Nieuws Gezin
18 september 2020

deel

Baby- en peuteryoga bij Partena Kinderopvang

Yoga in het kinderdagverblijf? Bij Kikkerkoning in Berlare zijn ze er razend enthousiast over. Niet alleen de begeleiders, maar ook de kindjes.
Baby- en peuteryoga bij Partena Kinderopvang

Lekker ontspannen

Kindbegeleider Ellen vertelt: “Yoga voor kleintjes is eigenlijk een speelse manier om tot ontspanning te komen. Dat doen we door een combinatie van aanraking en spel. Het helpt de kindjes tot rust te komen en op een positieve manier met stress om te gaan.” 

Yoga draagt ook bij aan de ontwikkeling van de spijsvertering, de hersenen en het zenuwstelsel, het stimuleert de bloedsomloop, versterkt de spieren en maakt soepel. Geen wonder dus dat de kindjes er zo blij van worden!

Blije kindjes, blije ouders

Ellen doet de kinderyoga soms met 1 kindje, soms in kleine groep. “1 op 1 is heel fijn voor het kindje, omdat het dan de volledige aandacht krijgt. Maar ook in groep in een rustige kamer is het een heerlijk ontspanmoment.”

Kinderyoga is trouwens ook voor de ouders fijn, want zo’n yogamoment bevordert de communicatie en versterkt de band. Kindjes worden blij en opener, zo merkt Ellen nog.

Een portie persoonlijke aandacht

Kinderyoga, en zeker de persoonlijke aandacht voor elk kind, past ook binnen de Waardenboom die Partena Kinderopvang hanteert. 

Bij Partena heeft elk kind recht op een portie persoonlijke aandacht: een knuffel als ze daar behoefte aan hebben, een gezellige babbel op kinderniveau, of zoals bij Kikkerkoning: een zalig ontspannende yogasessie. 
 

Lees ook

Tips om je thuisomgeving kindveilig te maken

Wie kleine kinderen in huis heeft, kent ongetwijfeld de uitspraak "je moet ogen op je rug hebben". Onze allerkleinsten gaan graag op ontdekking. En dat is goed, kinderen moeten gestimuleerd worden op alle vlak, ook al leidt dat soms tot kapoenenstreken. Maar wel liefst in een veilige omgeving natuurlijk.

1 op 4 peuters hinkt achterop bij motorische ontwikkeling

Maar elke dag 15 minuten oefenen in de kinderopvang toont beloftevolle resultaten. Dat ontdekten onderzoekers van UGent en VUB na een studie in de kinderdagverblijven van Partena en OZ Kinderopvang. Alle partijen roepen op om werk te maken van kwaliteitsvolle beweging in de kinderopvang en een goede opleiding voor kindbegeleiders. 

Naar oma en opa: meer dan alleen een kinderparadijs

Ouders voeden op en grootouders verwennen, een vertrouwde volkswijsheid. Maar we moeten niet rond de pot draaien: grootouders zijn voor veel families de meest betrouwbare schakel in hun sociale cirkel. Ze vangen de kindjes op na school of bij ziekte, ze zijn ervaren in hun zorg en ze maken maar al te graag tijd vrij voor de kleintjes. Maar dat ideale scenario komt er niet zomaar ...