Nood aan dringende opvang voor je kindje? Maak gebruik van occasionele opvang

Als ouder heb je soms dringend opvang nodig voor je kindje. Ook voor zo'n occasionele opvang kun je nu terecht bij Partena en OZ Kinderopvang op een aantal plaatsen. 
Nood aan dringende opvang voor je kindje? Maak gebruik van occasionele opvang

Heb jij soms onverwacht opvang nodig?

Je herkent het vast: als ouder kom je af en toe voor een onverwachte situatie te staan waarbij je dringend opvang zoekt voor jouw kindje van 0 tot 3 jaar. Een sollicitatiegesprek, een ziekte in de familie, een opleiding in kader van inburgering of een bijscholing in voorbereiding van een nieuw werk.

Ook meer en meer ouders worden op hun werk gevraagd om te schuiven met shiften, worden geconfronteerd met wisselende werkuren of krijgen wisselende contracten aangeboden. Wat ooit een uitzondering bleek, komt nu meer en meer voor.

Dat is de reden dat Partena en OZ Kinderopvang in een aantal vestigingen in Vlaanderen ook snel beschikbare, toegankelijke en occasionele kinderopvang aanbiedt. We bieden nu 199 specifieke kindplaatsen aan voor korte opvangvragen.

Wij geven voorrang aan kwetsbare gezinnen, kinderen met een verhoogde zorgbehoefte of bij een opvangnood in het kader van activering en integratie. Vanzelfsprekend werken we op deze locaties zonder wachtlijst.

Korte opvang, maar daarom niet minder warm

Natuurlijk wil je als ouder dat jouw kindje in een warme omgeving wordt opgevangen. Bij dringende en occasionele opvang geldt dat evenzeer.

Op de verschillende vestigingen en bij onze onthaalouders die deze dringende opvang aanbieden, hebben de kindbegeleiders al jaren ervaring met kinderen die eerder kort worden opgevangen. Ze geven nog meer aandacht aan het wennen, aan het veilig aankomen van jouw kindje in de groep. Van bij de start in de kinderopvang bieden we de nodige omkadering om jullie als ouders wegwijs te maken in de kinderopvanglocatie.

Kan mijn kindje na een dringende opvang ook nog voor langere periode blijven?

Als Partena en OZ Kinderopvang zijn wij ervan overtuigd dat het voor kinderen essentieel is om zolang mogelijk op dezelfde opvanglocatie te blijven. Zo kunnen kinderen de omgeving, de andere kinderen en begeleiders leren kennen en relaties ontwikkelen. Zo kunnen kinderen zich goed in hun vel voelen en plezier beleven aan de opvang. 

Wij geloven dat het belangrijk is om aandacht te  besteden aan de zogenaamde ‘doorgaande lijn’.  Vandaar dat wij als grote organisator van zowel groeps- als gezinsopvang, nadruk willen blijven leggen op doorstroom van occasionele en dringende kinderopvang naar reguliere kinderopvang.

Op uw vraag zullen wij steeds trachten een reguliere plaats aan te bieden op de vestiging waar de eerste dringende opvang heeft plaatsgevonden. Zijn er op jouw eerste vestiging geen reguliere plaatsen beschikbaar, of past het jou als ouder juist beter dat je kindje op een andere locatie wordt geholpen? Dan zullen wij samen met jullie zoeken naar een geschikte plaats op een van onze 51 locaties in Vlaanderen of bij een van onze 80 onthaalouders.

Heb je een vraag over dringende en occasionele kinderopvang?

Dan kun je steeds contact opnemen via kinderdagverblijven@partena-oz.be 

Lees ook

Tips om je thuisomgeving kindveilig te maken

Wie kleine kinderen in huis heeft, kent ongetwijfeld de uitspraak "je moet ogen op je rug hebben". Onze allerkleinsten gaan graag op ontdekking. En dat is goed, kinderen moeten gestimuleerd worden op alle vlak, ook al leidt dat soms tot kapoenenstreken. Maar wel liefst in een veilige omgeving natuurlijk.

1 op 4 peuters hinkt achterop bij motorische ontwikkeling

Maar elke dag 15 minuten oefenen in de kinderopvang toont beloftevolle resultaten. Dat ontdekten onderzoekers van UGent en VUB na een studie in de kinderdagverblijven van Partena en OZ Kinderopvang. Alle partijen roepen op om werk te maken van kwaliteitsvolle beweging in de kinderopvang en een goede opleiding voor kindbegeleiders. 

Naar oma en opa: meer dan alleen een kinderparadijs

Ouders voeden op en grootouders verwennen, een vertrouwde volkswijsheid. Maar we moeten niet rond de pot draaien: grootouders zijn voor veel families de meest betrouwbare schakel in hun sociale cirkel. Ze vangen de kindjes op na school of bij ziekte, ze zijn ervaren in hun zorg en ze maken maar al te graag tijd vrij voor de kleintjes. Maar dat ideale scenario komt er niet zomaar ...