Nieuws Gezin
18 september 2020

deel

Pimpampoentje toont hoe duurzaam je kinderdagverblijf is

Bij Partena Kinderopvang zetten we al langer in op duurzaamheid. Daar gaan we nu nog een stapje verder in met deze vrolijke groene mascotte. Ontmoet Pimpampoentje, het groene lieveheersbeestje dat met zijn stippen aangeeft hoe duurzaam jouw kinderdagverblijf is. Heb jij ‘m al gespot?
Pimpampoentje toont hoe duurzaam je kinderdagverblijf is

Duurzaamheid in de kinderopvang


Met Pimpampoentje willen we de kinderopvang nog meer stimuleren om altijd duurzame keuzes te maken. Partena Kinderopvang doet natuurlijk nu al heel wat op vlak van duurzaamheid. Enkele recente initiatieven:
  • We serveren gezonde voeding en eten 1 keer per week vegetarisch
  • In plaats van zoete dranken drinken we water, kraantjeswater als dat kan
  • We kiezen voor duurzame leveranciers, bijvoorbeeld voor de catering en luiers

Nieuwe duurzame initiatieven

Met Pimpampoentje voegen we daar nog een aantal nieuwe initiatieven aan toe.

  • Zoals meer groen in de opvang met bijvoorbeeld plantjes, of een moestuinbak waar de kindjes zelf aan kunnen meehelpen. 
  • Ook het gebruik van de Eco Egg als ecologisch wasproduct, herbruikbare billendoekjes en ecologische baby luiers helpen mee om de kinderopvang duurzaam en ecologisch te houden. 
  • Daarnaast stimuleren we de kinderopvang ook om bijvoorbeeld samen te knutselen met kosteloze materialen. Want ook dat past in een duurzame opvang. 

Duurzaamheid is ook een belangrijke waarde is in onze waardenboom, waarin we de waarden vormgeven die voor Partena Kinderopvang van belang zijn.

In 2019 verbruikten we bij Partena Kinderopvang 913.000 luiers. Daarom maakt de keuze voor duurzame luiers een groot ecologisch verschil.
 

Hoe duurzaam is jouw kinderdagverblijf?

Met Pimpampoentje zie je in 1 oogopslag hoe duurzaam je kinderdagverblijf is. Hoe meer duurzame initiatieven de kinderopvang neemt, hoe meer stippen ze krijgen op hun Pimpampoentje. Heeft jouw kinderdagverblijf 3 of zelfs 4 stippen? Dan staat duurzaamheid er zeer hoog op de agenda en verdienen ze een pluim!

Wil jij ook je steentje bijdragen? Lees dan onze 10 tips voor een ecologische baby.

 

Lees ook

Tips om je thuisomgeving kindveilig te maken

Wie kleine kinderen in huis heeft, kent ongetwijfeld de uitspraak "je moet ogen op je rug hebben". Onze allerkleinsten gaan graag op ontdekking. En dat is goed, kinderen moeten gestimuleerd worden op alle vlak, ook al leidt dat soms tot kapoenenstreken. Maar wel liefst in een veilige omgeving natuurlijk.

1 op 4 peuters hinkt achterop bij motorische ontwikkeling

Maar elke dag 15 minuten oefenen in de kinderopvang toont beloftevolle resultaten. Dat ontdekten onderzoekers van UGent en VUB na een studie in de kinderdagverblijven van Partena en OZ Kinderopvang. Alle partijen roepen op om werk te maken van kwaliteitsvolle beweging in de kinderopvang en een goede opleiding voor kindbegeleiders. 

Naar oma en opa: meer dan alleen een kinderparadijs

Ouders voeden op en grootouders verwennen, een vertrouwde volkswijsheid. Maar we moeten niet rond de pot draaien: grootouders zijn voor veel families de meest betrouwbare schakel in hun sociale cirkel. Ze vangen de kindjes op na school of bij ziekte, ze zijn ervaren in hun zorg en ze maken maar al te graag tijd vrij voor de kleintjes. Maar dat ideale scenario komt er niet zomaar ...