Thuis bevallen: iets voor jou?

Verwacht jij binnenkort een kindje? Dan kun je kiezen om in het ziekenhuis of thuis te bevallen. Wanneer je kiest voor een thuisbevalling is het wel belangrijk dat je je daarop goed voorbereidt. Wist je dat je ook op de hospitalisatieverzekering kunt rekenen? 
Thuis bevallen: iets voor jou?

Wanneer kun je ervoor kiezen om thuis te bevallen? 

Niet elke toekomstige mama kan ervoor kiezen om thuis te bevallen. Afhankelijk van hoe je zwangerschap verloopt zul je al dan niet in aanmerking komen voor een thuisbevalling. In dit geval gaat het om zwangerschappen en bevallingen waaraan weinig risico verbonden is. Het is dus van groot belang dat je je in de loop van je zwangerschap goed laat begeleiden door een gynaecoloog en vroedvrouw. Zij zullen je ook adviseren of je aanmerking komt voor een thuisbevalling. 

Wist je dat je bij een thuisbevalling ook kunt rekenenen op je hospitalisatieverzekering? Je leest er meer over in onze gratis gids.

Hoe kun je je voorbereiden op een thuisbevalling?

Wanneer je zwangerschap zonder complicaties verloopt kun je beslissen om je bevalling thuis te doen. Samen met jouw vroedvrouw worden alle mogelijke scenario’s, ook die waarin er iets fout dreigt te lopen, grondig doorgenomen. Op de grote dag zelf zal het ook de vroedvrouw zijn die het medische materiaal meebrengt. Zij zal je gedurende de hele bevalling bijstaan. 

De weken voor je bevalling komt de vroedvrouw dus geregeld bij je op huisbezoek om na te gaan of de voorbereidingen goed verlopen. Zij geeft je ook een materiaallijst mee met zaken die je zelf moet klaarleggen op de dag van de bevalling. Denk maar aan de nodige medicatie, handdoeken, lakens enzoverder. In tegenstelling tot een ziekenhuisbevalling heb je bij een thuisbevalling wel iets meer voorbereiding.  

Omdat je bij elke bevalling rekening moet houden met mogelijke complicaties, is één van de voorwaarden dat je woning zich in de buurt van een ziekenhuis bevindt. Want als er zich alsnog verwikkelingen voordoen, zul je toch nog naar het ziekenhuis moeten gaan. 

Wil je graag meer weten over je zwangerschap? Schrijf je in voor onze zwangerschapsnieuwsbrieven.

100% natuurlijk

Wanneer je thuis bevalt, kies je ook 100% voor een natuurlijke bevalling. In tegenstelling tot in het ziekenhuis kun je thuis niet voor een ruggenprik kiezen. Toch wordt een natuurlijke bevalling vaak bevorderd door de rust die de bevallende mama ervaart in haar eigen omgeving. Een ziekenhuisomgeving kan bij sommige vrouwen net extra spanning met zich meebrengen. Het belangrijkste is dat je baby geboren wordt in een omgeving waar jij en je partner zich goed voelen.

En na de bevalling?

Ook dan staat de vroedvrouw voor je klaar. Zij zal ervoor zorgen dat het nodige materiaal na de bevalling wordt opgeruimd. De dagen na de bevalling kun je ook nog rekenen op hulp. De vroedvrouw komt dagelijks langs om te kijken of mama en kind het goed stellen. Hierdoor kun jij al je aandacht besteden aan je pasgeboren kindje. Je kan ook beroep doen op kraamhulp, zij helpt jou met het huishouden en de verzorging van jezelf en je kind(eren).

Hoe helpt de hospitalisatieverzekering? 

Hoewel er bij een thuisbevalling geen ziekenhuis aan te pas komt, kun je ook daar rekenen op de hospitalisatieverzekeringen van Partena Ziekenfonds. Hospitalia voorziet een forfait van 300 euro en Hospitalia Medium en Hospitalia Plus voorzien een forfait van 700 euro bij een thuisbevalling. 

Wil je weten welke hospitalisatieverzekering voor jou de meest geschikte is? Ontdek in onze gids een handig overzicht waarin alle hospitalisatieverzekeringen van Partena Ziekenfonds zorgvuldig zijn opgelijst.

 


Lees ook

06 april 2020

De kindbegeleiders van Partena Kinderopvang blijven actief, ook in coronatijden

Kinderopvang blijft ook in coronatijden gegarandeerd bij Partena Kinderopvang. Maar om een kwalitatieve dienstverlening te blijven leveren, centraliseren we ons aanbod tijdelijk in een 25-tal kinderdagverblijven, verspreid over Vlaanderen. Een deel van onze kindbegeleiders is dus aan het werk op die locaties. Maar ook de rest van ons team zit niet stil. Ontdek hier waar we mee bezig zijn.

Coronavirus: veelgestelde vragen over zwangerschap

Heb ik als zwangere vrouw een groter risico om besmet te geraken met het coronavirus? En als ik besmet ben, wat betekent dit voor mijn baby? Zijn er zaken waar ik extra moet op letten? Deze vragen spelen ongetwijfeld door het hoofd van de vele zwangere vrouwen, die net zoals iedereen de berichten over het coronavirus lezen en horen. De Vlaamse Vereniging Obstretische Gynaecologen lijst enkele vragen en antwoorden op.
 
14 januari 2020

(Graag) zwanger? Vertel het aan je apotheker!

Heb je een kinderwens? Of ben je al zwanger? Praat er dan zeker over met je apotheker. Want die kan je begeleiden en advies op maat over geneesmiddelen geven. Die oproep doet de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) in een nieuwe campagne.