NieuwsGezin
13 augustus 2019

deel

Regeling voor adoptieverlof versterkt sinds 2019

Sinds 1 januari 2019 is het recht op adoptieverlof flink uitgebreid, zowel voor werknemers als zelfstandigen. Zo hangt de maximumduur niet langer af van de leeftijd van het geadopteerde kind. Elke adoptieouder heeft nu altijd recht op maximaal 6 weken adoptieverlof. De belangrijkste veranderingen in een notendop!

Geen leeftijdsgrens meer

Was het geadopteerde kind 3 jaar of ouder bij aanvang van het adoptieverlof? Dan had je vroeger recht op maximaal 4 weken in plaats van 6. Nu hangt die maximumduur niet langer af van de leeftijd van het kind. Elke adoptieouder heeft recht op maximaal 6 weken.

Een andere belangrijke nieuwigheid: het recht op adoptieverlof eindigt niet langer op het moment waarop het kind 8 jaar wordt. Die leeftijdgrens is geschrapt en het recht op adoptieverlof geldt bij de adoptie van elk minderjarig kind.

Geleidelijke uitbreiding

De maximumduur van het adoptieverlof wordt ook nog verder uitgebreid in de komende jaren. Sinds 1 januari 2019 kun je een bijkomende week opnemen en om de 2 jaar komt daar een bijkomende week bij, tot maximaal 5 bijkomende weken in 2027. Die bijkomende weken kunnen wel maar door één ouder worden opgenomen.

Daarnaast wordt het adoptieverlof verdubbeld tot 12 weken bij de adoptie van een kind met een handicap en kan elke ouder 2 extra weken nemen bij de gelijktijdige adoptie van meerdere kinderen.

Meer info

Lees meer over adoptieverlof.

 

Artikel tags:

Lees ook

Gezond zwanger worden? Zo pak je het aan!

Een kinderwens en dus van plan om zwanger te worden? Prachtig nieuws! Alvast dit: in de eerste weken van je zwangerschap weet je vaak nog niet dat je zwanger bent. Toch zijn die eerste weken cruciaal. Je baby in goede omstandigheden laten groeien begint immers al vanaf het moment dat je beslist aan kinderen te beginnen. Of stopt met je voorbehoedsmiddel.
06 april 2020

De kindbegeleiders van Partena Kinderopvang blijven actief, ook in coronatijden

Kinderopvang blijft ook in coronatijden gegarandeerd bij Partena Kinderopvang. Maar om een kwalitatieve dienstverlening te blijven leveren, centraliseren we ons aanbod tijdelijk in een 25-tal kinderdagverblijven, verspreid over Vlaanderen. Een deel van onze kindbegeleiders is dus aan het werk op die locaties. Maar ook de rest van ons team zit niet stil. Ontdek hier waar we mee bezig zijn.

Coronavirus: veelgestelde vragen over zwangerschap

Heb ik als zwangere vrouw een groter risico om besmet te geraken met het coronavirus? En als ik besmet ben, wat betekent dit voor mijn baby? Zijn er zaken waar ik extra moet op letten? Deze vragen spelen ongetwijfeld door het hoofd van de vele zwangere vrouwen, die net zoals iedereen de berichten over het coronavirus lezen en horen. De Vlaamse Vereniging Obstretische Gynaecologen lijst enkele vragen en antwoorden op.