Kersverse ouder - deel 1

Kersverse mama en/of papa, jullie staan er niet alleen voor. Is het je eerste kindje, dan is alles nieuw. Op wie kun je rekenen tijdens die eerste dagen met je nieuwe baby thuis? Wij zetten het voor je op een rijtje.
Kersverse ouder - deel 1

Wat moet ik doen als hij koorts heeft? En heeft hij eigenlijk wel koorts? Op welke temperatuur mag hij in bad? Mijn kindje huilt veel, wat nu? Heeft hij diarree of is die kleur van ontlasting normaal? Hoe warm mag de melk zijn? Hoe moet ik zijn nageltjes knippen? Het eerste tandje zit klaar, bestaat er iets tegen die pijn? Hoe kan ik mijn baby'tje troosten bij krampjes?

Het zijn allemaal perfect normale vragen. Er staan tal van professionelen of mensen in de buurt voor je klaar om jou hierbij te helpen. Heel vaak kun je zelfs beroep doen op gratis advies.Wil je graag meer weten over je zwangerschap? Schrijf je in voor onze zwangerschapsnieuwsbrieven.

De kraamkliniek

Als je in de kraamafdeling ligt met je baby'tje, aarzel dan niet om vragen te stellen aan de verpleegsters en dokters die langskomen. Als kersverse mama en papa heb je vaak veel vragen en bezorgdheden. Je hoeft niet verlegen te zijn om die te stellen of uit te drukken. Je bent niet verondersteld om als kersverse ouder al alles te weten. 

In het ziekenhuis komen vaak ook mensen van Kind & Gezin, een kraamverzorger en een kinesist langs. Ze staan voor je klaar met hun professioneel advies. Is er net bezoek op de kamer, vraag je bezoek dan om eventjes op de gang te wachten. Zo kun je je vragen in alle rust stellen.

Kind & Gezin

Kind & Gezin is een agentschap van de Vlaamse overheid. Je kunt bij Kind & Gezin terecht voor gratis advies omtrent de gezondheid, verzorging, opvoeding en opvang van je baby'tje of jong kindje. 

Een medewerker van Kind & Gezin kan bij je thuis komen of jij kunt zelf naar een consultatiebureau gaan. Er is ook telkens een moment in de week dat je je kindje zonder afspraak kunt gaan wegen. Kind & Gezin voert ook de eerste gehoortest uit en kan de eerste vaccinaties geven.

Je kunt Kind & Gezin bereiken op het nummer 078 150 100, elke werkdag tussen 8u en 20u.

Kraamzorg

Na de geboorte van een kindje is extra hulp zeker welkom. Hiervoor kun je een beroep doen op betaalbare en deskundige kraamzorg aan huis.

Kraamverzorg(st)ers helpen met de verzorging van het kindje, zorgen ervoor dat de ouders voldoende kunnen rusten, geven ondersteuning en tips rond (borst)voeding, vangen eventueel ook de andere kinderen op en nemen lichte huishoudelijke taken op zich.

De financiële bijdrage is afhankelijk van je inkomen en van het aantal personen ten laste. Deze bijdrage wordt berekend aan de hand van de bijdrageschaal van het Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid. 

Vroedvrouw aan huis

Heb je wat extra postnatale hulp nodig als mama of bij de verzorging van je pasgeborene? Dan kun je bij een vroedvrouw terecht. De vroedvrouw biedt o.a. vroedkundig-technische verstrekkingen (navelzorg, hielprik, controle van de baarmoeder, ...), advies rond borstvoeding, observatie en begeleiding van moeder en kind in de kraamperiode, ...

De vergoeding voor de vroedvrouw wordt, zowel bij consultatie als thuisbezoek, volledig terugbetaald door Partena Ziekenfonds. Je hoeft zelf niks te doen, de vroedvrouw maakt voor jou alles in orde. Deze terugbetaling is enkel voor vroedvrouwen die geconventioneerd zijn. In andere gevallen is de terugbetaling ongeveer 25% lager. Sommige vroedvrouwen rekenen vervoersonkosten aan.

Alles over je zwangerschap

Zwanger, of net bevallen? Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van Partena Ziekenfonds: je ontdekt hoe je baby groeit, wat je moet regelen, en wat Partena voor jou doet.

 

 

Artikel tags:

Lees ook

14 januari 2020

(Graag) zwanger? Vertel het aan je apotheker!

Heb je een kinderwens? Of ben je al zwanger? Praat er dan zeker over met je apotheker. Want die kan je begeleiden en advies op maat over geneesmiddelen geven. Die oproep doet de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) in een nieuwe campagne.
08 januari 2020

Videocoaching bij Partena Kinderopvang

'Klein kijken naar kinderen' is een innovatieve videointeractiebegeleiding gebaseerd op een onderzoeksproject van de Artevelde Hogeschool. De methode helpt ons bij Partena Kinderopvang om onze interactie met kinderen zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Een boeiend nieuw project waar we trots op zijn.
08 januari 2020

Warmste Plantjes waren een groot succes

Van 18 november tot 18 december organiseerde Partena Kinderopvang een actie in kader van De Warmste Week. Onze kinderen versierden bloempotjes, wij voegden een plantje toe en we verkochten ze samen voor het goede doel. Zo zamelden we samen maar liefst 7.337,25 euro in voor Boven de wolken, een vzw die sterrenouders ondersteunt.