Naar oma en opa: meer dan alleen een kinderparadijs

Ouders voeden op en grootouders verwennen, een vertrouwde volkswijsheid. Maar we moeten niet rond de pot draaien: grootouders zijn voor veel families de meest betrouwbare schakel in hun sociale cirkel. Ze vangen de kindjes op na school of bij ziekte, ze zijn ervaren in hun zorg en ze maken maar al te graag tijd vrij voor de kleintjes. Maar dat ideale scenario komt er niet zomaar ... 
Naar oma en opa: meer dan alleen een kinderparadijs
Een kersverse baby in de familie maakt heel wat los. Opeens passen vertrouwde familierollen niet meer. ‘Ma’ en ‘pa’ worden plots ‘oma’ en ‘opa’ en krijgen een nieuwe, bijkomende rol. Wat betekent die nieuwe rol nu hun ‘hoofdrol’ als opvoeder erop zit? En wat als het botst tussen de generaties?

Oma en opa’s invloed op je kleintje

Meestal schieten kinderen best goed op met hun grootouders. Bij oma en opa krijgen ze vaak wat snoep of zakgeld toegestopt en mogen ze meer hun zin doen. Maar dat is niet het enige voordeel aan een goede band tussen kleinkind en grootouder.

Een kind moet heel wat drempels en mijlpalen overwinnen tijdens het opgroeien. Grootouders helpen hen daarbij niet alleen op weg, maar dragen zelf ook bij tot die groei. Omgaan met mensen van alle leeftijden leert kinderen om zich in andermans schoenen te verplaatsen. Alvast een zeer belangrijke stap in het ontwikkelen van hun empathisch vermogen. Ze ontwikkelen ook een zin voor tijdsbesef én ‘het leven’.

Grootouders geven ook een ander perspectief op het gezinsleven. Ze geven hun kleinkinderen zinvolle normen en waarden mee, maar amuseren hen ook met straffe, vrolijke verhalen over mama’s eerste fietsles of papa’s driftbuien in de supermarkt. Bovendien vormen ze ook voor hun eigen kinderen een belangrijke bron van informatie. Of het nu om de eerste tandjes of ‘poepsnoepjes’ gaat: oma en opa spreken uit jarenlange ervaring! 

Zelfs in latere jeugdfases blijven grootouders belangrijke vertrouwenspersonen voor hun kleinkinderen. Tijdens de puberteit lopen emoties tussen ouders en kinderen al eens hoog op. In dergelijke gevallen kan de puber terecht bij oma en opa, die het conflict als neutrale partij kunnen helpen oplossen.

Het loopt niet altijd van een leien dakje ...

Net als het ouderschap is het grootouderschap een proces van vallen en opstaan. Het is dus belangrijk dat iedereen toegevingen doet. 

Maak je je soms zorgen dat je ouders zich te hard bemoeien met de opvoeding van je kind? Wees gerust: je bent niet alleen. Heel wat ouders vermoeden dat oma en opa hun autoriteit achter hun rug ondermijnen. Zo ontstaat er wel eens onderlinge competitie om de affectie van het kind te winnen, een giftige familieverhouding die uiteindelijk veel meer invloed heeft op de kleine dan de betrokken partijen. 

Tips voor een betere verstandhouding.

Goed nieuws: bovenstaande problemen voorkom je met de juiste communicatie en wat empathisch vermogen van beide zijden. Enkele tips om de band tussen generaties optimaal te houden:

  • Hou een open gesprek over de opvoeding van je kleintje. Leg concreet uit hoe je je kind wil opvoeden, en ook waarom je die keuze gemaakt hebt. Zo vermijd je onnodige verwarring.
  • Leg een ideale dagindeling vast. Schrik voor rare fratsen van oma en opa? Koop een schriftje waarin je de ideale dagindeling van je kind vastlegt, en vraag grootouders om specifieke momenten bij te houden. Wie weet leggen ze ook mooie, belangrijke mijlpalen vast?
  • Stel grenzen. Opa geeft je spruit te veel snoep? Maak dan samen tijd vrij voor een open, serieus gesprek. Hij kan niet weten wat hij fout doet als het niet besproken wordt.
  • Toon empathie. Mama of papa worden, is een drempel overwinnen. Maar dat geldt evengoed voor grootouder worden. Wees minder streng voor elkaar, uiteindelijk zien jullie de nieuwe telg even graag!
  • Spreek je dankbaarheid uit. Geef je (schoon)ouders een compliment voor de zaken die ze goed aanpakken in plaats van te focussen op het negatieve. Een dankwoordje doet heel veel!

Een luisterend oor via de Partena Luisterlijn.

Een uitbreiding van de familie brengt veel teweeg bij jonge ouders. Wil je graag eens van gedachten wisselen? Wordt het je allemaal wat te veel? Ben je bezorgd over je kind of je familie? Blijf niet met je onprettige gevoelens en gedachten zitten: bel gratis met de ervaren psychologen van de Partena Luisterlijn.

 

Artikel tags:

Lees ook

Tips om je thuisomgeving kindveilig te maken

Wie kleine kinderen in huis heeft, kent ongetwijfeld de uitspraak "je moet ogen op je rug hebben". Onze allerkleinsten gaan graag op ontdekking. En dat is goed, kinderen moeten gestimuleerd worden op alle vlak, ook al leidt dat soms tot kapoenenstreken. Maar wel liefst in een veilige omgeving natuurlijk.

1 op 4 peuters hinkt achterop bij motorische ontwikkeling

Maar elke dag 15 minuten oefenen in de kinderopvang toont beloftevolle resultaten. Dat ontdekten onderzoekers van UGent en VUB na een studie in de kinderdagverblijven van Partena en OZ Kinderopvang. Alle partijen roepen op om werk te maken van kwaliteitsvolle beweging in de kinderopvang en een goede opleiding voor kindbegeleiders. 

Wie lust er een ijsje?

Bij kinderdagverblijf Wiebelwijs in Gent bracht het mooie weer inspiratie… Inspiratie om met ijsjes aan de slag te gaan! Geen echt ijsjes weliswaar: de kinderen mochten aan de slag met scheerschuim, waterparels en schepjes voor de gekste creaties.