NieuwsGezin
09 januari 2019

deel

Pasgeboren baby vanaf nu ook gescreend op mucoviscidose

Pasgeboren kindjes in Vlaanderen krijgen 72 tot 96u na de bevalling een bloedprik. Het doel? Hen screenen op 11 aangeboren, zeldzame aandoeningen. Sinds dit jaar hoort daar nu ook mucoviscidose bij.

Uitbreiding van het bevolkingsonderzoek

Al jaren krijgen ouders in Vlaanderen de mogelijkheid om hun pasgeboren kindje te laten screenen op een aantal zeldzame ziektes. Die vroege opsporing is essentieel om kinderen sneller en beter te kunnen behandelen. Sinds begin dit jaar is dit Bevolkingsonderzoek Aangeboren Aandoeningen uitgebreid met mucoviscidose. Zo wil de Vlaamse overheid deze erfelijke ziekte al vóór de leeftijd van 2 maanden vaststellen om de behandeling vroeger te kunnen starten, met een betere prognose tot gevolg.

Belang van tijdige diagnose

Mucoviscidose is een erfelijke ziekte die vooral klachten veroorzaakt in de longen en het spijsverteringsstelsel. De aandoening blijft ongeneeslijk, maar een tijdige opsporing heeft verschillende belangrijke voordelen. Het ziekteverloop gaat trager en de behandeling tijdens de eerste levensjaren is minder zwaar. De longen worden ook minder snel aangetast en de patiënten leven langer.

Meer info!

Neem een kijkje op www.aangeborenaandoeningen.be!

 

Artikel tags:

Lees ook

Gezond zwanger worden? Zo pak je het aan!

Een kinderwens en dus van plan om zwanger te worden? Prachtig nieuws! Alvast dit: in de eerste weken van je zwangerschap weet je vaak nog niet dat je zwanger bent. Toch zijn die eerste weken cruciaal. Je baby in goede omstandigheden laten groeien begint immers al vanaf het moment dat je beslist aan kinderen te beginnen. Of stopt met je voorbehoedsmiddel.
06 april 2020

De kindbegeleiders van Partena Kinderopvang blijven actief, ook in coronatijden

Kinderopvang blijft ook in coronatijden gegarandeerd bij Partena Kinderopvang. Maar om een kwalitatieve dienstverlening te blijven leveren, centraliseren we ons aanbod tijdelijk in een 25-tal kinderdagverblijven, verspreid over Vlaanderen. Een deel van onze kindbegeleiders is dus aan het werk op die locaties. Maar ook de rest van ons team zit niet stil. Ontdek hier waar we mee bezig zijn.

Coronavirus: veelgestelde vragen over zwangerschap

Heb ik als zwangere vrouw een groter risico om besmet te geraken met het coronavirus? En als ik besmet ben, wat betekent dit voor mijn baby? Zijn er zaken waar ik extra moet op letten? Deze vragen spelen ongetwijfeld door het hoofd van de vele zwangere vrouwen, die net zoals iedereen de berichten over het coronavirus lezen en horen. De Vlaamse Vereniging Obstretische Gynaecologen lijst enkele vragen en antwoorden op.