Spelen met eten in de kinderopvang

In de kinderopvang mag er soms wat meer dan thuis. Bij kinderdagverblijf Stiepelsteen in Steenokkerzeel werkten ze rond het thema koken, en mochten de kindjes voor 1 keer eens spelen met hun eten…
Spelen met eten in de kinderopvang

Experimenteren mag

We kozen het thema ‘koken’ omdat je hier zo veel leuke activiteiten rond kunt bedenken. Bewegen, spelen, verven,... Zeker omdat je de kindjes kunt laten experimenteren, was dit ideaal voor de kinderopvang. Hier mogen ze dingen die misschien thuis moeilijk liggen. Op potten en pannen slaan en lawaai maken bijvoorbeeld, maar ook: spelen met eten! 

Roeren, voelen, proeven en gooien

Wat was het fijn om helemaal los te gaan. We roerden, voelden, proefden, en gooiden zelfs met eten. Dat gaf heel veel plezier.
We kleurden samen spaghetti, en daarna mochten de kinderen lekker kliederen met alle rode, gele, blauwe en groene sliertjes. Samen experimenteren is niet alleen leuk, we vinden het ook heel belangrijk voor de kindjes. Niets is ons te veel! 

 

Lees ook

Tips om je thuisomgeving kindveilig te maken

Wie kleine kinderen in huis heeft, kent ongetwijfeld de uitspraak "je moet ogen op je rug hebben". Onze allerkleinsten gaan graag op ontdekking. En dat is goed, kinderen moeten gestimuleerd worden op alle vlak, ook al leidt dat soms tot kapoenenstreken. Maar wel liefst in een veilige omgeving natuurlijk.

1 op 4 peuters hinkt achterop bij motorische ontwikkeling

Maar elke dag 15 minuten oefenen in de kinderopvang toont beloftevolle resultaten. Dat ontdekten onderzoekers van UGent en VUB na een studie in de kinderdagverblijven van Partena en OZ Kinderopvang. Alle partijen roepen op om werk te maken van kwaliteitsvolle beweging in de kinderopvang en een goede opleiding voor kindbegeleiders. 

Naar oma en opa: meer dan alleen een kinderparadijs

Ouders voeden op en grootouders verwennen, een vertrouwde volkswijsheid. Maar we moeten niet rond de pot draaien: grootouders zijn voor veel families de meest betrouwbare schakel in hun sociale cirkel. Ze vangen de kindjes op na school of bij ziekte, ze zijn ervaren in hun zorg en ze maken maar al te graag tijd vrij voor de kleintjes. Maar dat ideale scenario komt er niet zomaar ...