich in de opvang?

Als ouder wil je dat je kindje zich goed voelt in de opvang, dat het geniet van de activiteiten en dat zijn/haar ontwikkeling wordt gestimuleerd. Ziko-Vo is een volgsysteem voor baby’s en peuters dat verzorgers helpt om kindjes daarin op te volgen. Ontdek hoe ze met Ziko-Vo aan de slag gaan in de Droomtuin in Sint-Martens-Latem.

Creatief met kosteloos materiaal

Spelen en knutselen is niet alleen belangrijk voor de fijne motoriek van je kindje, het stimuleert ook de creativiteit, leert kinderen waarnemen en vergroot hun ruimtelijk inzicht. Duur materiaal heb je overigens helemaal niet nodig. Bij Bellenbos in Borgerhout tonen ze dat je met kosteloos materiaal heerlijk én duurzaam kan knutselen. Haal alvast inspiratie uit deze 3 kosteloze materialen om zelf creatief aan de slag te gaan.