NieuwsGezin
04 maart 2021

deel

Voorkomen is beter dan genezen

Maandagmorgen 1 maart brachten zo’n 2.000 mama’s en papa’s hun kindje naar één van onze Partena en OZ opvanglocaties in Vlaanderen. Amper 3 uur later hadden we er al 40 terug gecontacteerd met de dringende vraag hun kindje terug te komen ophalen, omwille van een COVID-19-besmetting bij enkele van onze kinderbegeleiders. De richtlijnen van Kind & Gezin zijn gelukkig, waarvoor dank trouwens, zeer duidelijk. De leefgroep van een besmette kinderbegeleider moet onmiddellijk sluiten en kinderen en kinderbegeleiders met een hoog-risicocontact moeten in quarantaine.
Voorkomen is beter dan genezen

Door de besmetting van enkele kinderbegeleiders en de bijhorende quarantaine, staan plotseling heel wat ouders voor een voldongen feit: geen opvang voor hun kindje in de komende dagen. Het zal je maar overkomen, misschien zelf hulpbehoevend of met een drukke baan, om halsoverkop je agenda helemaal te moeten omgooien om thuis voor je kindje te zorgen.

Hadden we dit kunnen voorkomen? Op dit moment misschien nog niet. Kunnen we dit in de nabije toekomst vermijden? Ik denk het zeker wel. Op de uitgebreide lijst met zorgprofessionals staan vandaag helaas geen kinderbegeleiders, terwijl de sector van de kinderopvang in mijn ogen wél bij die van de zorgprofessionals hoort.

Ik wil hiermee geen uitspraak doen over de noodzakelijkheid van vaccinatie van de vele actoren op de lijst, want wijze mensen hebben hierover beslist. Ik wil echter wel een lans breken voor de kinderbegeleiders uit onze sector.

Een 12.500-tal kinderbegeleiders en onthaalouders staan in Vlaanderen al een jaar lang dagelijks in de vuurlinie. Ze kenden geen onderbrekingen, geen time-outs… gezien de kinderopvang steeds open is gebleven. En daar zijn we met de hele sector best wel fier op.

In het begin van de crisis kregen we te horen dat er weinig of geen risico was in de omgang met kleine kindjes. Ondertussen stellen we vast dat ook kinderen ziek kunnen worden door het virus en het ook kunnen overdragen. In de kinderopvang is social distancing echter een utopie.

Onze medewerkers moeten dagelijks luiers verversen, eten geven, lopende neusjes verzorgen, de temperatuur opmeten en laten we ook de vele knuffels niet vergeten. Intensieve fysieke contacten zijn onlosmakelijk verbonden met de liefdevolle opvang die we de vele kindjes trachten te geven. Kinderen opvangen lukt simpelweg niet vanop 1,5 meter. Tot slot zijn er ook nog de dagelijkse contacten met de vele ouders. 

Kinderopvang heeft een sociale, pedagogische en economische functie. Helaas komen deze drie functies nu zeer sterk onder druk te staan als we om de haverklap kinderopvanglocaties moeten sluiten. De druk op gezinnen wordt door de zoektocht naar tijdelijke opvang nog groter. Bovendien missen kindjes hun vriendjes en vriendinnetjes in de opvang. Laat ons niet vergeten dat die sociale contacten cruciaal zijn in een kinderleven. Maar ook de economische impact is niet te onderschatten, vanwege de vele ouders die halsoverkop verlof dienen te nemen om toch maar opvang te kunnen voorzien. 

Vorige week heb ik onze 500 medewerkers geïnformeerd dat ze niet op de beroepenlijst voor vaccinatie staan. Deze boodschap was opnieuw een slag in hun gezicht, na de cijfers van Statbel (hier terug te vinden) in september waaruit blijkt dat ze het slechtst betaalde beroep zijn in de zorg. En toch, ondanks dit alles, blijven ze zich dagelijks inzetten om alle kindjes in vaak moeilijke omstandigheden, maar met de allergrootse zorg op te vangen.

Daar heb ik maar twee woorden voor: eindeloos respect! En dit niet enkel voor onze 500 eigen Partena en OZ-medewerkers, maar voor alle collega’s uit de kinderopvangsector.

Dus, beste actor in de besluitvormingsprocedure: hopelijk hoeven we u niet te bellen met het nieuws om uw kindje te komen halen wegens een te voorkomen besmetting van een kinderbegeleider. Een oude raad van mijn wijze grootmoeder zaliger: voorkomen is beter dan genezen.

Filip Standaert
Directeur Partena en OZ Kinderopvang
Alle artikels

Lees ook

Een trouwfeest in het dagverblijf

De liefde tussen 2 peutertjes in kinderdagverblijf Boskabouter in Melle was zo overduidelijk, dat de kindbegeleiders die liefde wilden vereeuwigen. Ze hielden daarom een heus trouwfeest voor de 2 tortelduifjes.

Ontdekking van het blotevoetenparcours in Heldenhuis

Een blotevoetenpad buiten kenden we al, maar ook binnen kun je heel eenvoudig zo’n tactiel pad maken. Bij kinderopvang Heldenhuis in Antwerpen maakten ze er een met verschillende materialen, om dan de kleine voetjes op verkenning te laten gaan.