Sporten voor kinderen: de voordelen

Sporten is gezond, ook voor je kind! Is jouw kind al lid van een sportvereniging? Het aanbod is erg groot en kiezen is soms moeilijk. Hoe kies je samen met je kind voor de juiste sport? Waarom is sporten gezond voor je kind? Wij geven raad!
Sporten voor kinderen: de voordelen

Welke voordelen haalt je kind uit sporten?

 • Optimale motorische ontwikkeling
Kinderen hebben sport nodig voor hun motorische ontwikkeling. De vaardigheden die ze ontwikkelen door buiten te lopen, in bomen te klimmen en te ravotten, zijn de ideale basis voor beweging op latere leeftijd. 

 • Zelfvertrouwen krijgt een boost
Sporten kan een boost geven aan het zelfvertrouwen van je kind. Dit zelfvertrouwen groeit door het maken van nieuwe vrienden en door goede prestaties.

 • Een gezond gewicht
Beweging is ook een belangrijke factor in de strijd tegen overgewicht. Een probleem dat steeds vaker voorkomt in onze westerse wereld. 

 • Een fit lichaam
Met een goede coördinatie, kracht en lenigheid. Dit zal ook op latere leeftijd nog een impact hebben!

 • Ontwikkeling van sociale vaardigheden
Sporten is goed voor de sociale vaardigheden van je kind. Hij of zij komt in een groep terecht, maakt nieuwe vriendjes en leert om (al dan niet in een team) doelstellingen te bereiken.

 • Je leven lang een gezonde levensstijl 
Jong geleerd is oud gedaan. Kinderen die op jonge leeftijd aan sport doen, zijn geneigd dit ook nog op latere leeftijd te doen. Wat natuurlijk heel wat gezondheidsvoordelen op latere leeftijd meebrengt.

 • Plezier!
Een niet te onderschatten voordeel! Je kind haalt veel plezier uit een sport die hij of zij graag doet. 

Hoe kies je samen met je kind voor de juiste sport?

Het is niet makkelijk om als kind een sport uit te kiezen. Er is een ontzettend groot aanbod. Dan zijn er nog de invloeden van buitenaf: het ene vriendje voetbalt, het andere vriendinnetje volleybalt, grote broer speelt basketbal,... Je kind zal ongetwijfeld wel verschillende sporten leuk vinden, maar sommige slechts voor een paar weken. De juiste keuze maken is niet gemakkelijk. Als ouder kun je natuurlijk een handje helpen. 

 • Kies een sport die past bij het karakter van je kind
Zit je kind boordevol energie? Dan is een intensieve sport zoals voetbal of hockey een goede keuze. Heeft je kind een grote portie energie maar is hij of zij meer op zichzelf? Dan kan je opteren voor een individuele sport zoals zwemmen of atletiek. Ook de leeftijd van je kind speelt een rol in het kiezen voor de juiste sport! 

 • Locatie, lidgeld
Dit zijn factoren die voor jou als ouder vooral van belang zijn. Is het praktisch haalbaar om je zoon of dochter wekelijks naar die sportvereniging te brengen? Let ook op dat de kosten van het sportmateriaal en het lidgeld betaalbaar zijn. Wist je trouwens dat je bij Partena Ziekenfonds een gedeelte van je lidgeld terugbetaald krijgt

 • Laat je kind een proefles doen
Bijna alle sportclubs houden een gratis proefles. Profiteer daarvan en laat je kind de sport die hij of zij graag wil doen eens uitproberen. 

 • Verplicht je kind niet!
Laat je kind zelf kiezen wat hij of zij graag wil. Je kunt natuurlijk enkele voorstellen voor een leuke sport doen maar je moet hem of haar geen sport laten doen waar hij of zij geen zin in heeft. Plezier beleven in sport is de belangrijkste vuistregel!

 • Terugbetaling lidgeld door Partena Ziekenfonds
De kosten voor het lidgeld van een sportvereniging kunnen snel oplopen. Partena Ziekenfonds voorziet jaarlijks een terugbetaling van 25 euro voor het lidgeld! Hoe je die kunt krijgen? Kom er alles over te weten op onze website.

TIP ! Weet dat Partena je ondersteunt om voldoende te bewegen en je kan rekenen op een aantal terugbetalingen.

Alles wat je moet weten over gezond bewegen

Beweeg jij voldoende? In onze gratis gids kom je te weten of je wel voldoende beweegt en hoe je dat zo gezond mogelijk kan doen.

Gezond bewegen

 

Lees ook

18 september 2020

Ga digitaal met Partena Kinderopvang

Zoals je weet zetten we bij Partena Kinderopvang al langer in op digitalisering. Zo krijg je je factuur per mail, en een herinneringsberichtje komt per sms. Elke dag werken we verder aan die digitalisering. De administratie voor de inschrijving bijvoorbeeld zal binnenkort ook online kunnen. Daarnaast zetten we meer en meer in op de ouderapp als communicatiemiddel. 
18 september 2020

De motoriek van peuters onder de loep

Bij Partena Kinderopvang blijven we graag op de hoogte van nieuwe inzichten in de wereld en ontwikkeling van jonge kinderen. Zo kunnen wij onze werking en pedagogisch beleid daarop voortbouwen en verbeteren. Daarom werken we met plezier mee aan wetenschappelijk onderzoek. Zo ook aan dit project in samenwerking met Universiteit Gent, rond de motoriek van peuters. 
18 september 2020

Pimpampoentje toont hoe duurzaam je kinderdagverblijf is

Bij Partena Kinderopvang zetten we al langer in op duurzaamheid. Daar gaan we nu nog een stapje verder in met deze vrolijke groene mascotte. Ontmoet Pimpampoentje, het groene lieveheersbeestje dat met zijn stippen aangeeft hoe duurzaam jouw kinderdagverblijf is. Heb jij ‘m al gespot?