Papa worden: een voltijdse job met een grote portie liefde

Papa worden, het heeft een hele impact op je leven. Negen maanden zit die kleine spruit in de buik van je vriendin of vrouw en dan begint het avontuur van het vaderschap.
Papa worden: een voltijdse job met een grote portie liefde

Ben je klaar om papa te worden? Wat kun je tijdens de zwangerschap doen om de moeder van je kind te steunen? En wat als je kind eenmaal geboren is? Hoe kun je je vrouw of vriendin helpen? Biedt jouw ziekenfonds ook voordelen voor toekomstige papa’s? We begrijpen het. Papa worden brengt heel wat vragen met zich mee. We helpen jou alvast op de goede weg om het beste in jezelf naar boven te halen.

Tijdens de zwangerschap

Je kunt de moeder van je kind steunen en bijstaan tijdens de zwangerschap. Het zijn vaak de kleine dingen die het doen en die je vriendin of vrouw zeker zal appreciëren. We sommen er enkele voor je op:
  • Probeer er voor haar te zijn tijdens de emotionele buien.
  • Steek een handje meer toe in het huishouden. 
  • Maak de babykamer in orde.
  • Regel de kinderopvang van jullie kleine spruit.
  • Gun haar op tijd en stond een moment rust.
  • Steun haar bij de bezoekjes aan de gynaecoloog, daarmee bewijs je je interesse voor de zwangerschap.
  • Een complimentje geven kan wonderen doen.

Tijdens de bevalling

Eén zin moet je zeker onthouden: Ja, je bent nuttig tijdens de bevalling. De eerste stap naar de bevalling zijn de weeën. Dit zijn pijnlijke samentrekkingen van de baarmoedermond om ontsluiting te verkrijgen. Je vriendin of vrouw kan dit als extreem pijnlijk ervaren dus wees in deze periode lief voor haar en steun haar. Probeer haar ook te kalmeren want de weeën kunnen erg overweldigend zijn. 

Als je vrouw of vriendin uiteindelijk op de verlostafel ligt, houd haar hand dan vast en moedig haar aan. Vervolgens breekt het grote moment aan: je kind ligt voor de allereerste keer in jullie armen. Geniet van dit unieke moment.

En dan geldt er nog een gouden regel gedurende de hele bevalling: vergeef haar alle dingen die ze verbaal naar je hoofd slingert.

Na de bevalling

Als je werkt, probeer dan nog even vrij te nemen na de bevalling. De overheid gunt ook de papa enkele vrije dagen door middel van vaderschapsverlof. Zo kun je wennen aan je kleine spruit en je nieuwe gezin. Je kunt oefenen op het verversen van luiers en je kunt je partner een handje helpen in het huishouden. Want overgaan van twee naar drie gezinsleden, is een grote aanpassing. 

Welke administratieve formaliteiten staan jou te wachten? Na het lezen van deze gids hoef jij je niet langer zorgen te maken of je bepaalde musts over het hoofd ziet.

Alles over je zwangerschap

Zwanger, of net bevallen? Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van Partena Ziekenfonds: je ontdekt hoe je baby groeit, wat je moet regelen, en wat Partena voor jou doet.

 

Artikel tags: