NieuwsGezin
08 juni 2017

deel

Test downsyndroom (bijna) volledig terugbetaald aan alle zwangere vrouwen

België is het eerste Europese land dat de NIPT-test (bijna) volledig terugbetaalt aan alle zwangere vrouwen. Het gaat om een eenvoudige prenatale test die onder meer het downsyndroom bij de foetus kan opsporen. Als klant van Partena Ziekenfonds krijg je sinds 2015 per zwangerschap een terugbetaling van 150 euro.

Maximaal 8,68 euro…

Vanaf 1 juli 2017 zullen zwangere vrouwen die recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming de NIPT-test volledig terugbetaald krijgen. Vrouwen die de verhoogde tegemoetkoming niet genieten, zullen nog maximaal 8,68 euro uit eigen zak moeten betalen. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block maakt daarvoor 15 miljoen euro vrij. Ter vergelijking: in 2013 kostte de test ruim 600 euro en sinds 1 december vorig jaar ging het nog om 290 euro. 

Wat is de NIPT-test?

De NIPT is een eenvoudige prenatale test die onder meer het downsyndroom bij een foetus opspoort. De test wordt uitgevoerd op een bloedstaal van de zwangere vrouw, waarin doorgaans ook dna van de foetus te vinden is. Zo vermijdt de NIPT een groot aantal vruchtwaterpuncties, die kunnen leiden tot een miskraam. Het is wel belangrijk dat de arts de zwangere vrouw goed inlicht over de gevolgen van de test. Wordt er een afwijking vastgesteld? Dan moet de zwangere vrouw alsnog een vruchtwaterpunctie ondergaan om het resultaat met 100% zekerheid te bevestigen. 

Lees meer over de terugbetaling voor de NIPT-test.

 

Artikel tags:

Lees ook

14 januari 2020

(Graag) zwanger? Vertel het aan je apotheker!

Heb je een kinderwens? Of ben je al zwanger? Praat er dan zeker over met je apotheker. Want die kan je begeleiden en advies op maat over geneesmiddelen geven. Die oproep doet de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) in een nieuwe campagne.
08 januari 2020

Videocoaching bij Partena Kinderopvang

'Klein kijken naar kinderen' is een innovatieve videointeractiebegeleiding gebaseerd op een onderzoeksproject van de Artevelde Hogeschool. De methode helpt ons bij Partena Kinderopvang om onze interactie met kinderen zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Een boeiend nieuw project waar we trots op zijn.
08 januari 2020

Warmste Plantjes waren een groot succes

Van 18 november tot 18 december organiseerde Partena Kinderopvang een actie in kader van De Warmste Week. Onze kinderen versierden bloempotjes, wij voegden een plantje toe en we verkochten ze samen voor het goede doel. Zo zamelden we samen maar liefst 7.337,25 euro in voor Boven de wolken, een vzw die sterrenouders ondersteunt.