Kraamzorg: is dat nodig?

Wanneer je een kindje krijgt, staat je wereld even op z’n kop. Dan maakt het niet uit of het je eerste of vierde kindje is, een geboorte zorgt altijd voor een zoektocht naar een nieuwe balans. Daarom kan je tijdens deze periode gebruik maken van kraamzorg die aan huis komt om jou in deze eerste periode te ondersteunen. Maar is dat nu zo nodig, die kraamzorg? We vroegen het aan twee mama’s die beroep hebben gedaan op de diensten van Partena en OZ Gezinshulp.
Kraamzorg: is dat nodig?

Meer dan het huishouden

De eerste mama die we opbellen, is Louise. Drie maanden geleden werd zij voor de tweede keer mama van een dochter. Na de geboorte van haar eerste dochter was ze zo tevreden over haar kraamzorg dat ze aan Partena en OZ Gezinshulp vroeg of Béatrice opnieuw kon langskomen. “Béatrice is de eerste keer vaak geweest en we waren zo blij met haar. Toen we de tweede keer kraamzorg nodig hadden, wilden we het liefst dat zij terugkwam. We vertrouwen haar en ze kent ons ook. Béatrice wist wat wij van haar verwachtten en omgekeerd.”

Maar wat doet zo’n kraamzorg precies? Daar geeft Aline antwoord op. Aline is sinds vier weken mama van William en werkt bij Partena en OZ Gezinshulp. “Béatrice kookt, ze plooit de was en ze strijkt. Ze voert kleine huishoudelijke taken uit. Maar ze doet ook meer dan dat. Zo helpt ze ook met het badje van de baby en dat is erg fijn. Ze heeft zo veel ervaring en kennis dat ze zelfvertrouwen uitstraalt en dat maakt de baby rustig.” 

Ademruimte 

Beide mama’s geven aan dat kraamzorg hen wat ademruimte gaf op een moment waarin er veel op je afkomt. “Ik heb best veel beroep gedaan op kraamzorg”, vertelt Louise, “Maar ik zit ook in mijn laatste specialisatiejaar geneeskunde dus had ik wel wat tijd voor mezelf nodig om op adem te komen. Dankzij kraamzorg kon ik met een gerust hart een douche nemen of een dutje doen terwijl Béatrice bij Manon bleef.”

Vertrouwen 

Wanneer we Béatrice bellen, vertelt ze waarom dat gevoel van vertrouwen er is. “Ik heb twaalf jaar gewerkt als vroedvrouw. Nu heb ik hier in België de opleiding voor verzorgende gedaan zodat ik kraamzorg kan doen.” En dat ze haar werk goed doet, dat bevestigt Louise ons. “Ik heb haar al vaak aangeraden bij vrienden en vriendinnen. Wij vertrouwen Béatrice helemaal.” Maar Béatrice blijft erg bescheiden onder al dat lof. “Ik ben heel dankbaar dat mensen me binnen laten in hun nieuwe gezin en dat ze me vertrouwen, dat ik voor hen mag zorgen.” 

It takes a village...

Ook Aline en Louise zijn dankbaar dat Béatrice hen heeft bijgestaan tijdens deze eerste periode. “Ik ga mijn werk nu toch anders kunnen doen, nu ik zelf ervaren heb hoe waardevol kraamzorg is.”, zegt Aline. “Ik kan nu echt vanuit mijn persoonlijke ervaring vertellen wat kraamzorg is.” En ook Louise is enorm dankbaar voor haar kraamzorg van Partena en OZ Gezinshulp. “Ze zeggen wel eens: it takes a village to raise a child. Zeker in deze coronaperiode is dat dorp soms ver te zoeken en dan is kraamzorg meer dan welkom. Béatrice was een deeltje van dat dorp.”

Ben jij zwanger en wil je na je bevalling ook gebruik maken van onze dienst Kraamzorg? Kijk dan voor meer informatie op onze website of vul meteen het formulier op de website in om kraamzorg aan te vragen.

 

Artikel tags:

Lees ook

Wanneer doe je een zwangerschapstest?

Ben je zwanger - of niet? Daar hoef je niet naar te raden, want er zijn diverse betrouwbare zwangerschapstests te koop bij de apotheker, zonder voorschrift. Maar vanaf wanneer precies kun je dit testen? En hoe weet je het heel zeker? Deze blog geeft je houvast in een toch wel spannende periode.