1 op 4 peuters hinkt achterop bij motorische ontwikkeling

Maar elke dag 15 minuten oefenen in de kinderopvang toont beloftevolle resultaten. Dat ontdekten onderzoekers van UGent en VUB na een studie in de kinderdagverblijven van Partena en OZ Kinderopvang. Alle partijen roepen op om werk te maken van kwaliteitsvolle beweging in de kinderopvang en een goede opleiding voor kindbegeleiders. 
1 op 4 peuters hinkt achterop bij motorische ontwikkeling

Elke dag 15 minuten gericht oefenen

Onderzoekers van de UGent en VUB werkten samen met Partena en OZ Kinderopvang aan een pilootstudie rond het stimuleren van motorische ontwikkeling bij peuters tussen 1 en 3 jaar. 102 peuters uit 12 verschillende kinderdagverblijven van Partena en OZ  kinderen werden 20 weken lang gevolgd. Ze kregen elke dag gerichte oefeningen op fundamentele bewegingsvaardigheden: voortbeweging (kruipen, lopen, stappen, huppelen…), objectcontrole (gooien, vangen, iets vastpakken…) en evenwicht. 

Beloftevolle resultaten

Doctoranda Eline Coppens (UGent en VUB) legt uit hoe het onderzoek in z’n werk ging: “We hadden themaweken waarin telkens ander materiaal centraal stond. Bijvoorbeeld, een krant. Met een opgerolde krant slaan naar een ballon, het evenwicht bewaren op een krant, enzovoort. Na 20 weken boekten de peuters uit de trainingsgroep een grotere vooruitgang op vlak van motorische vaardigheden ten opzichte van hun leeftijdsgenoten in de controlegroep”. De resultaten zijn dus erg beloftevol voor de toekomst. 

Opleiding voor kindbegeleiders verfijnen

Met steun van Partena Ziekenfonds zullen Partena en OZ-kinderopvang, samen met de UGent en VUB, dit project verderzetten gedurende de komende twee jaar. Bedoeling is om in te zetten op het gericht ontwikkelen van motorische vaardigheden in de kinderopvang, waarbij de kindbegeleiders een centrale rol zullen krijgen. Zij krijgen een gerichte opleiding en het nodige materiaal waarmee ze de motorische ontwikkeling van peuters nog meer kunnen stimuleren. De onderzoekers zijn hoopvol dat na afloop van dit project kwaliteitsvol bewegen een essentieel onderdeel kan worden van kinderopvang in Vlaanderen. 
 

Lees ook

Als hij maar geen balletdanser wordt. Toch?

Meisjes krijgen applaus als ze lief en braaf zijn, en ontvangen doorgaans meer complimenten over hun uiterlijk. Jongens kunnen dan weer op een vuistje rekenen als ze initiatief tonen of ‘flink zijn’ als ze pijn hebben. Zo sturen we de boodschap dat meisjes lief en mooi moeten zijn, en jongens vooral ondernemend en stoer. Maar wist je dat dergelijke genderstereotypen inwerken op de mentale gezondheid? 

Game(L)over

VAD (Vlaams Expertisecentrum Alcohol en andere drugs) ontwikkelde Game(L)over, een online vroeginterventietool over gamen, voor jongeren én hun ouders. De tool helpt de jongeren een inschatting te maken van de impact die het gamen precies heeft. Ouders krijgen info, handvatten en tips over zes onderwerpen uit veelgestelde vragen door ouders over gamen.

2 kinderbegeleiders met elk hun eigen verhaal

Bij Partena en OZ Kinderopvang – vanaf 01/01/2022 Helan Kinderopvang – rekruteren we volop nieuwe kinderbegeleiders en krijg je heel wat kansen om je talenten te laten schitteren. Als stagiair kan je o.a. doorgroeien naar een vaste job, of je kan je opleiding tot kinderbegeleider combineren met werken in onze kinderopvang. Heel wat mogelijkheden dus!

Benieuwd naar het verhaal van Eline en Mirza? Lees het in deze blog.