Nieuws Gezin
07 juni 2021

deel

Meer peuters met overgewicht door corona

Ongeveer 1 op de 9 Vlaamse peuters is te zwaar. Een verontrustend cijfer dat blijkt uit een recent onderzoek van Kind en Gezin. Experten wijzen de coronacrisis aan als mogelijke boosdoener. 

1000 eerste levensdagen cruciaal

11,4 % van de tweejarigen is te zwaar. Op 10 jaar tijd is het aantal peuters met overgewicht verdubbeld. “Deze evolutie is verontrustend”, vindt Inge Gies, diensthoofd van het kinderziekenhuis van het UZ in Brussel. “Het laatste jaar zien we veel jonge kinderen met een heel snelle gewichtstoename. Vaak gaat het over een paar kilogram. Over een periode van 2 à 3 maanden zien we kinderen van 1 of 2 jaar die 4 kilogram verdikt zijn. Dat is veel op zo’n korte tijd.”

Zulke snelle gewichtstoename is trouwens niet zonder risico’s. “Kinderen die op zeer jonge leeftijd overgewicht ontwikkelen, hebben veel kans om later obesitas te krijgen”, verduidelijkt Gies. “Dat betekent dus dat ze ook een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en diabetes zullen hebben. De eerste 1.000 levensdagen van een baby zijn bepalend voor de ontwikkeling van hun gezondheid op lange termijn.”

Corona en gezonde levensstijl, geen goede match

Experten vermoeden dat (jonge) ouders het zeer zwaar hebben gehad om werk en privé met elkaar in balans te brengen. Door thuiswerk was het niet eenvoudig om met de jongere kinderen bezig te zijn. Er was minder ruimte voor beweging en veel ouders zochten heil in zoethoudertjes om zeurende kinderen kalm te houden tijdens het werk.

Het tij keren 

Wat kunnen we doen om dit toch nog tegen te gaan? Meer structuur in het dagelijkse leven helpt om gezonder te leven en te eten. Consequent voorbeeldgedrag van ouders is daarbij een must. Bij peuters kunnen kleine veranderingen al heel wat positieve resultaten opleveren, zoals hun voeding aanpassen, de schermtijd beperken en zorgen voor een kwalitatief slaappatroon. 

Meer info?

Nieuwe cijfers over borstvoeding en BMI bij jonge kinderen

 

Bron: Vlaamse peuters opvallend vaker te dik: is corona de boosdoener? vrt NWS

Lees ook

Als hij maar geen balletdanser wordt. Toch?

Meisjes krijgen applaus als ze lief en braaf zijn, en ontvangen doorgaans meer complimenten over hun uiterlijk. Jongens kunnen dan weer op een vuistje rekenen als ze initiatief tonen of ‘flink zijn’ als ze pijn hebben. Zo sturen we de boodschap dat meisjes lief en mooi moeten zijn, en jongens vooral ondernemend en stoer. Maar wist je dat dergelijke genderstereotypen inwerken op de mentale gezondheid? 

Game(L)over

VAD (Vlaams Expertisecentrum Alcohol en andere drugs) ontwikkelde Game(L)over, een online vroeginterventietool over gamen, voor jongeren én hun ouders. De tool helpt de jongeren een inschatting te maken van de impact die het gamen precies heeft. Ouders krijgen info, handvatten en tips over zes onderwerpen uit veelgestelde vragen door ouders over gamen.

2 kinderbegeleiders met elk hun eigen verhaal

Bij Partena en OZ Kinderopvang – vanaf 01/01/2022 Helan Kinderopvang – rekruteren we volop nieuwe kinderbegeleiders en krijg je heel wat kansen om je talenten te laten schitteren. Als stagiair kan je o.a. doorgroeien naar een vaste job, of je kan je opleiding tot kinderbegeleider combineren met werken in onze kinderopvang. Heel wat mogelijkheden dus!

Benieuwd naar het verhaal van Eline en Mirza? Lees het in deze blog.