NieuwsGezin
08 juni 2017

deel

Test downsyndroom (bijna) volledig terugbetaald aan alle zwangere vrouwen

België is het eerste Europese land dat de NIPT-test (bijna) volledig terugbetaalt aan alle zwangere vrouwen. Het gaat om een eenvoudige prenatale test die onder meer het downsyndroom bij de foetus kan opsporen. Als klant van Partena Ziekenfonds krijg je sinds 2015 per zwangerschap een terugbetaling van 150 euro.

Maximaal 8,68 euro…

Vanaf 1 juli 2017 zullen zwangere vrouwen die recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming de NIPT-test volledig terugbetaald krijgen. Vrouwen die de verhoogde tegemoetkoming niet genieten, zullen nog maximaal 8,68 euro uit eigen zak moeten betalen. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block maakt daarvoor 15 miljoen euro vrij. Ter vergelijking: in 2013 kostte de test ruim 600 euro en sinds 1 december vorig jaar ging het nog om 290 euro. 

Wat is de NIPT-test?

De NIPT is een eenvoudige prenatale test die onder meer het downsyndroom bij een foetus opspoort. De test wordt uitgevoerd op een bloedstaal van de zwangere vrouw, waarin doorgaans ook dna van de foetus te vinden is. Zo vermijdt de NIPT een groot aantal vruchtwaterpuncties, die kunnen leiden tot een miskraam. Het is wel belangrijk dat de arts de zwangere vrouw goed inlicht over de gevolgen van de test. Wordt er een afwijking vastgesteld? Dan moet de zwangere vrouw alsnog een vruchtwaterpunctie ondergaan om het resultaat met 100% zekerheid te bevestigen. 

Lees meer over de terugbetaling voor de NIPT-test.

 

Artikel tags:

Lees ook

06 april 2020

De kindbegeleiders van Partena Kinderopvang blijven actief, ook in coronatijden

Kinderopvang blijft ook in coronatijden gegarandeerd bij Partena Kinderopvang. Maar om een kwalitatieve dienstverlening te blijven leveren, centraliseren we ons aanbod tijdelijk in een 25-tal kinderdagverblijven, verspreid over Vlaanderen. Een deel van onze kindbegeleiders is dus aan het werk op die locaties. Maar ook de rest van ons team zit niet stil. Ontdek hier waar we mee bezig zijn.

Coronavirus: veelgestelde vragen over zwangerschap

Heb ik als zwangere vrouw een groter risico om besmet te geraken met het coronavirus? En als ik besmet ben, wat betekent dit voor mijn baby? Zijn er zaken waar ik extra moet op letten? Deze vragen spelen ongetwijfeld door het hoofd van de vele zwangere vrouwen, die net zoals iedereen de berichten over het coronavirus lezen en horen. De Vlaamse Vereniging Obstretische Gynaecologen lijst enkele vragen en antwoorden op.
 
14 januari 2020

(Graag) zwanger? Vertel het aan je apotheker!

Heb je een kinderwens? Of ben je al zwanger? Praat er dan zeker over met je apotheker. Want die kan je begeleiden en advies op maat over geneesmiddelen geven. Die oproep doet de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) in een nieuwe campagne.