Nieuws Gezin
08 juni 2017

deel

Test downsyndroom (bijna) volledig terugbetaald aan alle zwangere vrouwen

België is het eerste Europese land dat de NIPT-test (bijna) volledig terugbetaalt aan alle zwangere vrouwen. Het gaat om een eenvoudige prenatale test die onder meer het downsyndroom bij de foetus kan opsporen. Als klant van Partena Ziekenfonds krijg je sinds 2015 per zwangerschap een terugbetaling van 150 euro.

Maximaal 8,68 euro…

Vanaf 1 juli 2017 zullen zwangere vrouwen die recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming de NIPT-test volledig terugbetaald krijgen. Vrouwen die de verhoogde tegemoetkoming niet genieten, zullen nog maximaal 8,68 euro uit eigen zak moeten betalen. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block maakt daarvoor 15 miljoen euro vrij. Ter vergelijking: in 2013 kostte de test ruim 600 euro en sinds 1 december vorig jaar ging het nog om 290 euro. 

Wat is de NIPT-test?

De NIPT is een eenvoudige prenatale test die onder meer het downsyndroom bij een foetus opspoort. De test wordt uitgevoerd op een bloedstaal van de zwangere vrouw, waarin doorgaans ook dna van de foetus te vinden is. Zo vermijdt de NIPT een groot aantal vruchtwaterpuncties, die kunnen leiden tot een miskraam. Het is wel belangrijk dat de arts de zwangere vrouw goed inlicht over de gevolgen van de test. Wordt er een afwijking vastgesteld? Dan moet de zwangere vrouw alsnog een vruchtwaterpunctie ondergaan om het resultaat met 100% zekerheid te bevestigen. 

Lees meer over de terugbetaling voor de NIPT-test.

 

Artikel tags: