Ali zorgt voor verse maaltijden in de kinderopvang

Partena-OZ Kinderopvang heeft momenteel maar liefst 51 kinderdagverblijven. Dat is best veel, en dat betekent ook dat er heel veel mensen elke dag paraat staan in onze kinderdagverblijven. Een van hen is Ali, die ervoor zorgt dat onze kindjes dagelijks een verse warme maaltijd, een lekker tussendoortje en verse fruitpap krijgen.
Ali zorgt voor verse maaltijden in de kinderopvang

Wie aan kinderdagverblijven denkt, denkt onmiddellijk aan kinderbegeleiders die elke dag klaar staan. Ze zijn intussen met meer dan 400! Maar naast de kinderbegeleiders hebben wij in bepaalde kinderdagverblijven ook nog heel veel andere medewerkers aan boord. Deze maand zetten we daarom graag één van hen in de kijker. 

We stellen je graag voor aan Ali. Ali is 34 jaar en werkt in kinderdagverblijf Heldenhuis in Hoboken. In dit korte interview lees je meer over wat collega Ali zoal doet in het kinderdagverblijf en hoe hij zijn toekomst later ziet.

Ali groeide op in Afghanistan en woonde ook in Iran. Sinds augustus 2020 is hij aan het werk via het statuut van sociale tewerkstelling bij Partena en OZ Kinderopvang (toen nog OZ). 

Wat houdt je job in?

Ik zorg dagelijks voor de verse warme maaltijden van de kindjes in het kinderdagverblijf, samen met mijn collega Rita. We voorzien verse soep in de voormiddag. ’s Middags zorgen we voor een warme maaltijd met groentjes, vlees en aardappelen, pasta of iets anders. In de namiddag zorgen we ook voor verse fruitpap of stukjes fruit voor de grotere kindjes.
Daarnaast doen we ook de afwas en staan we in voor de schoonmaak van de keuken.  

Hoe word je omringd? Wie helpt er jou in het uitvoeren van je taken?

Ik word begeleid en ondersteund door verschillende mensen. Op mijn werkplek zelf is er in eerste instantie mijn teamleider Lore. Zij helpt me met de dagelijkse praktische organisatie, het bestellen van eten, checken of de keuken proper is… Daarnaast is zij ook proefkonijn van dienst om te proeven of de gerechten lekker zijn. Vanuit het OCMW word ik ondersteund door Esther. Zij begeleidt mijn traject. Ook Hilde, coördinator sociale tewerkstelling, ondersteunt me, zij is eigenlijk de brug tussen mezelf, Lore en het OCMW.

Bepaal je zelf elke dag wat je gaat koken? Ga je zelf naar de winkel?

Lore, mijn teamleider, heeft samen met enkele andere collega’s een receptenboekje opgemaakt waarin ik verschillende recepten kan terugvinden. Daarnaast maakt Lore ook een maandmenu op, waardoor er voldoende variatie in de gerechten zit.  Op de receptenfiches staan duidelijk de verschillende stappen van een gerecht omschreven.
De bestellingen gebeuren door mijn teamleider. Ik kijk zelf wel altijd na wat er moet besteld worden, en dan geef ik het door aan mijn teamleider. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid.  

Ben je de enige collega die voor het eten zorgt, of heb je nog collega’s waarmee je samenwerkt?

Ik werk dagelijks heel nauw samen met Rita. Daarnaast springt ook Khonaf geregeld bij. Dat is iemand die eigenlijk als kinderbegeleider is tewerkgesteld onder het statuut van sociale tewerkstelling. Daarnaast vind ik het ook leuk om nieuwe collega’s te kunnen opleiden, zodat er ook na mij nog lekker gekookt kan worden voor de kindjes. 

Een sociale tewerkstelling is altijd maar tijdelijk. Tot hoelang ben je nog bij ons en wat zijn jouw toekomstplannen?

Ondanks het feit dat ik hier heel graag werk, werk ik hier nog tot 18 augustus 2021. Daarna is het de bedoeling dat ik op de reguliere arbeidsmarkt aan de slag kan.

Lees ook

Hoe voelt jouw kindje zich in de opvang?

Als ouder wil je dat je kindje zich goed voelt in de opvang, dat het geniet van de activiteiten en dat zijn/haar ontwikkeling wordt gestimuleerd. Ziko-Vo is een volgsysteem voor baby’s en peuters dat verzorgers helpt om kindjes daarin op te volgen. Ontdek hoe ze met Ziko-Vo aan de slag gaan in de Droomtuin in Sint-Martens-Latem.

Creatief met kosteloos materiaal

Spelen en knutselen is niet alleen belangrijk voor de fijne motoriek van je kindje, het stimuleert ook de creativiteit, leert kinderen waarnemen en vergroot hun ruimtelijk inzicht. Duur materiaal heb je overigens helemaal niet nodig. Bij Bellenbos in Borgerhout tonen ze dat je met kosteloos materiaal heerlijk én duurzaam kan knutselen. Haal alvast inspiratie uit deze 3 kosteloze materialen om zelf creatief aan de slag te gaan.