NieuwsGezin
05 september 2018

deel

Parentia een nieuw kinderbijslagfonds

Parentia is de samensmelting van de bestaande kinderbijslagfondsen Partena, Future Generations en Attentia. Deze alliantie gebeurt om het hoofd te kunnen bieden aan de evolutie van het kinderbijslagsysteem in België. 

Binnenkort zal elk Gewest over haar eigen kinderbijslagsysteem beschikken. In Vlaanderen kreeg dit nieuwe systeem de naam 'Groeipakket'. Het kinderbijslagfonds zorgt ervoor dat het kindergeld aan de gezinnen wordt uitbetaald.Tot nu toe lag de keuze van het kinderbijslagfonds bij de werkgever. Binnenkort zullen ouders hun kinderbijslagfonds zelf kunnen kiezen. 

Wat verandert er voor jou, en wanneer?

Keuze kinderbijslagfonds

Al de ouders die hun eerste kindje in 2019 krijgen, zullen hun eigen kinderbijslagfonds zelf kunnen kiezen. Voor de andere ouders zal die keuze pas mogelijk zijn vanaf 2020 in Vlaanderen, 2021 in Wallonië en 2022 in Brussel.

Bedrag kindergeld

  • In Vlaanderen

    Gaat de verandering op 1 januari 2019 in en worden nieuwe bedragen uitbetaald voor de kinderen geboren vanaf 1 januari 2019.
  • In Wallonië

    Gaat de verandering op 1 januari 2020 in en zullen de nieuwe bedragen pas voor de kinderen geboren vanaf 1 januari 2020 uitbetaald worden. Een paar nieuwe regels inzake sociale toeslagen zullen al in 2019 van toepassing zijn.
  • In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

    Gaat het nieuw systeem van start in 2020. Dit systeem zal gelden voor al de kinderen wonend in Brussel, ongeacht hun geboortedatum. 

Parentia, het grootste kinderbijslagfonds 

Parentia is ontstaan uit het samengaan van de kinderbijslagfondsen van Partena, Attentia en Future Generations. Parentia staat in voor de betaling van de kinderbijslag van bijna 700.000 kinderen, en is daarmee het grootste kinderbijslagfonds in Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

Waarom kiezen voor Parentia? 

Dankzij haar expertise zorgt Parentia voor de stipte uitbetaling van jouw kindergeld. Ze staat ook garant voor een vlotte overschakeling van het huidig systeem naar de nieuwe geregionaliseerde systemen. 

 

Begeleiding en nuttige tips

Parentia biedt ouders een optimale begeleiding met betrekking tot alle aspecten van het kindergeld en hun gezinsadministratie. Is jouw dossier administratief in orde en krijg je het kindergeld waar je effectief recht op hebt uitbetaald? Wat zijn je rechten en plichten als ouder? Wat moet je doen en wanneer om jouw toelagen uitbetaald te krijgen? Welke documenten moet je bezorgen en aan wie? Met Parentia krijg je altijd duidelijke antwoorden op jouw vragen, nuttige tips en hulp bij het vervullen van de nodige acties.

Aansluiten bij Parentia?

Ben je al aangesloten (via jouw werkgever) bij het kinderbijslagfonds Partena, Attentia of Future Generations? Dan zal je dossier bij Parentia automatisch overgebracht worden. Jij hoeft hier niets voor te doen. Ben je aangesloten (via jouw werkgever) bij een ander kinderbijslagfonds, maar zou graag bij Parentia aansluiten? Dit kan je doen vanaf 2020 in Vlaanderen, 2021 in Wallonië en 2022 in Brussel. Verwacht je jouw eerste kindje in 2019? Dan kun je meteen bij Parentia aansluiten.

Meer info vind je op www.parentia.be

Artikel tags:

Lees ook

Gezond zwanger worden? Zo pak je het aan!

Een kinderwens en dus van plan om zwanger te worden? Prachtig nieuws! Alvast dit: in de eerste weken van je zwangerschap weet je vaak nog niet dat je zwanger bent. Toch zijn die eerste weken cruciaal. Je baby in goede omstandigheden laten groeien begint immers al vanaf het moment dat je beslist aan kinderen te beginnen. Of stopt met je voorbehoedsmiddel.
06 april 2020

De kindbegeleiders van Partena Kinderopvang blijven actief, ook in coronatijden

Kinderopvang blijft ook in coronatijden gegarandeerd bij Partena Kinderopvang. Maar om een kwalitatieve dienstverlening te blijven leveren, centraliseren we ons aanbod tijdelijk in een 25-tal kinderdagverblijven, verspreid over Vlaanderen. Een deel van onze kindbegeleiders is dus aan het werk op die locaties. Maar ook de rest van ons team zit niet stil. Ontdek hier waar we mee bezig zijn.

Coronavirus: veelgestelde vragen over zwangerschap

Heb ik als zwangere vrouw een groter risico om besmet te geraken met het coronavirus? En als ik besmet ben, wat betekent dit voor mijn baby? Zijn er zaken waar ik extra moet op letten? Deze vragen spelen ongetwijfeld door het hoofd van de vele zwangere vrouwen, die net zoals iedereen de berichten over het coronavirus lezen en horen. De Vlaamse Vereniging Obstretische Gynaecologen lijst enkele vragen en antwoorden op.