Nieuws Gezin
19 maart 2018

deel

Sociaal Werk in de kijker

Dinsdag 20 maart 2018 was het werelddag van het sociaal werk. Ook deze keer slaan de ziekenfondsen de handen in elkaar om de Dienst Maatschappelijk Werk en alle maatschappelijk werkers in de kijker zetten. Ook deze keer spelen we in op de actualiteit: de eerstelijnszorg.

Zeer actueel is de betrokkenheid van de Diensten Maatschappelijk Werk van de ziekenfondsen in de reorganisatie van de eerstelijnszorg. Meer bepaald de diensten van de ziekenfondsen, huisartsen, thuisverplegingsdiensten, diensten gezinszorg, kinesitherapeuten, apothekers, psychologen, woonzorgcentra, CAW, lokale besturen enzovoort, bekijken momenteel hoe zij zich op het lokale niveau beter kunnen organiseren. 

Eerstelijnzones 

Alle voorzieningen en actoren verenigen zich momenteel in eerstelijnszones. Dit zijn geografische zones waarbinnen de samenwerking concreet vorm krijgt. Aan het eind van de rit zullen er zo’n 60 eerstelijnszones zijn in Vlaanderen.

Een belangrijk uitgangspunt van deze operatie is dat de persoon met een zorgnood zijn eigen zorg in handen kan nemen. ‘Zorg dragen voor’ is niet alleen een zaak van zorgverleners en overheid maar een samenspel waar ook familie, vrienden, buren,… als mantelzorgers volwaardige spelers zijn. Het is aan overheid en de professionele hulp- en zorgverleners om die informele zorg maximaal te ondersteunen.

Maatschappelijk werker met een 'GPS-functie'

Dag van de Dienst Maatschappelijk Werk

En dat is net het punt waar onze maatschappelijk werkers een belangrijke schakel zijn. Zij beschikken over een ongelooflijke expertise op vlak van rechtsverkrijging en toegankelijkheid van het zorgaanbod.

Ze zijn bovendien vaak een steun en toeverlaat voor hun cliënten en hun omgeving: ze maximaliseren hun inkomen, zorgen voor allerlei hulpmiddelen op vlak van mobiliteit of in de thuisomgeving, en informeren en begeleiden hen bij alle mogelijke opties op het moment dat zij ondersteuning nodig hebben.

Zijn hebben als het ware een GPS-functie. Die rol vervullen zij ten aanzien van de ruim 200.000 cliënten die onze maatschappelijk werkers jaarlijks bereiken. En die GPS-functie zal in de toekomst nog belangrijker worden. Onze 450 maatschappelijk werkers zorgen er meer dan ooit voor dat de DMW een wegwijzer is op het snijpunt van zorg, welzijn en gezondheid. En dat zetten we op 20 maart graag in de verf op wat we noemen ‘de dag van de maatschappelijk werker’.

Lees ook

Ergonomie? Ook voor je huishoudhulp!

Soms sta je er niet bij stil, maar je werkgever levert een behoorlijke inspanning om je gezondheid te garanderen op het werk. Denk maar aan het bureau op kantoor dat ergonomisch is afgesteld bijvoorbeeld. Ook bij Partena en OZ Poets- en Strijkhulp zien we erop toe dat jouw huishoudhulp alles weet over ergonomisch werken. En dat is broodnodig, zo ondervond ook onze huishoudhulp Tara. Een ongeluk zit in een klein hoekje.
05 november 2020

Eerste dienstenchequebedrijf met ‘Investors in People’-label

Partena en OZ Poets- en strijkhulp werd bekroond met het zilveren ‘Investors in people’-label. Dit kwaliteitslabel, dat Partena en OZ als eerste in de dienstenchequessector kreeg, bekroont goede werkgevers die inzetten op medewerkers en investeren in het verbeteren van hun HR-beleid.