Thuis bevallen: iets voor jou?

Verwacht jij binnenkort een kindje? Dan kun je kiezen om in het ziekenhuis of thuis te bevallen. Wanneer je kiest voor een thuisbevalling is het wel belangrijk dat je je daarop goed voorbereidt. Wist je dat je ook op de hospitalisatieverzekering kunt rekenen? 
Thuis bevallen: iets voor jou?

Wanneer kun je ervoor kiezen om thuis te bevallen? 

Niet elke toekomstige mama kan ervoor kiezen om thuis te bevallen. Afhankelijk van hoe je zwangerschap verloopt zul je al dan niet in aanmerking komen voor een thuisbevalling. In dit geval gaat het om zwangerschappen en bevallingen waaraan weinig risico verbonden is. Het is dus van groot belang dat je je in de loop van je zwangerschap goed laat begeleiden door een gynaecoloog en vroedvrouw. Zij zullen je ook adviseren of je aanmerking komt voor een thuisbevalling. 

Wist je dat je bij een thuisbevalling ook kunt rekenenen op je hospitalisatieverzekering? Je leest er meer over in onze gratis gids.

Hoe kun je je voorbereiden op een thuisbevalling?

Wanneer je zwangerschap zonder complicaties verloopt kun je beslissen om je bevalling thuis te doen. Ook moet je eerst langs de gynaecoloog en/of vroedvrouw, hij of zij zal je een gunstig advies geven om thuis te mogen bevallen. De thuisbevalling moet wel goed voorbereid worden. Samen met jouw vroedvrouw worden alle mogelijke scenario’s, ook die waarin er iets fout dreigt te lopen, grondig doorgenomen. Zo weet je wat je die dag te wachten staat. Op de grote dag zelf zal het ook dezelfde vroedvrouw zijn die het medische materiaal meebrengt. Zij zal je gedurende de hele bevalling bijstaan. 

De weken voor je bevalling komt de vroedvrouw dus geregeld bij je op huisbezoek om na te gaan of de voorbereidingen goed verlopen. Zij geeft je ook een materiaallijst mee met zaken die je zelf moet klaarleggen op de dag van de bevalling. Denk maar aan de nodige medicatie, handdoeken, lakens enzoverder. In tegenstelling tot een ziekenhuisbevalling heb je bij een thuisbevalling wel iets meer voorbereiding.  

Omdat je bij elke bevalling rekening moeten houden met mogelijke complicaties, is één van de voorwaarden dat je woning zich in de buurt van een ziekenhuis bevindt. Want als er zich alsnog verwikkelingen voordoen, zul je toch nog naar het ziekenhuis moeten gaan. 

Wil je graag meer weten over je zwangerschap? Schrijf je in voor onze zwangerschapsnieuwsbrieven.

100% natuurlijk

Wanneer je thuis bevalt, kies je ook 100% voor een natuurlijke bevalling. In tegenstelling tot in het ziekenhuis kun je thuis niet voor een ruggenprik kiezen. Toch wordt een natuurlijke bevalling vaak bevorderd door de rust die de bevallende mama ervaart in haar eigen omgeving. Een ziekenhuisomgeving kan bij sommige vrouwen net extra spanning met zich meebrengen. Het belangrijkste is dat je baby geboren wordt in een omgeving waar jij en je partner zich goed voelen.

Voor de geboorte van ons derde kindje hebben we gekozen voor een thuisbevalling. De vorige bevallingen waren telkens vlot verlopen en hadden eigenlijk geen tussenkomst van de gynaecoloog nodig. Tijdens mijn zwangerschap werd ik opgevolgd door twee vroedvrouwen en aangezien ik geen gekende risico's had mocht ik thuisbevallen. Ik vond het zelf een heel andere ervaring als bevallen in het ziekenhuis. 
Lien, mama van Rune

En na de bevalling?

Ook dan staat de vroedvrouw voor je klaar. Zij zal ervoor zorgen dat het nodige materiaal na de bevalling wordt opgeruimd. De dagen na de bevalling kun je ook nog rekenen op hulp. De vroedvrouw komt dagelijks langs om te kijken of mama en kind het goed stellen. Hierdoor kun jij al je aandacht besteden aan je pasgeboren kindje. 

 

Je bent, in de mate van het mogelijke natuurlijk, zelf regisseur van het verloop van je bevalling. Ik voelde me minder beperkt en vooral rustiger. De vroedvrouwen zijn aanwezig als je ze nodig hebt maar luisteren naar je wensen. Tijdens de bevalling zelf is er ook geen tussenkomst als je dat niet wilt, je doet alles volledig zelf en zoals jij het aanvoelt. Na de geboorte konden we rustig genieten van ons kleintje terwijl de vroedvrouwen zich bezig hielden met het opruimen en mijn verzorging.
Sofie, mama van Lily

Hoe helpt de hospitalisatieverzekering? 

Uiteraard heb je ook de keuze om in een ziekenhuis te bevallen. Wil je weten welke voordelen daaraan verbonden zijn? Dat ontdek je in het blogartikel over bevallen in het ziekenhuis. Hoewel er bij een thuisbevalling geen ziekenhuis aan te pas komt, kun je ook daar rekenen op de hospitalisatieverzekeringen van Partena Ziekenfonds. Hospitalia betaalt €200 terug. Wanneer je je aansluit bij Hospitalia Plus geniet je van een tussenkomst van €500 bij een thuisbevalling. 

Wil je weten welke hospitalisatieverzekering voor jou de meest geschikte is? Ontdek in onze gids een handig overzicht waarin alle hospitalisatieverzekeringen van Partena Ziekenfonds zorgvuldig zijn opgelijst.

Geboortepremie 

Wist je trouwens dat je met de bijkomende verzekering Medicalia een geboortepremie van 250 euro krijgt? Bekijk het aanbod van Medicalia hier! 

Alles over je zwangerschap

Zwanger, of net bevallen? Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van Partena Ziekenfonds: je ontdekt hoe je baby groeit, wat je moet regelen, en wat Partena voor jou doet.

 


Lees ook

14 januari 2020

(Graag) zwanger? Vertel het aan je apotheker!

Heb je een kinderwens? Of ben je al zwanger? Praat er dan zeker over met je apotheker. Want die kan je begeleiden en advies op maat over geneesmiddelen geven. Die oproep doet de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) in een nieuwe campagne.
08 januari 2020

Videocoaching bij Partena Kinderopvang

'Klein kijken naar kinderen' is een innovatieve videointeractiebegeleiding gebaseerd op een onderzoeksproject van de Artevelde Hogeschool. De methode helpt ons bij Partena Kinderopvang om onze interactie met kinderen zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Een boeiend nieuw project waar we trots op zijn.
08 januari 2020

Warmste Plantjes waren een groot succes

Van 18 november tot 18 december organiseerde Partena Kinderopvang een actie in kader van De Warmste Week. Onze kinderen versierden bloempotjes, wij voegden een plantje toe en we verkochten ze samen voor het goede doel. Zo zamelden we samen maar liefst 7.337,25 euro in voor Boven de wolken, een vzw die sterrenouders ondersteunt.