NieuwsGezin
09 januari 2019

deel

Pasgeboren baby vanaf nu ook gescreend op mucoviscidose

Pasgeboren kindjes in Vlaanderen krijgen 72 tot 96u na de bevalling een bloedprik. Het doel? Hen screenen op 11 aangeboren, zeldzame aandoeningen. Sinds dit jaar hoort daar nu ook mucoviscidose bij.

Uitbreiding van het bevolkingsonderzoek

Al jaren krijgen ouders in Vlaanderen de mogelijkheid om hun pasgeboren kindje te laten screenen op een aantal zeldzame ziektes. Die vroege opsporing is essentieel om kinderen sneller en beter te kunnen behandelen. Sinds begin dit jaar is dit Bevolkingsonderzoek Aangeboren Aandoeningen uitgebreid met mucoviscidose. Zo wil de Vlaamse overheid deze erfelijke ziekte al vóór de leeftijd van 2 maanden vaststellen om de behandeling vroeger te kunnen starten, met een betere prognose tot gevolg.

Belang van tijdige diagnose

Mucoviscidose is een erfelijke ziekte die vooral klachten veroorzaakt in de longen en het spijsverteringsstelsel. De aandoening blijft ongeneeslijk, maar een tijdige opsporing heeft verschillende belangrijke voordelen. Het ziekteverloop gaat trager en de behandeling tijdens de eerste levensjaren is minder zwaar. De longen worden ook minder snel aangetast en de patiënten leven langer.

Meer info!

Neem een kijkje op www.aangeborenaandoeningen.be!

 

Lees ook

Nostalgie: Tik Tak in de opvang!

Iedereen kent het bekende tv-programma Tik Tak wel met het herkenbare deuntje en de drie schaapjes. Ellen Dobbelaere bracht Tik Tak naar Kinderdagverblijf Bieze Beize in Destelbergen. Nostalgie ten top voor groot en klein!
 

Het verhaal van Amina

Voor Amina en haar man was de keuze voor kinderen heel bewust. Toch overviel het prille moederschap haar een beetje: ‘Plots moet je jezelf op de tweede plaats zetten’.