Nieuws Gezin
07 juni 2021

deel

Meer peuters met overgewicht door corona

Ongeveer 1 op de 9 Vlaamse peuters is te zwaar. Een verontrustend cijfer dat blijkt uit een recent onderzoek van Kind en Gezin. Experten wijzen de coronacrisis aan als mogelijke boosdoener. 

1000 eerste levensdagen cruciaal

11,4 % van de tweejarigen is te zwaar. Op 10 jaar tijd is het aantal peuters met overgewicht verdubbeld. “Deze evolutie is verontrustend”, vindt Inge Gies, diensthoofd van het kinderziekenhuis van het UZ in Brussel. “Het laatste jaar zien we veel jonge kinderen met een heel snelle gewichtstoename. Vaak gaat het over een paar kilogram. Over een periode van 2 à 3 maanden zien we kinderen van 1 of 2 jaar die 4 kilogram verdikt zijn. Dat is veel op zo’n korte tijd.”

Zulke snelle gewichtstoename is trouwens niet zonder risico’s. “Kinderen die op zeer jonge leeftijd overgewicht ontwikkelen, hebben veel kans om later obesitas te krijgen”, verduidelijkt Gies. “Dat betekent dus dat ze ook een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en diabetes zullen hebben. De eerste 1.000 levensdagen van een baby zijn bepalend voor de ontwikkeling van hun gezondheid op lange termijn.”

Corona en gezonde levensstijl, geen goede match

Experten vermoeden dat (jonge) ouders het zeer zwaar hebben gehad om werk en privé met elkaar in balans te brengen. Door thuiswerk was het niet eenvoudig om met de jongere kinderen bezig te zijn. Er was minder ruimte voor beweging en veel ouders zochten heil in zoethoudertjes om zeurende kinderen kalm te houden tijdens het werk.

Het tij keren 

Wat kunnen we doen om dit toch nog tegen te gaan? Meer structuur in het dagelijkse leven helpt om gezonder te leven en te eten. Consequent voorbeeldgedrag van ouders is daarbij een must. Bij peuters kunnen kleine veranderingen al heel wat positieve resultaten opleveren, zoals hun voeding aanpassen, de schermtijd beperken en zorgen voor een kwalitatief slaappatroon. 

Meer info?

Nieuwe cijfers over borstvoeding en BMI bij jonge kinderen

 

Bron: Vlaamse peuters opvallend vaker te dik: is corona de boosdoener? vrt NWS

Lees ook

Tips om je thuisomgeving kindveilig te maken

Wie kleine kinderen in huis heeft, kent ongetwijfeld de uitspraak "je moet ogen op je rug hebben". Onze allerkleinsten gaan graag op ontdekking. En dat is goed, kinderen moeten gestimuleerd worden op alle vlak, ook al leidt dat soms tot kapoenenstreken. Maar wel liefst in een veilige omgeving natuurlijk.

1 op 4 peuters hinkt achterop bij motorische ontwikkeling

Maar elke dag 15 minuten oefenen in de kinderopvang toont beloftevolle resultaten. Dat ontdekten onderzoekers van UGent en VUB na een studie in de kinderdagverblijven van Partena en OZ Kinderopvang. Alle partijen roepen op om werk te maken van kwaliteitsvolle beweging in de kinderopvang en een goede opleiding voor kindbegeleiders. 

Naar oma en opa: meer dan alleen een kinderparadijs

Ouders voeden op en grootouders verwennen, een vertrouwde volkswijsheid. Maar we moeten niet rond de pot draaien: grootouders zijn voor veel families de meest betrouwbare schakel in hun sociale cirkel. Ze vangen de kindjes op na school of bij ziekte, ze zijn ervaren in hun zorg en ze maken maar al te graag tijd vrij voor de kleintjes. Maar dat ideale scenario komt er niet zomaar ...