Naar oma en opa: meer dan alleen een kinderparadijs

Ouders voeden op en grootouders verwennen, een vertrouwde volkswijsheid. Maar we moeten niet rond de pot draaien: grootouders zijn voor veel families de meest betrouwbare schakel in hun sociale cirkel. Ze vangen de kindjes op na school of bij ziekte, ze zijn ervaren in hun zorg en ze maken maar al te graag tijd vrij voor de kleintjes. Maar dat ideale scenario komt er niet zomaar ... 
Naar oma en opa: meer dan alleen een kinderparadijs
Een kersverse baby in de familie maakt heel wat los. Opeens passen vertrouwde familierollen niet meer. ‘Ma’ en ‘pa’ worden plots ‘oma’ en ‘opa’ en krijgen een nieuwe, bijkomende rol. Wat betekent die nieuwe rol nu hun ‘hoofdrol’ als opvoeder erop zit? En wat als het botst tussen de generaties?

Oma en opa’s invloed op je kleintje

Meestal schieten kinderen best goed op met hun grootouders. Bij oma en opa krijgen ze vaak wat snoep of zakgeld toegestopt en mogen ze meer hun zin doen. Maar dat is niet het enige voordeel aan een goede band tussen kleinkind en grootouder.

Een kind moet heel wat drempels en mijlpalen overwinnen tijdens het opgroeien. Grootouders helpen hen daarbij niet alleen op weg, maar dragen zelf ook bij tot die groei. Omgaan met mensen van alle leeftijden leert kinderen om zich in andermans schoenen te verplaatsen. Alvast een zeer belangrijke stap in het ontwikkelen van hun empathisch vermogen. Ze ontwikkelen ook een zin voor tijdsbesef én ‘het leven’.

Grootouders geven ook een ander perspectief op het gezinsleven. Ze geven hun kleinkinderen zinvolle normen en waarden mee, maar amuseren hen ook met straffe, vrolijke verhalen over mama’s eerste fietsles of papa’s driftbuien in de supermarkt. Bovendien vormen ze ook voor hun eigen kinderen een belangrijke bron van informatie. Of het nu om de eerste tandjes of ‘poepsnoepjes’ gaat: oma en opa spreken uit jarenlange ervaring! 

Zelfs in latere jeugdfases blijven grootouders belangrijke vertrouwenspersonen voor hun kleinkinderen. Tijdens de puberteit lopen emoties tussen ouders en kinderen al eens hoog op. In dergelijke gevallen kan de puber terecht bij oma en opa, die het conflict als neutrale partij kunnen helpen oplossen.

Het loopt niet altijd van een leien dakje ...

Net als het ouderschap is het grootouderschap een proces van vallen en opstaan. Het is dus belangrijk dat iedereen toegevingen doet. 

Maak je je soms zorgen dat je ouders zich te hard bemoeien met de opvoeding van je kind? Wees gerust: je bent niet alleen. Heel wat ouders vermoeden dat oma en opa hun autoriteit achter hun rug ondermijnen. Zo ontstaat er wel eens onderlinge competitie om de affectie van het kind te winnen, een giftige familieverhouding die uiteindelijk veel meer invloed heeft op de kleine dan de betrokken partijen. 

Tips voor een betere verstandhouding.

Goed nieuws: bovenstaande problemen voorkom je met de juiste communicatie en wat empathisch vermogen van beide zijden. Enkele tips om de band tussen generaties optimaal te houden:

  • Hou een open gesprek over de opvoeding van je kleintje. Leg concreet uit hoe je je kind wil opvoeden, en ook waarom je die keuze gemaakt hebt. Zo vermijd je onnodige verwarring.
  • Leg een ideale dagindeling vast. Schrik voor rare fratsen van oma en opa? Koop een schriftje waarin je de ideale dagindeling van je kind vastlegt, en vraag grootouders om specifieke momenten bij te houden. Wie weet leggen ze ook mooie, belangrijke mijlpalen vast?
  • Stel grenzen. Opa geeft je spruit te veel snoep? Maak dan samen tijd vrij voor een open, serieus gesprek. Hij kan niet weten wat hij fout doet als het niet besproken wordt.
  • Toon empathie. Mama of papa worden, is een drempel overwinnen. Maar dat geldt evengoed voor grootouder worden. Wees minder streng voor elkaar, uiteindelijk zien jullie de nieuwe telg even graag!
  • Spreek je dankbaarheid uit. Geef je (schoon)ouders een compliment voor de zaken die ze goed aanpakken in plaats van te focussen op het negatieve. Een dankwoordje doet heel veel!

Een luisterend oor via de Partena Luisterlijn.

Een uitbreiding van de familie brengt veel teweeg bij jonge ouders. Wil je graag eens van gedachten wisselen? Wordt het je allemaal wat te veel? Ben je bezorgd over je kind of je familie? Blijf niet met je onprettige gevoelens en gedachten zitten: bel gratis met de ervaren psychologen van de Partena Luisterlijn.

 

Artikel tags:

Lees ook

Kinderdagverblijven in de kijker

Afgelopen zomer lanceerden we bij Partena en OZ Kinderopvang – binnenkort Helan Kinderopvang – een leuke challenge voor de kinderdagverblijven. De uitdaging? Een in-het-oog-springend filmpje maken waarbij het kinderdagverblijf op een creatieve manier in de kijker wordt gezet. We kregen heel wat originele inzendingen van onze verschillende kinderopvangverblijven. Uiteindelijk selecteerden we 2 winnaars. Zij mochten een cadeaucheque t.w.v. €300 in ontvangst nemen!
 

Hoe voelt jouw kindje zich in de opvang?

Als ouder wil je dat je kindje zich goed voelt in de opvang, dat het geniet van de activiteiten en dat zijn/haar ontwikkeling wordt gestimuleerd. Ziko-Vo is een volgsysteem voor baby’s en peuters dat verzorgers helpt om kindjes daarin op te volgen. Ontdek hoe ze met Ziko-Vo aan de slag gaan in de Droomtuin in Sint-Martens-Latem.

Creatief met kosteloos materiaal

Spelen en knutselen is niet alleen belangrijk voor de fijne motoriek van je kindje, het stimuleert ook de creativiteit, leert kinderen waarnemen en vergroot hun ruimtelijk inzicht. Duur materiaal heb je overigens helemaal niet nodig. Bij Bellenbos in Borgerhout tonen ze dat je met kosteloos materiaal heerlijk én duurzaam kan knutselen. Haal alvast inspiratie uit deze 3 kosteloze materialen om zelf creatief aan de slag te gaan.