NieuwsGezin
14 maart 2018

deel

Kinkhoest: te weinig zwangere vrouwen ingeënt in Brussel en Wallonië

Amper 22% van de toekomstige mama’s in Brussel en Wallonië liet zich in 2016* inenten tegen kinkhoest… tegenover 69% in Vlaanderen. Dat is erg weinig, want deze luchtweginfectie is in opmars en kan voor ernstige complicaties zorgen bij zuigelingen. Om onze baby’s vanaf de geboorte te beschermen raden de Onafhankelijke Ziekenfondsen alle zwangere vrouwen aan om zich tijdens de zwangerschap te laten vaccineren.

Sinds 2013 adviseert de Hoge Gezondheidsraad om alle zwangere vrouwen te laten vaccineren tegen kinkhoest. Zijn er dan sindsdien meer vrouwen ingeënt in België? In Vlaanderen zeker (69 %**), maar in Wallonië en Brussel heeft slechts 1 op de 5 vrouwen (22%) tijdens haar zwangerschap een vaccin tegen kinkhoest gekregen.

Een verontrustende situatie: kinkhoest is misschien relatief onschuldig voor volwassenen, maar bij zuigelingen kan de ziekte voor ernstige complicaties zorgen, zoals een ademhalingsstilstand of zelfs een overlijden. Een besmetting met kinkhoest tijdens de zwangerschap kan ook leiden tot een vroegtijdige bevalling.

Ouders zijn de voornaamste bron van besmetting

Kinkhoest is een zeer besmettelijke luchtweginfectie, die gepaard gaat met hevige hoestbuien en ademhalingsmoeilijkheden. In ontwikkelde landen komt de ziekte vooral voor bij baby’s van minder dan een jaar, maar in heel wat Westerse landen is kinkhoest aan een opmars bezig. De ziekte behoort dus helemaal niet tot een ver verleden. Volwassenen en tieners vormen de voornaamste bron van besmetting. Vooral de ouders zouden in de meeste gevallen verantwoordelijk zijn voor de besmetting van hun baby, ook al werden ze in hun kindertijd ingeënt (de bescherming neemt mettertijd af).

We raden alle zwangere vrouwen aan om het advies van de Hoge Gezondheidsraad te volgen en zich tussen de 24e en 32e week van hun zwangerschap te laten inenten, ook al kregen ze vroeger al een vaccin. De strategie van preventie (‘cocoonvaccinatie’) geldt ook voor alle anderen die in de eerste maanden na de geboorte in contact komen met de baby (vader, grootouders, broers en zussen, ...). 

Gratis vaccin

In alle gewesten is er nood aan informatie- en sensibiliseringscampagnes rond de vaccinatie tegen kinkhoest. Vooral om erop te wijzen dat kinkhoest niet enkel een kinderziekte is: ook volwassenen en tieners kunnen de infectie krijgen en doorgeven. De bescherming van het vaccin neemt bovendien elk jaar af.

Belangrijk om weten: het kinkhoestvaccin is volledig gratis voor zwangere vrouwen als een arts of vroedvrouw het bestelt via de elektronische platformen ‘Vaccinnet’ in Vlaanderen en ‘e-vax’ in Brussel en Wallonië. De ziekteverzekering betaalt het vaccin gedeeltelijk terug in specifieke gevallen (na akkoord van de adviserend arts) en er is ook een tegemoetkoming van Partena Ziekenfonds.

Kortom, de gratis vaccinatie die de gewesten vandaag aanbieden aan toekomstige moeders is de beste manier om zuigelingen te beschermen tegen kinkhoest tijdens de eerste maanden van hun leven.

* Dit percentage is de samenvoeging van de vaststellingen van de Onafhankelijke Ziekenfondsen over de zwangerschappen in 2016 en de gegevens van het platform ‘e-vax’ van hetzelfde jaar.
** Bron: ‘Studie van de vaccinatiegraad in Vlaanderen 2016’(KU Leuven & Universiteit Antwerpen)

 

Artikel tags:

Lees ook

Gezond zwanger worden? Zo pak je het aan!

Een kinderwens en dus van plan om zwanger te worden? Prachtig nieuws! Alvast dit: in de eerste weken van je zwangerschap weet je vaak nog niet dat je zwanger bent. Toch zijn die eerste weken cruciaal. Je baby in goede omstandigheden laten groeien begint immers al vanaf het moment dat je beslist aan kinderen te beginnen. Of stopt met je voorbehoedsmiddel.
06 april 2020

De kindbegeleiders van Partena Kinderopvang blijven actief, ook in coronatijden

Kinderopvang blijft ook in coronatijden gegarandeerd bij Partena Kinderopvang. Maar om een kwalitatieve dienstverlening te blijven leveren, centraliseren we ons aanbod tijdelijk in een 25-tal kinderdagverblijven, verspreid over Vlaanderen. Een deel van onze kindbegeleiders is dus aan het werk op die locaties. Maar ook de rest van ons team zit niet stil. Ontdek hier waar we mee bezig zijn.

Coronavirus: veelgestelde vragen over zwangerschap

Heb ik als zwangere vrouw een groter risico om besmet te geraken met het coronavirus? En als ik besmet ben, wat betekent dit voor mijn baby? Zijn er zaken waar ik extra moet op letten? Deze vragen spelen ongetwijfeld door het hoofd van de vele zwangere vrouwen, die net zoals iedereen de berichten over het coronavirus lezen en horen. De Vlaamse Vereniging Obstretische Gynaecologen lijst enkele vragen en antwoorden op.