1 op 4 peuters hinkt achterop bij motorische ontwikkeling

Maar elke dag 15 minuten oefenen in de kinderopvang toont beloftevolle resultaten. Dat ontdekten onderzoekers van UGent en VUB na een studie in de kinderdagverblijven van Partena en OZ Kinderopvang. Alle partijen roepen op om werk te maken van kwaliteitsvolle beweging in de kinderopvang en een goede opleiding voor kindbegeleiders. 
1 op 4 peuters hinkt achterop bij motorische ontwikkeling

Elke dag 15 minuten gericht oefenen

Onderzoekers van de UGent en VUB werkten samen met Partena en OZ Kinderopvang aan een pilootstudie rond het stimuleren van motorische ontwikkeling bij peuters tussen 1 en 3 jaar. 102 peuters uit 12 verschillende kinderdagverblijven van Partena en OZ  kinderen werden 20 weken lang gevolgd. Ze kregen elke dag gerichte oefeningen op fundamentele bewegingsvaardigheden: voortbeweging (kruipen, lopen, stappen, huppelen…), objectcontrole (gooien, vangen, iets vastpakken…) en evenwicht. 

Beloftevolle resultaten

Doctoranda Eline Coppens (UGent en VUB) legt uit hoe het onderzoek in z’n werk ging: “We hadden themaweken waarin telkens ander materiaal centraal stond. Bijvoorbeeld, een krant. Met een opgerolde krant slaan naar een ballon, het evenwicht bewaren op een krant, enzovoort. Na 20 weken boekten de peuters uit de trainingsgroep een grotere vooruitgang op vlak van motorische vaardigheden ten opzichte van hun leeftijdsgenoten in de controlegroep”. De resultaten zijn dus erg beloftevol voor de toekomst. 

Opleiding voor kindbegeleiders verfijnen

Met steun van Partena Ziekenfonds zullen Partena en OZ-kinderopvang, samen met de UGent en VUB, dit project verderzetten gedurende de komende twee jaar. Bedoeling is om in te zetten op het gericht ontwikkelen van motorische vaardigheden in de kinderopvang, waarbij de kindbegeleiders een centrale rol zullen krijgen. Zij krijgen een gerichte opleiding en het nodige materiaal waarmee ze de motorische ontwikkeling van peuters nog meer kunnen stimuleren. De onderzoekers zijn hoopvol dat na afloop van dit project kwaliteitsvol bewegen een essentieel onderdeel kan worden van kinderopvang in Vlaanderen. 
 

Lees ook

Tips om je thuisomgeving kindveilig te maken

Wie kleine kinderen in huis heeft, kent ongetwijfeld de uitspraak "je moet ogen op je rug hebben". Onze allerkleinsten gaan graag op ontdekking. En dat is goed, kinderen moeten gestimuleerd worden op alle vlak, ook al leidt dat soms tot kapoenenstreken. Maar wel liefst in een veilige omgeving natuurlijk.

Naar oma en opa: meer dan alleen een kinderparadijs

Ouders voeden op en grootouders verwennen, een vertrouwde volkswijsheid. Maar we moeten niet rond de pot draaien: grootouders zijn voor veel families de meest betrouwbare schakel in hun sociale cirkel. Ze vangen de kindjes op na school of bij ziekte, ze zijn ervaren in hun zorg en ze maken maar al te graag tijd vrij voor de kleintjes. Maar dat ideale scenario komt er niet zomaar ... 

Wie lust er een ijsje?

Bij kinderdagverblijf Wiebelwijs in Gent bracht het mooie weer inspiratie… Inspiratie om met ijsjes aan de slag te gaan! Geen echt ijsjes weliswaar: de kinderen mochten aan de slag met scheerschuim, waterparels en schepjes voor de gekste creaties.