Je huis opruimen: tips op weg naar proper wonen

Opgeruimd staat netjes! Een schone, nette omgeving brengt jou én je huisgenoten tot rust. Bij sommigen zit regelmatig poetsen gebeiteld in hun weekprogramma. Voor alle anderen geven we met plezier enkele handige tips mee! Want iedereen vraagt zich wel af waar ze in hemelsnaam moeten beginnen bij het opruimen van hun huis.
Je huis opruimen: tips op weg naar proper wonen

Hou je van een proper huis, maar is poetsen niet meteen je favoriete bezigheid? Heb je het meestal zo druk dat poetsen wel eens niet lukt? Of sputtert je rug tegen bij een grote schoonmaakbeurt? Wees gerust, je bent niet alleen. En: er bestaan wel degelijk slimme tips & tricks die de weg naar een opgeruimd huis effenen. Wij haalden ze bij enkele ervaren poetshulpen van Partena Hulp in huis. Zo helpen wij jou bij het organiseren van je huishouden, je persoonlijke huishoudcoach zeg maar! Download ook onze handige gids over poets-en strijkhulp.

Onze 5 tips

 1. Organisatie is het toverwoord bij het opruimen van je huis

  Elke poetsbeurt begint met een grondige opruimbeurt. Koop manden, boxen, dozen voor administratieve papieren, tijdschriften enz. Ook voor kaarsen en theelichtjes, laders en kabels, losse onderdelen, handleidingen van apparatuur, … Kortom, alles wat anders rondslingert. Schoenen, handtassen, jassen, sjaals en mutsen krijgen elk hun eigen stek in de hal. Pas als alles aan de kant is, kun je pas goed aan je poetsbeurt beginnen. Geen tijd om zelf met de wc-borstel aan de slag te gaan? Wel dan kan je beroep doen op Partena Hulp in huis
 2. Superhandig: wegwerpdoekjes 

  Vochtige doekjes met allesreiniger, ontkalker, ontsmettingsmiddel, glasreiniger, boenwas, … je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het vandaag in gebruiksklare tissues. Leg ze binnen handbereik op enkele strategische plaatsen zoals badkamer en toilet, afwasbak, enzoverder. Tussen de grote poetsbeurten door kun je hiermee snel even wat vuil of stof wegnemen. Met een Swiffer kan je een kamer in een wip opfrissen. Let wel: sluit de verpakking van vochtige doekjes goed want uitgedroogd zijn ze onbruikbaar.
 3. Uitstel betekent (helaas) meestal afstel 

  Gedaan met eten en reuze zin om meteen languit in de sofa te gaan liggen? Doe het niet. Het is niet alleen slecht voor je spijsvertering, maar ook voor je zin om af- en op te ruimen. Doe het meteen: ruim de keuken op na het eten, leeg de vaatwasser, doe die snackrestjes weg voor je slapen gaat, en die was, die gaat meteen in de juiste mand. Alles bij elkaar scheelt dit een pak opruimwerk… en je kunt meteen beginnen te poetsen wanneer je wilt. 
 4. 10 minuten die wonderen doen 

  Het beste voornemen voor dit jaar? Besteed elke dag 10 minuten aan een kleine poetsklus. Ruim dat keukenkastje of die lade even op, stof spullen op die bovenste plank af, sorteer dat bergje post, … Kost niet veel moeite, maar zo krijgt elk hoekje van je huis wel wat T(ender) L(oving) C(are), zoals ze dat noemen. Dit maakt die grote opruim alweer een stuk minder onoverkomelijk. 
 5. Iedereen steekt een handje toe 

  Het geheim van een schoon huis is ook: de gezonde reflex. Hiermee bedoelen we dat iedereen, van klein tot groot, spontaan een handje toesteekt en de vier voorgaande tips gaat toepassen. Zelfs de allerkleinsten kun je hierbij op een speelse manier betrekken. Bedenk spelletjes en maak er een leuke tijd van. En wanneer je zelf niet weet hoe je iets proper krijgt, raadpleeg dan het internet! Wijze raad van Tante Kaat of tips van poetsdiva’s Sien en Maria staan op het wereldwijde web verspreid. Zoals deze tip om ramen te poetsen: 
 6.      

Nog enkele praktische tips van de Partena poetshulp! 

 1. Poets altijd van boven naar beneden (verdiepingen) en van hoog naar laag!
 2. Geef poetsmiddelen de tijd om in te werken, poets ondertussen iets anders 
 3. Maak je eigen poetsmandje dat je meeneemt van kamer naar kamer 
 4. Met een oude tandenborstel poets je tot in de kleinste hoekjes 
 5. Badkamertip: maak doucheglas en kraanwerk schoon na elke wasbeurt 
 6. Vieze microgolf? Zet er een kop water met citroen in, breng aan de kook en haal het vuil makkelijk weg met een vochtige doek.  

Ben je daarom op zoek naar een betrouwbare poetshulp, zelfs al vanaf 4 uur om de twee weken? Poetshulp is slechts één van de vele manieren waarop Partena Ziekenfonds je kan bijstaan bij je thuis.

Alles wat je moet weten over poets- en strijkhulp

Ben je op zoek naar poets-of strijkhulp? Wil meer weten over dienstencheques? Al deze informatie vind je terug in onze gratis gids. Deze gids legt in een notendop uit wat je moet weten over hulp in huis.

 


Lees ook

Ergonomie? Ook voor je huishoudhulp!

Soms sta je er niet bij stil, maar je werkgever levert een behoorlijke inspanning om je gezondheid te garanderen op het werk. Denk maar aan het bureau op kantoor dat ergonomisch is afgesteld bijvoorbeeld. Ook bij Partena en OZ Poets- en Strijkhulp zien we erop toe dat jouw huishoudhulp alles weet over ergonomisch werken. En dat is broodnodig, zo ondervond ook onze huishoudhulp Tara. Een ongeluk zit in een klein hoekje.
05 november 2020

Eerste dienstenchequebedrijf met ‘Investors in People’-label

Partena en OZ Poets- en strijkhulp werd bekroond met het zilveren ‘Investors in people’-label. Dit kwaliteitslabel, dat Partena en OZ als eerste in de dienstenchequessector kreeg, bekroont goede werkgevers die inzetten op medewerkers en investeren in het verbeteren van hun HR-beleid.