Ik ben twee en ik zeg nee: hoe ga je om met de peuterpuberteit?

Even boodschappen doen in de lokale supermarkt met een peuter kan uitdraaien op een hysterische driftbui. De peuterpuberteit heeft haar intrede gemaakt. Deze fase is heftig voor jouw kind én voor jou. Hoe ga je ermee om?
Ik ben twee en ik zeg nee: hoe ga je om met de peuterpuberteit?
Het uitkiezen van een outfit wordt een ware hel, opeens wil jouw peuter geen jas meer dragen terwijl het buiten pijpenstelen regent. Of blijft je peuter koppig wanneer hij/zij geen snoepje meer krijgt. Het zijn allemaal situaties waarmee ouders geconfronteerd worden. Je kunt er niet omheen, de peuterpuberteit is eigen aan het opgroeien van je kind. Al heeft niet elk kind er in dezelfde mate last van. 

Wat zijn de kenmerken van de peuterpuberteit?

Tussen de leeftijd van anderhalf en vier jaar ontwikkelt jouw kind een eigen willetje. Peuters tasten de grenzen af. Enerzijds gaat het om hun persoonlijke grenzen, zoals er niet in slagen om een kast te openen of om iets te begrijpen. Anderzijds botsen ze ook dikwijls op de grenzen die hun ouders of de verzorgers in crèche stellen. “Neen” wordt het favoriete antwoord van jouw peuter.

De koppigheidsfase waar je kind zich in bevindt, maakt deel uit van de ontwikkeling. Het is perfect normaal dat een peuter medewerking weigert en zijn/haar eigen zin wil doordrijven. De heftigheid van de driftbuien is afhankelijk van kind tot kind. Was jouw peuter een temperamentvolle baby, dan is de kans groot dat het regelmatig zal gaan onweren in huis.

Hoe ga je om met driftbuien?

Wanneer je kind driftig in het rond slaat of zichzelf op de grond gooit, kun je best de situatie negeren. Meestal koelt de kwestie vanzelf af en gaat je peuter opnieuw spelen. 

Indien dit niet het geval is en de driftbui niet afneemt, is het belangrijk om consequent te blijven. Blijf dus bij je standpunt. Wanneer je peuter inziet dat een hysterische bui helpt om zijn/haar zin te krijgen, dan zal je kind deze kaart makkelijker trekken. Neem je peuter even apart voor een time-out, zodat hij/zij in een andere omgeving tot rust kan komen.

Vergeet ook niet je kind te corrigeren wanneer het stout gedrag vertoont. Zo weet jouw peuter dat de driftige buien niet door de beugel kunnen. Vertel hem/haar ook dat je de reactie begrijpt: ”Koekjes zijn inderdaad lekker, maar we gaan zo dadelijk eten.”

Handige tips om je peuter te helpen

De peuterpuberteit hoeft niet noodzakelijk iedere dag tot driftbuien te leiden. We verzamelden enkele handige tips om de ontwikkeling van je kind te stimuleren en bepaalde situaties te ontmijnen.

  • Focus op het positieve bij jouw kind en benadruk wat je dreumes wel al kan. Dankzij complimentjes leert je peuter dat je ook op een leuke manier naar aandacht kunt vissen.
  • Biedt alternatieven, zodat ‘neen’ geen antwoordoptie is. Leg twee rokjes klaar waaruit je dochter mag kiezen. Schotel je zoon twee verschillende drankjes voor. Op die manier krijgt je peuter de indruk dat hij/zij zelf een keuze mag maken.
  • Blijf rustig tijdens de driftbuien van je kind. Zelfs al is het ongelofelijk gênant wanneer je peuter in een drukbezochte winkel op de grond gaat liggen.
  • Zorg voor afleiding als de situatie dreigt mis te lopen. Haal bijvoorbeeld een spelletje uit de kast, zodat je peuter vergeet dat hij/zij zin had in een koekje. 
Wens je advies over het aanbod van Partena? Onze medewerkers staan je graag te woord. 

Lees ook

Hoe voelt jouw kindje zich in de opvang?

Als ouder wil je dat je kindje zich goed voelt in de opvang, dat het geniet van de activiteiten en dat zijn/haar ontwikkeling wordt gestimuleerd. Ziko-Vo is een volgsysteem voor baby’s en peuters dat verzorgers helpt om kindjes daarin op te volgen. Ontdek hoe ze met Ziko-Vo aan de slag gaan in de Droomtuin in Sint-Martens-Latem.

Creatief met kosteloos materiaal

Spelen en knutselen is niet alleen belangrijk voor de fijne motoriek van je kindje, het stimuleert ook de creativiteit, leert kinderen waarnemen en vergroot hun ruimtelijk inzicht. Duur materiaal heb je overigens helemaal niet nodig. Bij Bellenbos in Borgerhout tonen ze dat je met kosteloos materiaal heerlijk én duurzaam kan knutselen. Haal alvast inspiratie uit deze 3 kosteloze materialen om zelf creatief aan de slag te gaan.