NieuwsGezin
19 maart 2018

deel

Sociaal Werk in de kijker

Dinsdag 20 maart 2018 was het werelddag van het sociaal werk. Ook deze keer slaan de ziekenfondsen de handen in elkaar om de Dienst Maatschappelijk Werk en alle maatschappelijk werkers in de kijker zetten. Ook deze keer spelen we in op de actualiteit: de eerstelijnszorg.

Zeer actueel is de betrokkenheid van de Diensten Maatschappelijk Werk van de ziekenfondsen in de reorganisatie van de eerstelijnszorg. Meer bepaald de diensten van de ziekenfondsen, huisartsen, thuisverplegingsdiensten, diensten gezinszorg, kinesitherapeuten, apothekers, psychologen, woonzorgcentra, CAW, lokale besturen enzovoort, bekijken momenteel hoe zij zich op het lokale niveau beter kunnen organiseren. 

Eerstelijnzones 

Alle voorzieningen en actoren verenigen zich momenteel in eerstelijnszones. Dit zijn geografische zones waarbinnen de samenwerking concreet vorm krijgt. Aan het eind van de rit zullen er zo’n 60 eerstelijnszones zijn in Vlaanderen.

Een belangrijk uitgangspunt van deze operatie is dat de persoon met een zorgnood zijn eigen zorg in handen kan nemen. ‘Zorg dragen voor’ is niet alleen een zaak van zorgverleners en overheid maar een samenspel waar ook familie, vrienden, buren,… als mantelzorgers volwaardige spelers zijn. Het is aan overheid en de professionele hulp- en zorgverleners om die informele zorg maximaal te ondersteunen.

Maatschappelijk werker met een 'GPS-functie'

Dag van de Dienst Maatschappelijk Werk

En dat is net het punt waar onze maatschappelijk werkers een belangrijke schakel zijn. Zij beschikken over een ongelooflijke expertise op vlak van rechtsverkrijging en toegankelijkheid van het zorgaanbod.

Ze zijn bovendien vaak een steun en toeverlaat voor hun cliënten en hun omgeving: ze maximaliseren hun inkomen, zorgen voor allerlei hulpmiddelen op vlak van mobiliteit of in de thuisomgeving, en informeren en begeleiden hen bij alle mogelijke opties op het moment dat zij ondersteuning nodig hebben.

Zijn hebben als het ware een GPS-functie. Die rol vervullen zij ten aanzien van de ruim 200.000 cliënten die onze maatschappelijk werkers jaarlijks bereiken. En die GPS-functie zal in de toekomst nog belangrijker worden. Onze 450 maatschappelijk werkers zorgen er meer dan ooit voor dat de DMW een wegwijzer is op het snijpunt van zorg, welzijn en gezondheid. En dat zetten we op 20 maart graag in de verf op wat we noemen ‘de dag van de maatschappelijk werker’.

Lees ook

Poetshulpen met dienstencheques lijden wél loonverlies bij annulatie

Een uitspraak van minister Vandenbroucke dit weekend leidde tot een verkeerde perceptie rond het annuleren van poetshulp tijdens deze lockdown. Partena Hulp in huis benadrukt dat poetshulp nog steeds veilig kan verlopen mits het naleven van veiligheidsregels. Bij tijdelijke economische werkloosheid lijden poetshulpen in Vlaanderen namelijk wél loonverlies. Het bedrijf wil sensibiliseren om de werknemers uit deze sector te steunen en niet onnodig de poetshulp aan de deur te zetten.

Huishoudhulp in coronatijden: ook dan staan ze voor je klaar!

De Oost-Vlaamse Eline Roose werkt al 4 jaar als enthousiaste huishoudhulp bij Partena Hulp in huis. Helaas hield het coronavirus haar een maand aan de kant. Niet omdat ze getroffen was door het virus zelf, wél door de intussen overbekende maatregelen die huishoudhulp onmogelijk maakten. Maar vandaag staat ze er opnieuw. Klaar om haar trouwe klanten weer uit de nood te helpen! “Sommigen beschouwen me als familie. Supertof, natuurlijk!”
 

Wat als koppel tijdens en na de coronacrisis?

Voordat onze wereld veranderde, stonden koppels misschien net voor een aantal keuzes en beslissingen omtrent hun leven samen. Beginnende daters en prille koppels leerden elkaar misschien net beter kennen en vragen zich af of er een langere toekomst voor hen mogelijk is. Andere koppels dachten misschien net na over samenwonen of uit elkaar gaan of misschien een wereldreis, een huis kopen, in relatietherapie gaan, een job in het buitenland, kinderen of trouwen, enz. Veel van die keuzes werden in de koelkast gestopt. Hoe haal je deze weer boven?