Sporten voor kinderen: de voordelen

Sporten is gezond, ook voor je kind! Is jouw kind al lid van een sportvereniging? Het aanbod is erg groot en kiezen is soms moeilijk. Hoe kies je samen met je kind voor de juiste sport? Waarom is sporten gezond voor je kind? Wij geven raad!
Sporten voor kinderen: de voordelen

Welke voordelen haalt je kind uit sporten?

 • Optimale motorische ontwikkeling
Kinderen hebben sport nodig voor hun motorische ontwikkeling. De vaardigheden die ze ontwikkelen door buiten te lopen, in bomen te klimmen en te ravotten, zijn de ideale basis voor beweging op latere leeftijd. 

 • Zelfvertrouwen krijgt een boost
Sporten kan een boost geven aan het zelfvertrouwen van je kind. Dit zelfvertrouwen groeit door het maken van nieuwe vrienden en door goede prestaties.

 • Een gezond gewicht
Beweging is ook een belangrijke factor in de strijd tegen overgewicht. Een probleem dat steeds vaker voorkomt in onze westerse wereld. 

 • Een fit lichaam
Met een goede coördinatie, kracht en lenigheid. Dit zal ook op latere leeftijd nog een impact hebben!

 • Ontwikkeling van sociale vaardigheden
Sporten is goed voor de sociale vaardigheden van je kind. Hij of zij komt in een groep terecht, maakt nieuwe vriendjes en leert om (al dan niet in een team) doelstellingen te bereiken.

 • Je leven lang een gezonde levensstijl 
Jong geleerd is oud gedaan. Kinderen die op jonge leeftijd aan sport doen, zijn geneigd dit ook nog op latere leeftijd te doen. Wat natuurlijk heel wat gezondheidsvoordelen op latere leeftijd meebrengt.

 • Plezier!
Een niet te onderschatten voordeel! Je kind haalt veel plezier uit een sport die hij of zij graag doet. 

Hoe kies je samen met je kind voor de juiste sport?

Het is niet makkelijk om als kind een sport uit te kiezen. Er is een ontzettend groot aanbod. Dan zijn er nog de invloeden van buitenaf: het ene vriendje voetbalt, het andere vriendinnetje volleybalt, grote broer speelt basketbal,... Je kind zal ongetwijfeld wel verschillende sporten leuk vinden, maar sommige slechts voor een paar weken. De juiste keuze maken is niet gemakkelijk. Als ouder kun je natuurlijk een handje helpen. 

 • Kies een sport die past bij het karakter van je kind
Zit je kind boordevol energie? Dan is een intensieve sport zoals voetbal of hockey een goede keuze. Heeft je kind een grote portie energie maar is hij of zij meer op zichzelf? Dan kan je opteren voor een individuele sport zoals zwemmen of atletiek. Ook de leeftijd van je kind speelt een rol in het kiezen voor de juiste sport! 

 • Locatie, lidgeld
Dit zijn factoren die voor jou als ouder vooral van belang zijn. Is het praktisch haalbaar om je zoon of dochter wekelijks naar die sportvereniging te brengen? Let ook op dat de kosten van het sportmateriaal en het lidgeld betaalbaar zijn. Wist je trouwens dat je bij Partena Ziekenfonds een gedeelte van je lidgeld terugbetaald krijgt

 • Laat je kind een proefles doen
Bijna alle sportclubs houden een gratis proefles. Profiteer daarvan en laat je kind de sport die hij of zij graag wil doen eens uitproberen. 

 • Verplicht je kind niet!
Laat je kind zelf kiezen wat hij of zij graag wil. Je kunt natuurlijk enkele voorstellen voor een leuke sport doen maar je moet hem of haar geen sport laten doen waar hij of zij geen zin in heeft. Plezier beleven in sport is de belangrijkste vuistregel!

 • Terugbetaling lidgeld door Partena Ziekenfonds
De kosten voor het lidgeld van een sportvereniging kunnen snel oplopen. Partena Ziekenfonds voorziet jaarlijks een terugbetaling van 25 euro voor het lidgeld! Hoe je die kunt krijgen? Kom er alles over te weten op onze website.

TIP ! Weet dat Partena je ondersteunt om voldoende te bewegen en je kan rekenen op een aantal terugbetalingen.

Alles wat je moet weten over gezond bewegen

Beweeg jij voldoende? In onze gratis gids kom je te weten of je wel voldoende beweegt en hoe je dat zo gezond mogelijk kan doen.

Gezond bewegen

 

Lees ook

Partena Kinderopvang daagt kinderen uit in hun ontdekkingsreizen

Door te spelen laten we onze kinderen in de opvang als echte ontdekkingsreizigers ervaringen opdoen. Zo bieden we spelenderwijs leerkansen en stimuleren we de ontwikkeling.   En maken we plezier, natuurlijk. Zoek je als ouder inspiratie om je kind te laten spelen thuis en in je buurt? De consulenten van Speelmakers willen ouders graag ondersteunen met spel-inspiratie. Schrijf je nu in voor hun nieuwsbrief.

Quarantaine met kinderen: een aantal tips

Quarantaine, het woord geeft ineens ook heel veel prijs van het gevoel dat eraan vast hangt: afzondering en opsluiting. En voor velen onder ons ook met kinderen. Na enkele weken in quarantaine laat de creativiteit het logischerwijs al wat afweten, maar daar hebben wij een oplossing voor: een aantal tips van ervaringsdeskundige Dana, kindbegeleidster bij Partena Kinderopvang.
Dana d'Hulst
Kindbegeleidster Partena Kinderopvang

Tieners en cannabis

Je tiener informeren over de risico’s van cannabisgebruik is vandaag geen overbodige luxe. Wat moet je als ouder weten over cannabis? Ontdek hier de meest gestelde vragen.